Now Reading
Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει έναν νέο, λιγότερο επεμβατικό τρόπο για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει έναν νέο, λιγότερο επεμβατικό τρόπο για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης

Ενδομητρίωση: Ένας νέος τρόπος μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη, ταχύτερη διάγνωση και θεραπεία αυτής της συχνά παρεξηγημένης χρόνιας νόσου

Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη, ταχύτερη διάγνωση και θεραπεία αυτής της συχνά παρεξηγημένης χρόνιας νόσου.

Για όποια πάσχει από ενδομητρίωση, δύο διαφορετικές πτυχές της νόσου προκαλούν πόνο. Πρώτον είναι ο σωματικός πόνος, ο οποίος μπορεί να είναι εξουθενωτικός. Και δεύτερο είναι πώς βλέπει η ιατρική κοινότητα την ασθένεια. Η ενδομητρίωση έχει ιστορικά παραβλεφθεί ως «γυναικεία νόσος», αν και επηρεάζει επίσης τρανς και μη δυαδικά άτομα. Υπάρχουν επίσης φυλετικές ανισότητες στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ασθένεια από ορισμένους γιατρούς.

Εάν η παράβλεψη δεν ήταν αρκετά απογοητευτική, η ενδομητρίωση έχει αντιμετωπιστεί ως ταμπού, καθώς είναι ένα πρόβλημα εμμήνου ρύσεως και «ασήμαντο», καθώς δεν είναι θανατηφόρο. Τα πάντα, από τη διάγνωση έως τη θεραπεία μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολα για τους ασθενείς. Αλλά οι ερευνητές αμφισβητούν όλα αυτά με μια νέα μελέτη που προσπαθεί να βρει έναν τρόπο διάγνωσης της ενδομητρίωσης χωρίς τη χρήση επεμβατικών μεθόδων και η επιστήμη πίσω από το πώς είναι συναρπαστική.

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει 1 στους 10 ανθρώπους που έχουν έμμηνο ρύση. Προκαλεί την ανάπτυξη της επένδυσης της μήτρας, που ονομάζεται ενδομήτριο, έξω από τη μήτρα και μερικές φορές σε άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των σαλπίγγων, των ωοθηκών, των εντέρων και της πυελικής επένδυσης. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, οι ορμονικές αλλαγές σηματοδοτούν το ενδομήτριο να μεγαλώσει, να πυκνώσει και τελικά να διασπαστεί με τον τρόπο που θα έκανε μέσα στη μήτρα. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να αποβληθεί από το σώμα μέσω της διαδικασίας της εμμήνου ρύσεως, ο ιστός μπορεί να παγιδευτεί και να προσκολληθεί ή να «κολλήσει» τα πυελικά όργανα (σάλπιγγες, ωοθήκες και έντερα) μεταξύ τους, οδηγώντας σε ουλές, στειρότητα, ακόμη και καρκίνο.

Για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης, οι γιατροί πρέπει να εκτελέσουν μια επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται λαπαροσκοπική χειρουργική. Ωστόσο, είναι δύσκολο να λάβεις έγκριση. Τα εμπόδια που εμποδίζουν αυτή τη διαγνωστική χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνουν το υψηλό κόστος και την απροθυμία των γιατρών να την πραγματοποιήσουν. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που η καισαρική τομή είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μερικοί άνθρωποι ανακαλύπτουν τη διάγνωση της ενδομητρίωσης τους.

Η ενδομητρίωση είναι ένα δύσκολο θηρίο, επειδή μπορεί εύκολα να επισκιαστεί από άλλες παθήσεις. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό, καθώς μια λανθασμένη διάγνωση όχι μόνο επιβραδύνει τη διαδικασία προς τη σωστή διάγνωση, αλλά μπορεί να αναγκάσει ένα άτομο να συνεχίσει να βιώνει περιττό πόνο και πιθανώς να αναπτύξει καρκίνο ή στειρότητα. Απογοητευτικά, η ενδομητρίωση συχνά συγχέεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID) ή ακόμη και τις «κακές περιόδους».

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στην προεφηβική ηλικία, αλλά μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως 12 χρόνια για να διαγνωστούν. Και δεν θα αντιμετωπίζονται όλοι οι ασθενείς με ενδομητρίωση με τον ίδιο τρόπο. Δυστυχώς, όσοι ζουν με τον σωματικό πόνο της ενδομητρίωσης συχνά αγνοούνται ή απορρίπτονται από το ιατρικό κατεστημένο..

Τι ανακάλυψε η νέα μελέτη

Οι επιστήμονες στα Ινστιτούτα Ιατρικής Έρευνας Feinstein ξεκίνησαν ένα έργο με το όνομα Research OutSmarts Endometriosis (ROSE) το οποίο βρήκε έναν τρόπο χρήσης των εκροών της περιόδου ως δείκτη της ενδομητρίωσης.

Τα απόβλητα της περιόδου απορρίπτονται από το ενδομήτριο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Όταν το υλικό που απορρέει από την επένδυση της μήτρας διασπάται, τα απόβλητα είναι ένα μέρος αυτού του υλικού που μπορεί εύκολα να συλλεχθεί και να αναλυθεί. Οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι τα λύματα μπορεί να είναι το κλειδί για να ανακαλύψουν το παζλ της ενδομητρίωσης και αυτό που βρήκαν είναι εκπληκτικό.

Αποδεικνύεται ότι τα λύματα σε ένα σώμα που δεν έχει ενδομητρίωση είναι σαφώς διαφορετικά από τα απόβλητα από ένα σώμα με ενδομητρίωση.

«Πραγματικά πρωτοστατήσαμε στη μελέτη των εκροών της εμμήνου ρύσεως σε συνθήκες οποιασδήποτε κατάστασης. Δεν είχε μελετηθεί αρκετά στο παρελθόν, και στην πραγματικότητα μελετήθηκε μόνο για λόγους αναγεννητικής ιατρικής, επειδή υπάρχουν βλαστοκύτταρα καθώς το ενδομήτριο ανανεώνεται κάθε μήνα», δήλωσε η Δρ. Ο Μετς, επικεφαλής επιστήμονας στα Ινστιτούτα Ιατρικής Έρευνας Feinstein και συνδιευθυντής του Research OutSmarts Endometriosis (ROSE) είπε στο NBC News.

Δείτε Επίσης

Πάνω από 1.800 άτομα με έμμηνο ρύση συμμετείχαν στη μελέτη. Ζητήθηκε από τα άτομα να χρησιμοποιήσουν ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως για να συλλέξουν ένα δείγμα κατά τη διάρκεια τεσσάρων έως οκτώ ωρών και στη συνέχεια να στείλουν το δείγμα στην ομάδα ερευνητών.

Οι ερευνητές σημείωσαν στη μελέτη τους ότι η ενδομητρίωση παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις εν μέρει λόγω της έλλειψης μη επεμβατικών δοκιμών, της μη ειδικής φύσης των συμπτωμάτων και «της τάσης ομαλοποίησης των συμπτωμάτων πόνου σε αυτούς τους ασθενείς». Αλλά ευτυχώς, τα ευρήματά τους μπορεί να επιταχύνουν τη θετική αλλαγή όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ενδομητρίωση από την ιατρική κοινότητα.

Ο απλός τρόπος συλλογής δειγμάτων και η εντυπωσιακή διάκριση μεταξύ των θετικών και αρνητικών αποτελεσμάτων της ενδομητρίωσης θα μπορούσε να σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα διαγνωστούν πιο γρήγορα. Και αυτό το είδος ταχύτητας και αναζήτησης ποιοτικής θεραπείας μπορεί να διαπεράσει τη θωράκιση του στίγματος που περιβάλλει αυτήν την καταστροφική διαταραχή.

Αν και η μελέτη είναι μεγάλη είδηση ​​για τα άτομα με ενδομητρίωση, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και όσοι πιστεύουν ότι έχουν ενδομητρίωση μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής. Μόλις γίνουν δεκτοί, θα τους ζητηθούν ερωτήσεις υγείας και στη συνέχεια θα τους ζητηθεί να συλλέξουν δείγμα από το απόρρητο του σπιτιού τους.

Οι στόχοι της κλινικής έρευνας περιλαμβάνουν το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων και της διάγνωσης, την εύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας για άτομα που έχουν διαγνωστεί με αυτή τη χρόνια φλεγμονώδη διαταραχή και την εκμάθηση περισσότερων για την υγεία της μήτρας.

Προς το παρόν η μελέτη έχει αποτελέσματα μόνο στην Αμερική αλλά ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει γρήγορα ο δρόμος για να χρησιμοποιηθεί αυτός ο τρόπος διάγνωσης σε όλες τις χώρες.

Αφορμή για το άρθρο στάθηκε αφορμή δημοσίευση στο parents.com

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top