Now Reading
Μουσείο Παιχνιδιών – ένα υπέροχο μέρος για παιδιά & για όσους παραμένουν παιδιά

Μουσείο Παιχνιδιών – ένα υπέροχο μέρος για παιδιά & για όσους παραμένουν παιδιά

Για την πρώτη μας επίσκεψη είχαμε ξεναγό την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Ελένη Γερουλάνου

Αγαπώ τα Μουσεία. Είναι χώροι που με μάγευαν από παιδί. Είναι ο καλύτερος τρόπος να έρθεις σε επαφή με το παρελθόν αλλά και με σημαντικά κομμάτια της ανθρώπινης γνώσης και ιστορίας από τόσο διαφορετικές χρονικές περιόδους, τόπους αλλά και τομείς ενδιαφέροντος. Κάθε πόλη ή χώρα έχει ως σήμα κατατεθέν τα δικά της μουσεία. Πρόσφατα το Παλαιό Φάληρο απέκτησε το δικό του μουσείο-σήμα κατατεθέν. Σε ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής στεγάζεται εδώ και λίγο καιρό το Μουσείο Παιχνιδιών με τη φροντίδα του Μουσείου Μπενάκη και πρωτεργάτρια τη συλλέκτρια Μαρία Αργυριάδη, η οποία δυστυχώς δεν είναι πια στη ζωή, το έργο της, οι συλλογές και οι μελέτες της, όμως θα κρατάνε ζωντανή τη μνήμη της, όσο θα παραμένει ζωντανή η αγάπη του κόσμου για τα παλιά –κι όχι μόνο– παιχνίδια. Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Ετοιμαστείτε για ένα τρυφερό ταξίδι στο χρόνο αλλά και μια περιήγηση σε διαφορετικές πλευρές του πλανήτη. Πάνω απ’ όλα να είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στη δική σας παιδική ηλικία, καθώς αποκλείεται στα εκθέματα του μουσείο να μη βρείτε κάποια και από τα δικά σας αγαπημένα παιχνίδια. Εγώ ειλικρινά συγκινήθηκα όταν είδα τις «φιλεναδίτσες» που ανήκαν στους «σπιρτούληδες» – αυτές τις μικροσκοπικές κουκλίτσες που χωρούσαν σε ένα τοσοδούλικο κουτάκι.

Γιατί να πάτε στο Μουσείο Παιχνιδιών με το παιδί σας;

  • Γιατί θα δει σπάνια παιχνίδια από όλες τις Ηπείρους της Γης
  • Γιατί θα δει πρωτότυπα αντικείμενα που διαφορετικά δεν θα είχε την ευκαιρία να δει
  • Γιατί θα του δημιουργηθούν απορίες και αφορμές για συζήτηση
  • Γιατί θα αποκτήσει την ευκαιρία να ακούσει εσάς να του μιλάτε για αναμνήσεις από τα παιδικά σας χρόνια και τα αγαπημένα σας παιχνίδια
  • Γιατί θα δει πώς έπαιζαν τα παιδιά πολλά χρόνια πριν
  • Γιατί θα καταλάβει την εξέλιξη των παιχνιδιών
  • Γιατί η συλλογή έχει μεγάλο ενδιαφέρον και δεν θα βαρεθεί καθόλου
  • Γιατί το Μουσείο διαθέτει ένα πανέμορφο πωλητήριο – που θα βρείτε να του πάρετε κάποιο σουβενίρ για να θυμάται αυτή την επίσκεψη (οι πρωτότυπες σβούρες και τα μολύβια είναι πολύ οικονομικές προτάσεις)

Ιδανικός οικοδεσπότης στο Μουσείο Παιχνιδιών είναι ένας υπέροχος αρκούδος ο οποίος έψαχνε να βρει το δικό του σπίτι και η Ελένη Γερουλάνου ανέλαβε να πει την ιστορία του. Η Ελένη Γερουλάνου αγάπησε τόσο τον αρκούδο που όχι μόνο εξιστόρησε τις περιπέτειές του αλλά μαζί με τη βοήθεια της Ίριδας Σαμαρτζή έφτιαξαν ένα εξαιρετικό παραμύθι, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και τις εκδόσεις Πατάκη. Ο αρκούδος δεν είναι μόνος του στο βιβλίο, στις υπέροχες σελίδες του ζωντανεύουν περισσότερα από 240 παιχνίδια από τη συλλογή του Μουσείου. Αυτή τη φορά ωστόσο μας ξενάγησε στο Μουσείο η ίδια η Ελένη Γερουλάνου.

Τι σημαίνει για εσάς το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών;

Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών είναι έμπνευση. Είναι συγκίνηση, ανακάλυψη, απόλαυση, ταξίδι, αναμνήσεις, φαντασία, συμμετοχή, χαρά.

Πότε επισκεφτήκατε πρώτη φορά το μουσείο και τι νιώσατε;

Το Μουσείο το επισκέφθηκα πριν ακόμα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό. Η μέρα εκείνη θα μου μείνει βαθιά χαραγμένη στην καρδιά μου. Μπαίνοντας η μυρωδιά του γιασεμιού στον κήπο με πλημμύρισε. Στην πόρτα με περίμενε η Μαρία Αργυριάδη, οικογενειακή φίλη και «ψυχή» του Μουσείου, μαζί με τις συνεργάτιδές της, Νόρα Χατζοπούλου και Μαίρη Βέργου. Η ξενάγηση ήταν γεμάτη αγκαλιές, δάκρυα χαράς, συγκίνησης. Όταν φθάσαμε μπροστά στο Χάρτινο Θέατρο που είχε δωρίσει ο πατέρας μου, έπρεπε να κάνουμε παύση μεγάλης διάρκειας… Δεν θα την ξεχάσω αυτή την ημέρα που μόνο με γλύκα θα τη θυμάμαι πάντα.

Ποιο παιχνίδι-έκθεμα αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Το αγαπημένο μου μετά από τον αρκούδο με τη γαλάζια κορδέλα είναι η αλεπουδίτσα που κρατάει μία βαλίτσα με μια χήνα μέσα.

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο παιχνίδι;

Ως παιδί έπαιξα πάρα πολύ με κούκλες και το οικογενειακό κουκλόσπιτο της νόνας μου που τώρα βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών.

Δείτε Επίσης
Ο Sean Williams, ο ιδρυτής της κοινότητας για πατέρες The Dad Gang στο Instagram, λέει ότι το να είσαι μπαμπάς κοριτσιών δεν είναι μόνο να βγάζεις φωτογραφίες και να παίζεις μαζί τους

Πείτε ένα λόγο για τον οποίο πιστεύετε ότι πρέπει κάποιος να επισκεφθεί το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών;

Για να δει τη σημαντική συλλογή παιχνιδιών της Μαρίας Αργυριάδη, να ταξιδέψει στον κόσμο της παιδικής ηλικίας με τον οποίο είναι ταυτισμένα, να μάθει τις τρυφερές ιστορίες που συνοδεύουν το κάθε ένα, να γνωρίσει τη χρήση τους, τα υλικά τους, τα πρόσωπα στα οποία ανήκουν. Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών όπως άλλωστε και κάθε μουσείο αποτελεί ένα θησαυρό γνώσεων.

Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών είναι ένας χώρος γεμάτος αναμνήσεις. Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας την πιο όμορφη μέχρι στιγμής ανάμνηση που έχετε από το Μουσείο, έστω κι αν είναι ακόμα νωπή;

Η πιο συγκινητική για μένα ανάμνηση είναι η στιγμή που ανακοίνωσα στη Μαρία Αργυριάδη πως ο αρκούδος της θα γίνει παραμύθι και ότι εκείνη θα μπει στις σελίδες του βιβλίου μας.

Η συλλογή αποτελείται από παιχνίδια ελληνικά και ευρωπαϊκά, γιαπωνέζικα και κινεζικά και απ’ ό,τι έχει σχέση με το παιδί από τη στιγμή που γεννιέται, ενώ περιλαμβάνει βιβλία σχολικά και παιδικής λογοτεχνίας. Ενώ συνεχίζει να εμπλουτίζεται και από άλλες δωρεές. Αυτή τη στιγμή αριθμεί 20.000 παιχνίδια που έχουν συντηρηθεί από το αρμόδιο τμήμα του μουσείου, ενώ εκτίθενται γύρω στα 2.000 που χρονολογικά φτάνουν μέχρι τη δεκαετία του 1960. Αυτό σημαίνει ότι θα ανανεώνεται συνέχεια κι αυτό σας δίνει το «άλλοθι» να επισκεφτείτε το Μουσείο ξανά… και ξανά!

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ: Διεύθυνση: Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61 Παλαιό Φάληρο, Πληροφορίες: 2130258498, benaki.gr

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top