Now Reading
Με ποιον τρόπο μπορώ να μεγαλώσω ένα παιδί με αξίες

Με ποιον τρόπο μπορώ να μεγαλώσω ένα παιδί με αξίες

Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα των σημερινών γονιών

Μπορεί να ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία μάς προσφέρει προνόμια τα οποία οι προηγούμενες γενιές δεν θα μπορούσαν καν να φανταστούν, ωστόσο δημιουργεί και προκλήσεις και ηθικά διλήμματα. Οι σημερινοί γονείς συνεχίζουν να έχουν την αγωνία –όπως παλαιότερα και οι δικοί τους γονείς– ως προς το πώς να μεγαλώσουν παιδιά με αξίες. Πώς να τις καλλιεργήσουν και να τις μεταδώσουν μέσω της ανατροφής τους, ώστε να ξέρουν ότι μεγαλώνοντας θα προσπαθήσουν κι εκείνα να ζουν με σεβασμό και με την επιθυμία να κάνουν όσο μπορούν τον κόσμο καλύτερο.

 

 

Γίνετε πρότυπο

Γνωρίζετε ήδη πως από τη στιγμή που γίνατε γονείς, ένα μικρό πλασματάκι παρακολουθεί την κάθε σας κίνηση και σας παρατηρεί διαρκώς. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί με το μήνυμα που θέλετε να περάσετε σχετικά με τη συμπεριφορά του παιδιού σας αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία ζωής. Πώς συμπεριφέρεστε στα ζώα, πώς διαχειρίζεστε τις δυσκολίες της καθημερινότητας, πώς μιλάτε για τη δουλειά σας, τι επιλέγετε για τη διατροφή σας, όλα αυτά αποτελούν πρότυπο για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και την ενήλικη ζωή του.

 

Μαθήματα βγαλμένα από την καθημερινότητα

Στην καθημερινότητά σας συμβαίνουν πράγματα από τα οποία μπορείτε να αντλήσετε υλικό και έμπνευση για τα «μαθήματα ζωής» που θέλετε να δώσετε στα παιδιά σας. Μια ερώτηση, ένα περιστατικό που θα δείτε στον δρόμο, όπως ένας κύριος που βοηθάει μια ηλικιωμένη γυναίκα να περάσει απέναντι, μπορούν να είναι η αφορμή που θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική συζήτηση, κατά την οποία το παιδί θα κατανοήσει σημαντικές πανανθρώπινες αξίες.

 

Βιβλία για τις ανθρώπινες αξίες και τα συναισθήματα

Ο χρόνος που αφιερώνετε στο παιδί σας διαβάζοντάς του βιβλία από μικρή ηλικία είναι μια τεράστια επένδυση για τη σχέση σας, αλλά και για την ανατροφή ενός ανθρώπου που θα αγαπήσει την ανάγνωση. Όταν από μικρό έρχεται σε επαφή με βιβλία που μιλούν για ανθρώπινες αξίες, για τη διαχείριση δυσκολιών και συναισθημάτων, για ανθρώπινες σχέσεις, για τη φιλία, την αγάπη, το θάρρος, τη συμπόνοια κ.ά., τότε μπορείτε να είστε σίγουροι πως μεγαλώνετε ένα παιδί με ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη, που θα γνωρίζει πως τα βιβλία αποτελούν σημαντική πηγή μάθησης, για να ανατρέχει σε αυτά οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του χρειαστεί.

Δείτε Επίσης

«Ο Μαξ και το Κουνέλι» είναι μια σειρά βιβλίων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με πρωταγωνιστές τον Μαξ και το αγαπημένο του κουκλάκι, ένα κουνέλι, η οποία πραγματεύεται θέματα που απασχολούν τα παιδιά (φόβος, θυμός, σχολείο) με τρόπο ευφάνταστο και γεμάτο ευαισθησία. Σε κείμενο της Astrid Desbordes και εικονογράφηση της Pauline Martin στη σειρά κυκλοφορούν μέχρι στιγμής δύο τίτλοι. Το «Δε σε φοβάμαι, λύκε» είναι ένα βιβλίο γραμμένο με ιδιαίτερα έξυπνο χιούμορ που ενθαρρύνει τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις φοβίες τους με θάρρος. Μπορεί ο κακός λύκος να επισκέφθηκε για ακόμα μια φορά το δωμάτιο του Μαξ, όμως τώρα δεν θα τη γλιτώσει τόσο εύκολα μια και ο Μαξ έχει σκεφτεί τους πιο αστείους και έξυπνους τρόπους να τον ξεφορτωθεί μια και καλή! Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς «Σχολείο, όχι ευχαριστώ» πολλά παιδιά ίσως ταυτιστούν από τον Σεπτέμβριο με τον μικρό ήρωα Μαξ, καθώς μπορεί κι εκείνα να μη θέλουν να πάνε σχολείο – όμως διαβάζοντας αυτό το βιβλίο και παρακολουθώντας τον αστείο διάλογο της μαμάς του Μαξ με το παιδί της κάτι μου λέει ότι στο τέλος θα αλλάξουν γνώμη!

Επιπρόσθετα, η νέα σειρά βιβλίων της Σοφίας Μαντουβάλου «Σοφούλι, ένα πρόβατο με χαρακτήρα», με τις υπέροχες εικόνες της Αιμιλίας Κονταίου, εισάγει τα παιδιά σε σημαντικές για τη ζωή αξίες-έννοιες, όπως η γενναιοδωρία, το μοίρασμα, η φιλία, η ενσυναίσθηση, η αποδοχή του διαφορετικού, η ειλικρίνεια, βοηθώντας τα έτσι να αναπτύξουν συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη.

Το Σοφούλι μπορεί να μοιάζει με ένα χαριτωμένο μικρό πρόβατο όπως τόσα άλλα όμως έχει και πολύχρωμες τούφες στο μαλλί του, έχει και μάτια που κλαίνε με άσπρο και μαύρο δάκρυ, τα αυτιά του κοκκινίζουν, η μύτη του μυρίζει το καλό και το κακό και η έξυπνη καρδιά του μπορεί να παίζει με τα χρώματα του ήλιου. Πώς λοιπόν αυτό το μοναδικό πρόβατο να μη γίνεται κάθε μέρα όλο και καλύτερο; Στη σειρά κυκλοφορούν δύο τίτλοι, «Το πρόβατο με τα κόκκινα αυτιά» όπου το Σοφούλι μοιράζεται μαζί μας ένα μυστικό και μας μαθαίνει ότι δεν είναι το καλό αλλά το κακό που μας κάνει να κοκκινίζουμε και μας δείχνει γιατί να προτιμάμε το ένα και γιατί να αποφεύγουμε το άλλο. Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, «Το πρόβατο που έπλεκε πουλόβερ», το Σοφούλι μοιράζεται άλλο ένα πολύτιμο μυστικό του και αυτή τη φορά βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν πως όσο πιο πολλά προσφέρουν στους άλλους τόσα περισσότερα κερδίζουν και τα ίδια, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το νόημα της προσφοράς και την αξία του να μοιράζεσαι.

Μια σειρά βιβλίων με υπέροχα γνωμικά και ηθικά διδάγματα ώστε τα παιδιά να γίνονται καθημερινά καλύτεροι άνθρωποι.

 

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top