Now Reading
Μερικές φράσεις που κάνουν τη διαφορά κι έχουν ανάγκη να ακούνε συχνά τα παιδιά

Μερικές φράσεις που κάνουν τη διαφορά κι έχουν ανάγκη να ακούνε συχνά τα παιδιά

Γιατί η ενθάρρυνση, η στήριξη και η αποδοχή περνάνε μέσα από την έμπρακτη αγάπη

Όποια κι αν είναι η ερώτηση, η αγάπη είναι η απάντηση! Κι η αγάπη δίνει στους γονείς την υπομονή και τη δύναμη να είναι δίπλα στα παιδιά τους από την πρώτη μέρα που γεννιούνται και για όσο τη χρειάζονται και την έχουν ανάγκη. Κι επειδή η αγάπη είναι λέξεις και πράξεις, παρακάτω θα βρείτε μερικές φράσεις που όσο πιο συχνά ακούνε από τους γονείς τα παιδιά, τόσο πιο δίπλα τους θα σας αισθάνονται και τόσο πιο δυνατά θα μεγαλώνουν.

Πες το μου με δικά σου λόγια

Είναι σημαντικό να νιώθουν τα παιδιά ότι μπορούν να σας πουν τι σκέφτονται ή τι νιώθουν με τον δικό τους τρόπο και ότι εσείς όχι μόνο θα προσπαθήσετε να τα καταλάβετε αλλά θα το καταφέρετε κιόλας. Αυτό τους αφαιρεί πολύ άγχος στην προσπάθειά τους να βρουν τις λέξεις και να τις χρησιμοποιήσουν σωστά προκειμένου να γίνουν κατανοητά.

Όλοι μερικές φορές νιώθουμε έτσι

Δίνουμε χώρο και χρόνο στα παιδιά να αγκαλιάσουν και να αποδεχτούν όλη την γκάμα των συναισθημάτων που μπορεί να νιώσουν. Μια μεγάλη αγωνία των παιδιών είναι να ξέρουν αν αυτό που αισθάνονται είναι φυσιολογικό και αν μπορούν και οι άλλοι γύρω τους να το νιώσουν και να το αποδεχτούν.

Μπορείς να με βοηθήσεις λίγο

Τα παιδιά νιώθουν σημαντικά και τονώνεται απίστευτα η αυτοπεποίθησή τους όταν τους ζητάμε τη βοήθειά τους. Από το να πουν τη γνώμη τους μέχρι να κάνουν κάτι, οτιδήποτε τα κάνει να νιώσουν χρήσιμα τους δίνει ενίσχυση των ικανοτήτων και προσφέρει αίσθημα αναγνώρισης και ικανοποίησης.

Κι εγώ κάνω λάθη, όλοι κάνουμε

Τα παιδιά μπορεί εύκολα να κλονιστούν και να χάσουν την αυτοεκτίμησή τους καθώς κάνουν λάθη, ή έχουν μικρές αποτυχίες. Όσο πιο νωρίς μάθουν και κατανοήσουν ότι τα λάθη, οι αποτυχίες και οι ήττες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, της μάθησης, του παιχνιδιού τόσο πιο γρήγορα θα μάθουν να διαχειρίζονται αρνητικά συναισθήματα και να τα εκμεταλλεύονται προς όφελος τους, μεταμορφώνοντάς τα σε θετικές εμπειρίες.

Ήταν μια κακή στιγμή αλλά θα περάσει

Είτε ήταν μια κακή δική του συμπεριφορά είτε ήταν κάτι δυσάρεστο που συνέβη, το παιδί πρέπει να ξέρει ότι είστε δίπλα του, στο πλευρό του και ο πρωταρχικός ρόλος σας δεν είναι αυτός του κριτή αλλά εκείνου που θα κάνει το παιδί να νιώσει ασφάλεια ώστε να έχει την ψυχραιμία να καταλάβει τι έγινε, γιατί, και πώς νιώθει.

Δείτε Επίσης

Σε πιστεύω

Το να έχετε εμπιστοσύνη στο παιδί σας είναι η πιο ισχυρή και γερή βάση για μια ειλικρινή και ουσιαστική επαφή κι επικοινωνία μαζί του.

Σε αγαπάω έτσι ακριβώς όπως είσαι

Η άδολη αγάπη, η πλήρης αποδοχή, ο απόλυτος σεβασμός στο χαρακτήρα και την προσωπικότητα του παιδιού δεν το κακομαθαίνουν αλλά του δίνουν τη δύναμη να καταλάβει ότι το βελτιώνω τον εαυτό μου δεν σημαίνει ότι τον αλλάζω για χάρη κάποιου άλλου ή για να γίνει αρεστός αλλά γιατί το να θέλω να εξελίσσομαι και να γίνομαι καλύτερος είναι συνώνυμο του προχωρώ, μεγαλώνω, ζω.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top