Now Reading
Μουσική + εφηβεία = τέλειες καλοκαιρινές διακοπές

Μουσική + εφηβεία = τέλειες καλοκαιρινές διακοπές

Αν θέλετε να ξεκολλήσουν από την οθόνη αφήστε τους να φτιάξουν ένα συγκρότημα

Μουσική + εφηβεία = τέλειες καλοκαιρινές διακοπές

Αν θέλετε να ξεκολλήσουν από την οθόνη αφήστε τους να φτιάξουν ένα συγκρότημα

 

Με τον κορωνοϊό ακόμα να αποτελεί απειλή, αυτό το καλοκαίρι είναι διαφορετικό από κάθε άλλο που έχει προηγηθεί στη ζωή των παιδιών (αλλά και των γονιών). Τα παιδιά με την καραντίνα πιέστηκαν περισσότερο από ποτέ, αλλά ακόμα και τώρα στην αρχή των διακοπών τους η κατάσταση δεν είναι ιδανική και απόλυτα ξέγνοιαστη.

Η μουσική λοιπόν έρχεται να δώσει τη λύση. Και θα τα απαλλάξει από το άγχος και την κούραση που προηγήθηκε, και θα γίνει ο ιδανικός τρόπος για να περάσουν ένα τέλειο και ξεχωριστό καλοκαίρι.

Λίγα παιδιά θα βρείτε να μη θέλουν να μάθουν κάποιο μουσικό όργανο. Ακόμα πιο λίγα παιδιά είναι αυτά που δεν τους αρέσει η μουσική. Κι αν ακόμα δεν υπάρχει κάποιο μουσικό όργανο στο σπίτι αποκλείεται να μην ακούσατε το παιδί σας να τραγουδάει ή να προσπαθεί να παίξει κάποιο αυτοσχέδιο –κρουστό συνήθως– όργανο.

Ο ρυθμός συνήθως υπάρχει έμφυτος. Το μικρόβιο της μουσικής επίσης! Το ταλέντο πάλι όχι πάντα… αλλά δεν είναι και απαραίτητο… προκειμένου ένα παιδί να απασχοληθεί δημιουργικά. Στην Αμερική με τα γκαράζ που υπάρχουν διαθέσιμα στα σπίτια είναι πολύ συχνά τα παιδικά και κυρίως εφηβικά μουσικά γκρουπ. Αλλά και στη χώρα μας τα εφηβικά μουσικά γκρουπ έχουν έντονη ιστορία, ειδικά στη δεκαετία του ΄80.

Με όλα τα μουσικά τηλεοπτικά σόου που υπάρχουν και τους διαγωνισμούς ταλέντων από νωρίς τα παιδιά μπορεί να έχουν την ιδέα να θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική βιομηχανία. Αλλά μη φτάσουμε τόσο μακριά.

Η μπάντα που προτείνουμε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας –ειδικά αν βρίσκονται στην εφηβεία– να φτιάξουν απέχει πολύ από τα πρότυπα των τηλεοπτικών εκπομπών – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν πιθανότητα να γίνουν διάσημοι… ή να διακριθούν…

Πριν ωστόσο από κάθε διάκριση προηγείται η εξάσκηση, οι πρόβες και πολλή δουλειά. Αυτό προϋποθέτει αρκετές ώρες σοβαρής ενασχόλησης – κάτι που σημαίνει ότι ελαττώνονται αυτομάτως οι ώρες που αφιερώνουν στην οθόνη…

Δείτε Επίσης

Για να κάνετε το εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο αλλά και ακόμα πιο πρωτότυπο, ζητήστε από τα υποψήφια μέλη της μπάντας να φτιάξουν τα δικά τους μουσικά όργανα. Τα μέλη του γκρουπ μπορεί να είναι παιδιά από την ίδια πολυκατοικία, από την ίδια γειτονιά ή φίλοι από το σχολείο, ακόμα και από το μέρος που είστε διακοπές ή παραθερίζετε. Τα όργανα που θα φτιάξουν μπορούν να ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες. Πριν μερικά χρόνια οι Stomp είχαν κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στο ελληνικό μουσικόφιλο κοινό – το γκρουπ από το Μπράιτον που μας ξεσηκώνει με το ρυθμό, τους αυτοσχέδιους χορούς αλλά και τη χρήση πρωτότυπων μουσικών οργάνων όπως σκουπιδοτενεκέδες και σκουπόξυλα… Μάλιστα το δημοφιλές γκρουπ θα ξανάρθει στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο!

Ιδέες για το πώς να φτιάξουν δικά τους μουσικά όργανα μπορούν να βρουν και στο διαδίκτυο (ωφέλιμος χρόνος οθόνης) αλλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία του ή να ανασύρουν από τη μνήμη τους παρόμοιες κατασκευές στο σχολείο, ήδη από τα χρόνια του παιδικού σταθμού… Θα θυμηθούν τα κρουστά που είχαν φτιάξει αλλά και τα όργανα τύπου «βροχή» με ρύζι μέσα σε κυλινδρικά αντικείμενα ή σωλήνες.

Από την άλλη επειδή κι ο χρόνος με τις έξυπνες συσκευές δεν θα αποφευχθεί, ας τον αξιοποιήσουν για να κατεβάσουν εφαρμογές που λειτουργούν ως μουσικά εργαλεία, και βοηθάνε το παιδί από το να φτιάχνει μουσική, να μαθαίνει κάποιο όργανο μέχρι να βελτιώνει τις γνώσεις αλλά και τις μουσικές του ικανότητες!

Με όρο να σεβαστούν τις ώρες κοινής ησυχίας και να μη μαλώνουν μεταξύ τους, δώστε τους την ιδέα και αφήστε την υλοποίηση πάνω τους – πού ξέρετε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού μπορεί να δείτε αφίσες με την ανακοίνωση της συναυλίας τους!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top