Now Reading
«Μου δίνει δύναμη η δίψα που έχω να πραγματοποιήσω κάθε τρελό μου όνειρο» Idra Kayne

«Μου δίνει δύναμη η δίψα που έχω να πραγματοποιήσω κάθε τρελό μου όνειρο» Idra Kayne

Λίγο πριν από την πρεμιέρα του θεατρικού έργου «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι» μιλήσαμε με την πολυτάλαντη Idra Kayne

Στις 23 Οκτωβρίου θα ανέβει στο Θέατρο Κάππα το θεατρικό έργο «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι» του Μάικ Κένι σε σκηνοθεσία Ηλία Καρελλά. Λίγο πριν από την πρεμιέρα μιλήσαμε με την αεικίνητη Idra Kayne (τραγουδίστρια, ηθοποιός, καθηγήτρια φωνητικής μεταξύ άλλων)  για τον ρόλο της κυρίας Πιρς αλλά και για όλα όσα την απασχολούν σήμερα.

Πώς νιώθεις για τον ρόλο της κυρίας Πιρς; Είναι κόντρα ρόλος σε σχέση με τη ζωή και την προσωπικότητά σου;

Aγαπώ πολύ την κυρία Πιρς. Έχουμε πολλά κοινά βιώματα, οπότε την κατανοώ σε μεγάλο βαθμό και τη συμπονώ. Ο τρόπος όμως που διαχειρίζεται τα βιώματα και τα συναισθήματά της είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με τον δικό μου.

Πόσο επίκαιρο είναι το «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι» και γιατί θα έλεγες στο κοινό να έρθει να το δει;

Το έργο «Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι» είναι εξαιρετικά επίκαιρο θεωρώ. Διαδραματίζεται σε εποχή πολέμου και προσεγγίζει έννοιες όπως η απομόνωση, η μοναξιά, ο ρατσισμός… Οι κοινωνικές συνθήκες που ζούμε τα τελευταία χρόνια, δεν είναι οριακά πολεμικές; Η πανδημία των τελευταίων δύο ετών, δεν μας απομόνωσε; Δεν βιώσαμε όλοι –άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο– μοναξιά; Ο ρατσισμός δεν είναι μια από τις μεγαλύτερες «πληγές» της σύγχρονης κοινωνίας;

Τι είναι αυτό που σε άγγιξε περισσότερο σε αυτό το έργο;

Νομίζω αρχικά η τόσο γλυκιά προσέγγιση τόσο δύσκολων θεμάτων και σίγουρα οι ομοιότητές μου με την κα Πιρς.

Βλέπεις στη μικρή Λέτι ομοιότητες, ως παιδί μικτής καταγωγής;

Η βασική μου ομοιότητα με τη μικρή Λέτι είναι η υπέρμετρη μοναξιά που ένιωθα κι εγώ πολλές φορές στην ηλικία της.

Έχουν γίνει στην ελληνική κοινωνία βήματα ως προς το να είναι πιο φιλική στη διαφορετικότητα και την πολυτισμικότητα και τι άλλο θα ήθελες να δει να γίνει;

Δεν θεωρώ ότι έχουν γίνει βήματα. Έχει όμως ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από το ζήτημα και αυτό είναι σημαντικό. Θεωρώ ότι θα έχουν γίνει βήματα όταν δεν θα υπάρχει λόγος να το συζητάμε πια…

Πώς βιώνεις ως νέα γυναίκα του σήμερα όλη αυτή την ειδεχθή πραγματικότητα και επικαιρότητα με την έμφυλη βία και τη δραματική αύξηση των γυναικοκτονιών, αλλά και τη γενικότερη οπισθοδρόμηση ως προς βασικά δικαιώματα των γυναικών;

Είμαι απόλυτα αποτροπιασμένη και ξεκάθαρα αγανακτισμένη, όμως ταυτόχρονα αισιόδοξη πως επιτέλους θα πάψει η έμφυλη βία να είναι ένα οικογενειακό μυστικό, θα αρχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών και επιτέλους οι γυναίκες θα αποκτήσουν ισότιμη θέση στην ελληνική κοινωνία.

Με το ελληνικό #metoo να έχει συνταράξει το θεατρικό γίγνεσθαι πώς βλέπεις σήμερα την κατάσταση στον καλλιτεχνικό χώρο;

Χαίρομαι που επιτέλους έχει γίνει το πρώτο βήμα για να εξυγιανθεί ο χώρος και να καταρριφθούν άρρωστες νοοτροπίες ετών τόσο στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και σε γενικότερο κοινωνικό επίπεδο.

Διάβαζες/διαβάζεις παιδικά βιβλία/παραμύθια; Ποια είναι τα αγαπημένα σου και πιο πολυδιαβασμένα;

Η σειρά βιβλίων που κυριολεκτικά λάτρευα σχεδόν σε βαθμό εμμονής ήταν «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι» της Λώρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ.

Εσύ σε ποιο παραμύθι θα ήθελες να ζήσεις ή ποια ηρωίδα ή ήρωα παραμυθιού θα ήθελες να γνωρίσεις από κοντά;

Θα ήθελα πάρα πολύ να γνωρίσω την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων!

Πώς είναι/ήταν η συνεργασία σου με τον Ηλία Καρελλά και τον υπόλοιπο θίασο και τι θα σου μείνει περισσότερο από την προετοιμασία της παράστασης;

Ο Ηλίας Καρελλάς είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ βαθύτατα, η συνεργασία με τον θίασο είναι ευλογία και αυτό που θα μου μείνει περισσότερο από την προετοιμασία της παράστασης είναι η δουλειά που έχουμε κάνει με την Αντιγόνη Γύρα και τον Κίμωνα Φιορέτο που πραγματικά με «ξεκλείδωσαν» σε διαφορετικά επίπεδα ο καθένας, με δίδαξαν και με εξέλιξαν πολύ στο υποκριτικό κομμάτι.

Τι είναι αυτό που σου δίνει δύναμη;

Αυτό που δίνει δύναμη είναι η δίψα που έχω να πραγματοποιήσω κάθε τρελό μου όνειρο, οι φίλοι μου και η αγάπη για αυτό που κάνω.

Πώς είναι μια συνηθισμένη σου μέρα;

Αυτή την περίοδο κάθε πρωί είμαι σε πρόβα στο θέατρο, το απόγευμα κάνω ραδιοφωνική εκπομπή και το βράδυ –εάν δεν έχω κάποια live εμφάνιση– περνάω το χρόνο μου μελετώντας το ρόλο μου και προσπαθώντας να ξεκουραστώ. Όπως καταλαβαίνετε δεν έχω ζωή! αχαχαχαχαχαχα!

Ποιο τραγούδι λες από μέσα σου πιο συχνά και ποιο πιο πολύ φωναχτά ενώ κάνεις άλλα πράγματα;

Ανά περιόδους αλλάζουν τα τραγούδια που παίζουν σε λούπα μέσα στο κεφάλι μου. Τους τελευταίους μήνες είτε από μέσα μου είτε φωναχτά τραγουδάω το «Survivor» των Destiny’s Child….

Πόση μουσική έχει η μέρα σου και πότε αποφάσισες ότι θα ήθελες να ασχοληθείς με τη μουσική;

Δείτε Επίσης

H μέρα μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είναι γεμάτη μουσική. Είτε στο ραδιόφωνο είτε στο διαδίκτυο, μουσική ακούω διαρκώς. Όσο για το πότε αποφάσισα να ασχοληθώ με τη μουσική, πρέπει να ήμουν περίπου τριών ετών όταν αποφάσισα ότι θέλω να γίνω τραγουδίστρια. Λίγα χρόνια αργότερα, ήρθε και το όνειρο τη υποκριτικής και να ’μαι τώρα!

Είσαι αυστηρή ως καθηγήτρια φωνητικής;

Καθόλου! Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύω εγώ. αχαχαχαχαχαχα! Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται αυστηρότητα, χρειάζεται αγάπη και ιδιαίτερος χειρισμός για να «ξεκλειδώσεις» και να απογειώσεις τον εκάστοτε μαθητή. Χρειάζεται να δημιουργείς μια σχέση ασφάλειας και υποστήριξης. Άλλωστε μου αρέσει να διδάσκω όπως διδάχτηκα εγώ από τις εξαιρετικές δασκάλες μου. Τη Νένη Ζάππα και την Julie Massino.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου; 

Ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ δημιουργικός και είμαι πανευτυχής! Το Νοέμβριο θα ξεκινήσω εμφανίσεις με το Θανάση Αλευρά και το Τζερόμ Καλούτα στο Villa Vox, το Δεκέμβριο θα είμαι στο «Φτηνά Τσιγάρα» στην Εναλλακτική Σκηνή τη Λυρικής και το Φεβρουάριο στη νέα παράσταση του Κων/νου Ρήγου στο θέατρο του Νέου Κόσμου. Αυτό τον χειμώνα θα κυκλοφορήσω και νέα τραγούδια επιτέλους και θα κάνω και κάποιες live εμφανίσεις με την μπάντα μου τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία. Ανυπομονώ!

«Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι»

Πληροφορίες:

Θέατρο Κάππα – Παιδική σκηνή Ηλία Καρελλά
Διεύθυνση: Κυψέλης 2
Πρώτη παράσταση: 23 Οκτωβρίου 2023

Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί για το κοινό και από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 10.30 το πρωί οργανωμένες παραστάσεις σχολείων

Ταυτότητα παράστασης:
Συγγραφέας: Μάικ Κένι
Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου
Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία/Φωτισμοί: Ηλίας Καρελλάς
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Πρωτότυπη μουσική: String Demons
Κατασκευή σκηνικού: Μιχάλης Ράπτης
Κατασκευή φιγούρας θεάτρου σκιών: Ηλίας Καρελλάς, Νικόλας Τζιβελέκης
Κοστούμια: «Βεστιάριο»

Πρωταγωνιστούν:
Λέτι: Εύα Βόγλη
Κυρία Πιρς: Idra Kayne
Κόνραντ: Μάκης Νάνος
Αφηγητής: Φάνης Παυλόπουλος

Μουσική ζωντανά στη σκηνή: String Demons

Εκτέλεση παραγωγής: ARΤSTATE IKE

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top