Now Reading
Πώς να μυήσετε τα παιδιά στην τέχνη του χορού και ποια τα οφέλη που τους προσφέρει

Πώς να μυήσετε τα παιδιά στην τέχνη του χορού και ποια τα οφέλη που τους προσφέρει

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Η Μαγεία του Μπαλέτου» των εκδόσεων Φουρφούρι

Ως Παγκόσμια Ημέρα Χορού έχει καθιερωθεί από το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO η 29η Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.

Όπως έχει πει σε παλαιότερο άρθρο στο childit η  Κατερίνα Ροδίου, χορογράφος – καθηγήτρια χορού: «Τα παιδιά ξεκινώντας από τα τμήματα της προσχολικής ηλικίας των 3,5 ετών, μπορούν να κάνουν τα πρώτα χορευτικά τους βήματα με τη ρυθμική, αναπτύσσοντας παράλληλα την φαντασία και την δημιουργικότητά τους.

Στις ηλικίες από 6 χρόνων και πάνω, διδάσκονται μπαλέτο και στην πορεία προστίθεται και ο σύγχρονος χορός. Με την εξέλιξή τους τα παιδιά παρακολουθούν ρεπερτόριο, χορογραφία, πουέντ, ισπανικό χορό flamenco και character.

Οι μαθητές που κάνουν συστηματικά πολλά χρόνια, έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν τα προεπαγγελματικά τμήματα μπαλέτου και τους δίνεται η προοπτική για επαγγελματική εξέλιξη. Για τα νέα κορίτσια που θέλουν να ασκούνται με τον χορό, υπάρχουν μαθήματα μοντέρνου χορού και hip hop.

Είναι αλήθεια ότι τα αποτελέσματα φαίνονται ξεκάθαρα και πολύ σύντομα, ιδιαίτερα στο σώμα: όμορφη καλογυμνασμένη πλάτη, μακρύς λεπτός λαιμός, αρμονικά χέρια, χάρη στην κίνηση και γενικά όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν να λέμε «να μια όμορφη μπαλαρίνα»!

Δε θα μπορούσαμε όμως να αγνοήσουμε και την παιδαγωγική αξία του μπαλέτου. Τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση, αναπτύσσουν έντονα το αίσθημα της συνεργασίας, της αυτοπειθαρχίας και διδάσκονται καλλιτεχνική αγωγή. Με άλλα λόγια το πνεύμα συνεργάζεται άριστα με το σώμα, με αποτέλεσμα που συνθέτει την ΑΡΜΟΝΙΑ. Άλλωστε από την αρχαιότητα οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο χορός ήταν το δώρο των θεών προς αυτούς».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Η Μαγεία του Μπαλέτου» των εκδόσεων Φουρφούρι. Αν έχετε απορίες όπως: Ποιος είναι ο Καρυοθραύστης και τι σχέση έχει με τον βασιλιά των ποντικών; Γιατί υπάρχει ένα γλυκό που πήρε το όνομά της από τη διάσημη μπαλαρίνα Pavlova; Ποιος ήταν ο «χορευτής του τσάρου»; Θα βρείτε αυτές τις απαντήσεις και ακόμα πιο πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες στις συναρπαστικές του σελίδες.

Το βιβλίο «Η Μαγεία του Μπαλέτου» είναι ένας περίπατος στη συναρπαστική ιστορία του μπαλέτου που γεννήθηκε στην αναγεννησιακή Ιταλία και έφτασε μέχρι την Τσαρική Ρωσία, μέσα από χαριτωμένες, άγνωστες μέχρι τώρα ιστορίες για τα δεκατέσσερα από τα σημαντικότερα έργα του (Ζιζέλ, Η Λίμνη των Κύκνων, Ο Καρυοθραύστης, Το πουλί της Φωτιάς και πολλά άλλα), καθώς και για τις συναρπαστικές ζωές των πιο διάσημων ερμηνευτών του όπως η Margot Fonteyn, η Alicia Alonso, ο Rudolf Nureyev κ.ά.

Το μπαλέτο που αποτέλεσε τη βασική ψυχαγωγία των αριστοκρατών, διαδόθηκε έπειτα και στη Γαλλίαˑ εκεί δε εξελίχθηκε σε επαγγελματική δραστηριότητα και δημιουργήθηκαν οι βασικές του ορολογίες και οι πέντε κλασικές του θέσεις, ενώ στη Ρωσία ήταν που αναπτύχθηκε σε όλο του το εύρος και έφτασε στη σημερινή του μορφή και ταυτότητα.

Το μπαλέτο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη χορού και υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ παράλληλα αποτελεί την κυρίαρχη επιρροή για τους περισσότερους σύγχρονους δυτικούς χορούς.

Το κλασικό μπαλέτο είναι μια αθάνατη τέχνη – ικανή να επαναπροσδιορίζεται και να παίρνει συνεχώς νέες μορφές που αγγίζουν ακόμη και το πιο δύσκολο και απαιτητικό κοινό. Από τα πρώτα βήματα του ρομαντικού μπαλέτου, μέχρι τις πρωτοπόρες και τολμηρές παραστάσεις του Barýshnikov, είναι μια μορφή χορού υψηλής αισθητικής που εστιάζει στην απλή, αγνή τεχνική και στις καθαρές, σαφείς κινήσεις του σώματος.

Η λατρεία του κοινού σε αυτό το είδος χορού το έκανε όλο και πιο δημοφιλές όσο περνούσαν τα χρόνια καθώς οι παραστάσεις άρχιζαν να θυμίζουν θεατρικά έργα, αφού οι χορευτές ερμήνευαν ρόλους.

14 ιστορίες χορεύουν τον πιο όμορφο χορό

Παραμύθια, φανταστικά πλάσματα, θρύλοι, κουρσάροι, πύργοι και κάστρα, εραστές και απελπισμένοι έρωτες, με φόντο μεγάλα θέατρα όπως η Όπερα του Παρισιού, το θέατρο Μπαλσόι στη Μόσχα ή η Σκάλα του Μιλάνου, όλα τα διάσημα έργα του κλασικού μπαλέτου παρελαύνουν μέσα στο βιβλίο, και ζωντανεύουν μέσα από την καταπληκτική εικονογράφηση της Fabiana Bocchi που μοιάζει με ακουαρέλες.

Ένα από τα πιο όμορφα είδη χορού, με μεγάλη παράδοση αφηγείται την ιστορία του σε μια έκδοση που θα λατρέψετε, και θα γίνει πολύτιμος οδηγός για τα παιδιά που θέλουν να μάθουν μπαλέτο, να απολαύσουν τα λιμπρέτα ή απλώς αγαπούν τον χορό και τις υπέροχες ιστορίες που ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια τους.  Χορέψτε μαζί με την Πριγκίπισσα Οντέτ, συγκινηθείτε με τον ανεκπλήρωτο έρωτα της Ζιζέλ και του Αλμπρεχτ, και εξερευνήστε το κλασικό ρωσικό παραμύθι με το Πουλί της Φωτιάς και τον σταχτή λύκο.

Τι μπορεί να προσφέρει στην οικογένειά σας αν σας αρέσει να χορεύετε παρέα

Προσφέρει μια κοινή μορφή εκτόνωσης

Ενδυναμώνεται ο δεσμός σας

Διασκεδάζετε με κάτι στο οποίο μπορείτε να είστε ο εαυτός σας χωρίς να υπάρχει νικητής ή χαμένος

Μαθαίνετε να συντονίζεστε

Τα ευεργετικά οφέλη του χορού στα παιδιά και όχι μόνο

Εξαιρετική σωματική άσκηση

Εξοικείωση με την κίνηση

Έλεγχος της κίνησης τους σώματος

Εξοικείωση με το ανθρώπινο σώμα

Έλεγχος της αναπνοής

Καλή φυσική κατάσταση

Βελτίωση των κινήσεων

Ελαστικότητα

Ρύθμιση της αναπνοής

Ισορροπία

Τόνωση της αυτοπεποίθησης

Δείτε Επίσης

Δημιουργία καλής σχέσης με το σώμα και την αυτοεικόνα

Βελτίωση της αυτοέκφρασης

Διαχείριση συναισθημάτων

Τόνωση της αυτοσυγκέντρωσης

Αυτοπειθαρχία

Βελτίωση της πειθαρχίας

Εκτόνωση

Βοηθάει στην εξωστρέφεια

Διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων

Ελάττωση άγχους

Βελτίωση της στάσης του σώματος

Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης

Τόνωση της φαντασίας και της δημιουργικότητας

Συνεργασία

Επαφή με τη μουσική και άλλες μορφές τέχνης

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΕΤΟΥ – Brainfood Εκδοτική

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top