Now Reading
Οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο: 8 συμβουλές «επιβίωσης»

Οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο: 8 συμβουλές «επιβίωσης»

Ακολουθώντας τα παρακάτω tips, θα ανακουφιστείτε από το στρες των πρώτων ημερών

Το δύσκολο κομμάτι της φροντίδας ενός μωρού δεν αρχίζει, ουσιαστικά, μετά τη γέννα, αλλά μετά την επιστροφή από το μαιευτήριο στο σπίτι. Ωστόσο, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα κάνετε πιο εύκολα τα πράγματα για εσάς και όλη την οικογένεια.

1. Θέστε από την αρχή κάποια όρια στις επισκέψεις: Αν νιώθετε υπερβολικά κουρασμένη για να υποδεχτείτε κόσμο ή ανησυχείτε για ιώσεις, ξεκαθαρίστε σε φίλους και γνωστούς, χωρίς ενοχές, ότι δεν είστε ακόμα έτοιμη για επισκέψεις. Τώρα προέχουν η υγεία του μωρού και η ψυχική ηρεμία σας.
2. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια: Αν ο σύζυγός σας επιστρέψει σύντομα στη δουλειά, εξασφαλίστε ήδη πριν από τον τοκετό μια βοήθεια στο σπίτι, τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες. Ιδιαίτερα αν πρόκειται να γεννήσετε με προγραμματισμένη καισαρική, καθώς τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να είναι επώδυνη.
3. Ακούστε το ένστικτό σας: Είναι δύσκολο να το διακρίνετε ανάμεσα στις ανησυχίες που αναπόφευκτα κυριεύουν μια νέα μαμά, αλλά better safe than sorry, που λένε, δηλαδή καλύτερα να διερευνάτε ό,τι σας προβληματίζει, κι ας είναι υπερβολικό.
4. Εξασφαλίστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας: Αρκεί για να αφιερώσετε μερικά λεπτά σε ένα ντους για να νιώσετε αμέσως καλύτερα. Εξασφαλίστε λίγο χρόνο για εσάς, με κάθε ευκαιρία. Το χρωστάτε και στον εαυτό σας αλλά και στο μωρό σας, καθώς έτσι θα είστε σε θέση να το φροντίσετε καλύτερα.
5. Εξασφαλίστε μια πηγή white noise (λευκού θορύβου): Κατεβάστε μια σχετική εφαρμογή κινητού ή, απλά, δοκιμάστε να βάλετε τον απορροφητήρα της κουζίνας. Ο λευκός θόρυβος βοηθάει τα μωρά να ηρεμήσουν και να αποκοιμηθούν, όταν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει.
6. Μοιραστείτε στα social media ό,τι σας κάνει να νιώσετε άνετα: Ή μην μοιραστείτε τίποτα για τη γέννηση του παιδιού σας, αν δεν το θέλετε. Ακόμα και αν όλοι οι φίλοι και γνωστοί σάς έχουν ζητήσει να το ανακοινώσετε μόλις γεννήσετε, εσείς είστε που θα αποφασίσετε πότε και αν θα το κοινοποιήσετε στο Facebook.
7. Γεμίστε το πιάτο σας: Οι πρώτες μέρες μετά τον τοκετό δεν είναι η ιδανική περίοδος για να προσπαθήσετε να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης, καθώς οι ανάγκες του οργανισμού σας σε θρεπτικά στοιχεία αλλά και ενέργεια είναι αυξημένες. Ειδικά αν θηλάζετε. Άλλωστε, με το θηλασμό καίτε θερμίδες και μπορεί να χάσετε κιλά χωρίς να το καταλάβετε!
8. Βγείτε έξω: Αρκεί ο καιρός να είναι καλός, μπορείτε να πάρετε άνετα το καρότσι και να βγείτε μια βόλτα με το μωρό, αρκεί να μη βρεθείτε σε εσωτερικούς χώρους όπου μπορεί να ελλοχεύουν λοιμώξεις για το ευαίσθητο ανοσοποιητικό του. Και αρκεί, βέβαια, να αποφύγετε τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, καθώς το μωρό δεν είναι ακόμα σε θέση να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του. Φροντίστε, πάντως, να βγαίνετε έξω καθημερινά, έστω και για μερικά λεπτά στη βεράντα ή την αυλή σας: η σωματική δραστηριότητα και το φως του ήλιου ευεργετούν την ψυχική διάθεση και μπορεί να σας προστατέψουν ακόμα και από την επιλόχειο κατάθλιψη.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top