Now Reading
Μεγαλώνοντας το παιδί μου με κλασικά λογοτεχνικά έργα, γίνεται;

Μεγαλώνοντας το παιδί μου με κλασικά λογοτεχνικά έργα, γίνεται;

Κλασικά λογοτεχνικά έργα μέσα στο σπίτι σας

Υπάρχουν βιβλία που δεν έχω διαβάσει. Δεν αξιώθηκα ποτέ ή δεν βρήκα τον χρόνο. Δεν πιστεύω πως στο σχολείο ήμουν στην κατάλληλη ηλικία για να συνειδητοποιήσω τη σημαντικότητά τους και έμοιαζε περισσότερο με «αγγαρεία».

Αξέχαστα έργα κλασικής λογοτεχνίας τα οποία δεν γίνεται έστω και ως τίτλο να μην έχει ακούσει κάποιος και που τις περισσότερες φορές πρόκειται για τόμους ολόκληρους ή σειρές που χρειάζονται χρόνο για να τα διαβάσεις αλλά και να τα απολαύσεις. Πάντοτε έλεγα πως κάποια στιγμή στη ζωή μου θα ήθελα να αφιερώσω χρόνο και να διαβάσω τα κλασικά αυτά διαμάντια και να «μορφωθώ» περισσότερο. Αλλά η στιγμή αυτή δεν έτυχε να έρθει, πόσο μάλλον από τη στιγμή που έγινα μαμά. Έτσι το ανέβαλα στο μυαλό μου για όταν το παιδί μου θα φτάσει στην εφηβεία ή στο… πανεπιστήμιο. Μέχρι σήμερα ό,τι ελεύθερο χρόνο έχω προσπαθώ να τον διαθέσω σε διάβασμα με το παιδί μου. Θεωρώ πως η επαφή του με τα βιβλία είναι σημαντική για την ανάπτυξή του και τη διεύρυνση της φαντασίας του, αλλά και για συζητήσεις και σύνδεση μεταξύ μας. Αυτό είναι κάτι που δεν το αλλάζω με τίποτα στον κόσμο. Η στιγμή του διαβάσματός μας είναι ιερή. Ιερή για την καρδιά, το μυαλό και τη σχέση μας. Προτιμούσα λοιπόν να διαθέσω τον χρόνο αυτό του διαβάσματος σε εκείνον παρά σε εμένα μέχρι… σήμερα.

Ανακάλυψα με ενθουσιασμό τη νέα σειρά Η πρώτη μου λογοτεχνία από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και βρήκα την ευκαιρία που αναζητούσα: να «μορφωθώ» μαζί με το παιδί μου και να προσθέσω στα νυχτερινά μας ταξίδια και παγκόσμια λογοτεχνία! Πρόκειται για κλασικές ιστορίες από την Ελλάδα αλλά και απ’ όλο τον κόσμο, γραμμένες από την αρχή, από αγαπημένους Έλληνες συγγραφείς. Καθένας από τους τίτλους συνδυάζει ένα διαχρονικό κλασικό λογοτεχνικό έργο με την παραστατική και ζωντανή αφήγηση για μικρά παιδιά και τη γεμάτη χρώμα εικονογράφηση. Οι διασκευαστές είναι λογοτέχνες γνωστοί και έμπειροι, με μεγάλη πορεία στη σύγχρονη παιδική λογοτεχνία. Καταφέρνουν να μετατρέψουν ένα κλασικό έργο σε παιδικό έργο, με την ίδια ζωντάνια και ευρηματικότητα που έχει το πρωτότυπο.
Είναι η πρώτη φορά που τα αγαπημένα μυθιστορήματα της Πηνελόπης Δέλτα, Μάγκας και Παραμύθι χωρίς όνομα, αλλά και η Ιλιάδα και η Οδύσσεια του Ομήρου διασκευάζονται για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

Κάθε βράδυ, λοιπόν, δίνουμε το λογοτεχνικό μας ραντεβού και ταξιδεύουμε με τον Σουίφτ, τον Κάρολ, την Πηνελόπη Δέλτα, τον Όμηρο, τον Σαίξπηρ, τον Ντίκενς, τον Όσκαρ Ουάιλντ και μαθαίνουμε μαζί, ξαναθυμάμαι κι εγώ κάποιες από τις πανέμορφες αυτές ιστορίες και συζητάμε για μέρες όλα όσα μας έχουν εντυπωσιάσει σε αυτή τη νέα λογοτεχνική εμπειρία.

Τα βιβλία που επιλέξαμε είναι:

Ο πρώτος μου Σουίφτ: Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ

Τι να σημαίνει η φράση: «Χνούι ίλα νίχα»; Θα το ανακαλύψετε κι εσείς στα ταξίδια ενός άντρα που ένιωσε γίγαντας, γνώρισε γίγαντες αλλά και ένα ιπτάμενο νησί. Αλήθεια, υπάρχουν άλογα με πολλή λογική; Γνωρίστε και εσείς τα ταξίδια του μοναδικού Γκιούλιβερ.

 

Ο πρώτος μου Κάρολ: Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Η Αλίκη ακολουθούσε έναν άσπρο κούνελο με ρολόι τσέπης κι έτσι άρχισαν όλα. Πότε γινόταν μικροσκοπική και πότε τεράστια, μίλησε με ζώα, κολύμπησε στα δάκρυά της, γνώρισε τραπουλόχαρτα και συνάντησε μια γάτα με χαμόγελο αλλά και χαμόγελο χωρίς γάτα… Όλα αυτά σε μια χώρα μαγική, μια χώρα των… θαυμάτων.

 

Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα: Τρελαντώνης

Ο Αντώνης ζει στην Αίγυπτο μαζί με τα τρία αδέρφια του. Ο Αντώνης είναι πολύ άτακτος και όταν το καλοκαίρι επισκέπτεται τους θείους του στον Πειραιά φέρνει τα πάνω κάτω με όσα σκαρφίζεται. Στο τέλος όμως όλοι τον θαυμάζουν και όλα ξεχνιούνται για χάρη της αλήθειας! Ένα παραμύθι για παιδιά που λατρεύουν τις σκανταλιές. Ένα παραμύθι για τους μεγάλους που νοσταλγούν τις αταξίες.

 

Δείτε Επίσης

Ο πρώτος μου Σαίξπηρ: Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι

Τι είναι η φάρσα; Τι μπορεί να συμβεί όταν ένας λόρδος κάνε μια φάρσα; Και τι θα συμβεί όταν βρει έναν μεθυσμένο να είναι λιπόθυμος; Μα τι περίεργο όνομα το «Λέρας»! Ποια να είναι η ιστορία της παράστασης «Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι»;

 

 

Η ιστορία έλεγε για έναν βασιλιά
που δύο κόρες είχε έτοιμες για παντρειά:
Την Κατερίνα, που ήτανε λιγάκι κακιασμένη,
και άλλη μία, όμορφη και τρισχαριτωμένη…
Την Κατερίνα ήθελε πρώτα να την παντρέψει,
όμως δεν έβρισκε γαμπρό να πάει να τη γυρέψει.

 

Ο πρώτος μου Όσκαρ Ουάιλντ: Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας

Τι είναι φιλία; Μπορεί να υπάρξει φιλία ανάμεσα σ’ ένα άγαλμα, τον Ευτυχισμένο Πρίγκιπα, και ένα νεαρό χελιδόνι; Με ποιον τρόπο μπορούν αυτοί οι δύο να βοηθήσουν τους φτωχούς και τους αρρώστους, τους πεινασμένους και τους καταφρονεμένους, δοξάζοντας το καλό;

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top