Now Reading
Μια μαμά διακοσμήτρια συμβουλεύει πώς να μάθουμε στα παιδιά να τακτοποιούν!

Μια μαμά διακοσμήτρια συμβουλεύει πώς να μάθουμε στα παιδιά να τακτοποιούν!

Γιατί τακτοποιημένος χώρος σημαίνει και τακτοποιημένη σκέψη

Η Katy Winter είναι επαγγελματίας διακοσμήτρια και επιμελήτρια χώρων αλλά είναι και μαμά. Δείτε πώς μαθαίνει στα παιδιά της να διατηρούν την τάξη στο σπίτι και στα δωμάτιά τους:

Είτε πρόκειται για παιχνίδια πλυντηρίου είτε για έξυπνους τρόπους για να φτιάξετε ένα κρεβάτι, υπάρχουν διασκεδαστικοί τρόποι με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να οργανώσουν και να διατηρήσουν το δικό τους χώρο από μικρή ηλικία. Αυτό χτίζει επίσης αυτοπεποίθηση, ενδυνάμωση και μια ευτυχισμένη οικιακή ζωή για όλους.

Τα παιδιά θέλουν να έχουν τα δωμάτιά τους τακτοποιημένα. Τείνουν να βλέπουν το δωμάτιό τους ως ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που μπορεί να είναι δικά τους. Οι ενήλικες λαμβάνουν πολλές αποφάσεις για τα παιδιά, αλλά πώς οργανώνεται το δωμάτιό τους, είναι μια απόφαση που μπορούν να πάρουν μόνα τους. Έχει σημασία για το πώς το τακτοποιούν.

Όμως, ως γονείς, πρέπει να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τα παιδιά μας ώστε να έχουν καλές οργανωτικές δεξιότητες. Ακολουθούν τρεις συμβουλές για να κάνετε τα παιδιά σας να έχουν τακτοποιημένο χώρο και να ενισχύουν τις δεξιότητές τους ταυτόχρονα.

Διδάξτε τους να κάνουν το κρεβάτι τους σαν “επαγγελματίες”

Όταν μπαίνετε στο δωμάτιο ενός παιδιού, το κρεβάτι είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που παρατηρείτε, καθώς είναι συχνά το μεγαλύτερο πράγμα εκεί. Έτσι, όταν το παιδί σας ισιώνει το κρεβάτι του, ισιώνει ένα μεγάλο μέρος του δωματίου του. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πιστεύω ότι η διδασκαλία των παιδιών να κάνουν το κρεβάτι τους κάθε πρωί είναι αδιαπραγμάτευτη. Ένας άλλος λόγος; Ο Charles Duhigg, συγγραφέας του The Power of Habit γράφει, «Η δημιουργία του κρεβατιού σας κάθε πρωί σχετίζεται με καλύτερη παραγωγικότητα, μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας και ισχυρότερες ικανότητες να κολλήσετε με έναν προϋπολογισμό. Δεν πρόκειται ένα οικογενειακό γεύμα ή ένα καθαρό κρεβάτι προκαλεί καλύτερους βαθμούς ή λιγότερο επιπόλαιες δαπάνες. Αλλά κατά κάποιον τρόπο αυτές οι αρχικές βάρδιες ξεκινούν αλυσιδωτές αντιδράσεις που βοηθούν άλλες καλές συνήθειες».

Ξεκινήστε με τη ρύθμιση του ξυπνητηριού πέντε λεπτά νωρίτερα. Στη συνέχεια, επικεντρωθείτε στο να το κάνετε διασκεδαστικό και εύχρηστο για τα παιδιά σας. Μειώστε τον αριθμό των μαξιλαριών και των παιχνιδιών στο κρεβάτι. Προσθέστε ένα κουτί στην ντουλάπα ή κάτω από το κρεβάτι για επιπλέον χώρο αξιοποίησης. Αφήστε τα παιδιά σας να διαλέξουν τρία αγαπημένα που θα έχουν μόνο στο κρεβάτι τους. Μπορούν επίσης να αποφασίζουν κάθε μέρα εάν θέλουν να αλλάξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια.

Διδάξτε τους να αφαιρούν πρώτα τα μαξιλάρια τους. Τα παιδιά μου – 13, 11 και 4 ετών – λατρεύουν να ρίχνουν δραματικά όλα τα μαξιλάρια τους από το κρεβάτι. Στη συνέχεια, μπορούν να σφίξουν τα σεντόνια τους, να βάλουν τις γωνίες τους (βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα για να το κάνουν αυτό) και, στη συνέχεια, να αντικαταστήσουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια με προσοχή. Τα παιδιά μου απολαμβάνουν να τα βάζουν σε διαφορετικά σημεία κάθε μέρα. Θέλουμε επίσης να προσθέσουμε μια τελευταία πινελιά: Ψεκάζουμε τα σεντόνια με άρωμα λεβάντας για διασκέδαση. Απολαμβάνουν τη μυρωδιά και ο ψεκασμός του μπουκαλιού τελειώνει τη ρουτίνα με λίγη επιπλέον αγάπη.

Παίξτε μερικά παιχνίδια πλυντηρίου

Το πλυντήριο δεν πρέπει να είναι βασανιστήριο (τουλάχιστον για παιδιά). Όταν τα παιδιά μου ήταν μικρότερα, τα άφηνα πάντα να νιώθουν τα ρούχα ακριβώς όπως ήταν όταν έβγαιναν από το στεγνωτήριο. Αγαπούσαν την αίσθηση των ζεστών ρούχων και πετσετών. Θα τα άφηνα επίσης να κάνουν έναν αγώνα καλτσοπόλεμου χρησιμοποιώντας καθαρές κάλτσες. Αυτό τα κρατούσε απασχολημένα, δημιούργησε αναμνήσεις και τα επέτρεψε να δουν ότι το πλυντήριο μπορεί να είναι διασκεδαστικό ενώ βρίσκεστε στο «δωμάτιο όπου συμβαίνει».

Από νεαρή ηλικία, τα παιδιά μου με παρακολούθησαν να διπλώνω αντί να έχω μαγικά εμφανισμένα ρούχα τέλεια τοποθετημένα στα συρτάρια τους. Μέχρι τη στιγμή που ήταν 3, θα μπορούσαν να κάνουν απλές εργασίες, όπως να ταιριάζουν τις κάλτσες. Και καθώς μεγάλωναν, ήθελαν να βοηθήσουν περισσότερο και στη συνέχεια η εξάσκηση βελτιωνόταν με στόχο να βάλουν τα δικά τους ρούχα στα συρτάρια τους. Αυτό όχι μόνο βοηθά τα παιδιά να προσέχουν να διατηρούν τα ρούχα τους τακτοποιημένα, μαθαίνουν επίσης να είναι υπεύθυνα και να νιώθουν ανεξάρτητα αυτές τις απλές δουλειές.

Δείτε Επίσης

Εάν έχετε έφηβους, δεν είναι πολύ αργά. Η ευθύνη του πλυντηρίου θα τους βοηθήσει να ετοιμαστούν για τις σπουδές ή μια ανεξάρτητη διαβίωση. Δεν είναι ασυνήθιστο για έναν αρχάριο να καταλήγει σε ένα ολόκληρο φορτίο ροζ πλυντηρίου όταν ένα κόκκινο πουκάμισο «αιμορραγεί» στα λευκά. Ή συρρικνώνοντας ένα αγαπημένο πλεκτό πουκάμισο ή πουλόβερ. Συμβουλές διδασκαλίας, όπως ο διαχωρισμός των λευκών από τα χρώματα, οι πετσέτες από τα ρούχα και οι λεπτομέρειες στεγνώματος θα βοηθήσουν στην αποφυγή καταστροφών.

Γίνετε δημιουργικοί με τους θησαυρούς τους

Οι άνθρωποι είναι συλλέκτες από τη φύση τους. Τα παιδιά λατρεύουν να συλλέγουν μικρά πράγματα και αυτό είναι εντάξει! Στην πραγματικότητα, εκτός από τη συλλογή αντικειμένων που είναι διασκεδαστικά, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί ακόμη και να ενισχύσει την πνευματική εμπιστοσύνη και τη μοναδικότητα ενός παιδιού. Και τα παιδιά έχουν συνήθως μια χαριτωμένη ιστορία που συνοδεύει κάθε συλλεκτικό τους αντικείμενο.

Όμως, η επιθυμία τους να εφοδιάσουν τον χώρο τους με μπιχλιμπίδια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χάος και ακαταστασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εξεύρεση προσεκτικών τρόπων διαχείρισης των συλλογών τους είναι σημαντική. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο τα διαφανή γυάλινα δοχεία στο δωμάτιο που είναι γεμάτα με ό,τι ενδιαφέρει τα παιδιά σας αυτή τη στιγμή.

Μια άλλη επιλογή είναι ένα σαφές ράφι παπουτσιών που μπορεί να χωρίσει τα διάφορα αντικείμενα σε διαφορετικά τμήματα. Είναι επίσης χρήσιμο να δώσετε σε κάθε παιδί το δικό του κουτί αναμνηστικών για να το κρατάτε στην ντουλάπα ή κάτω από το κρεβάτι. Μπορούν να συνεχίσουν να το γεμίζουν με ό, τι βρίσκουν ιδιαίτερο και να μειώνουν την ακαταστασία στο δωμάτιο. Είναι μια νίκη για όλους!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top