Now Reading
Μεγαλώνοντας ένα παιδί που θα κάνει τον κόσμο καλύτερο

Μεγαλώνοντας ένα παιδί που θα κάνει τον κόσμο καλύτερο

Τρία σημαντικά «εργαλεία» που θα βοηθήσουν το παιδί να δει τον κόσμο με άλλα μάτια

Ο κόσμος μας χρειάζεται αλλαγές και παιδιά που θα επιθυμούν να τον αλλάξουν προς το καλύτερο. Προκειμένου όμως να το καταφέρουν, θα πρέπει οι γονείς να χτίσουν γερές βάσεις ενισχύοντας τρία σημαντικά εργαλεία που θα τα βοηθήσουν να αποκτήσουν μια άλλη οπτική των πραγμάτων.

1.Δημιουργικότητα

Η δημιουργικότητα είναι ένας τρόπος σκέψης που ενθαρρύνει το παιδί να λύνει προβλήματα, να σκέφτεται με διαφορετικό τρόπο και να επιθυμεί να εξερευνά με ενδιαφέρον νέους κόσμους. Σύμφωνα με τον Wagner, οι γονείς θέτουν τις βάσεις, πάνω στις οποίες τα παιδιά θα χτίσουν τους ενήλικες εαυτούς τους. Οι γονείς που διευκολύνουν τη σχέση των παιδιών τους με τη δημιουργικότητα τα ωθούν να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους, να πιστέψουν στον εαυτό τους και να αποκτήσουν κίνητρα για επιτυχία. Μέσα από άφθονο ελεύθερο χρόνο παιχνιδιού, επαφή με τη φύση αλλά και επιλέγοντας βιβλία εξάσκησης δημιουργικότητας, μπορούν να ενισχύσουν αυτή την υπέροχη σχέση και να μεγαλώσουν ένα παιδί που, χωρίς να χρειάζεται να είναι τέλειο, θα επιθυμεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Εξάσκηση δημιουργικότητας

Μέσα από το βιβλίο του “Ξεκίνα με μια τελεία», ο Πίτερ Ρέινολντς ωθεί τον αναγνώστη να έρθει σε επαφή με τη δημιουργικότητά του ξεκινώντας απλώς και μόνο από μία τελεία.

Αλήθεια, τι μπορεί να κάνει κάποιος απλώς και μόνο ζωγραφίζοντας μια τελεία; Μέσα από παραλλαγές και άλλες δραστηριότητες, του δίνει τη δυνατότητα να χαλαρώσει, να εμπνευστεί και να εκφράσει το δημιουργικό του κομμάτι. Παράλληλα, ο Ρέινολντς, μέσα από το βιβλίο «Ξεκίνα με μια λέξη», σε παρασέρνει σε ένα δημιουργικό ταξίδι αναζήτησης των λέξεων που εκφράζουν πιο σωστά όσα έχεις στον νου και στην καρδιά σου. Ένα βιβλίο που διευκολύνει το παιδί να συλλέξει λέξεις, να τις συνδυάσει με απρόσμενους τρόπους και να διαπιστώσει και μόνο του πώς γεννιούνται καινούριες ιδέες, ποιήματα, χαρακτήρες και ιστορίες.

 2. Αποκτώ τη δική μου “φωνή”

Ο κόσμος μας, προκειμένου να γίνει καλύτερος, χρειάζεται ανθρώπους που θα τον υπερασπιστούν και θα αναλάβουν δράση. Είναι σημαντικό το κάθε παιδί να μεγαλώσει έχοντας πιστεύω και αξίες που θα τις υιοθετήσουν πρώτα από την οικογένειά τους. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ένα παιδί να αποκτήσει τη δική του «φωνή» για να εκφραστεί, να μπορεί να υποστηρίζει τα πιστεύω του αλλά και να καταπολεμήσει την αδικία που ίσως συναντήσει μεγαλώνοντας.

Κάθε µέρα ο καθένας από µας έχει την ευκαιρία να µιλήσει, να πει κάτι µε τη στάση του, µε τις πράξεις του, µε τη φωνή του. Υπάρχουν τόσοι τρόποι να πεις ποιος είσαι, τι σκέφτεσαι, τι πιστεύεις…Το βιβλίο του Ρέινολντς «Πες κάτι» ενθαρρύνει τους µικρούς αναγνώστες να βρουν τη φωνή τους και να τη χρησιµοποιήσουν για να κάνουν τον κόσµο µας καλύτερο.

Δείτε Επίσης

3. Δεν παύω να ονειρεύομαι

Σε μια εποχή όπου όλα κυλούν με γοργούς ρυθμούς, οι στιγμές που μπορεί να έχει ο καθένας μας να αφουγκραστεί, να παρατηρήσει, να νιώσει και να ονειρευτεί είναι ελάχιστες. Πόσο σημαντικό όμως είναι να μάθουμε να σταματάμε στις στιγμές αυτές για να δώσουμε λίγο από τον χρόνο μας προκειμένου να τις «γευτούμε». Τα παιδιά το έχουν από τη φύση τους να μπορούν να απολαμβάνουν το παρόν, αλλά σε έναν κόσμο που λειτουργεί με γραμμές, κουτιά, τετράγωνες σκέψεις, υπάρχει κίνδυνος να το χάσουν μεγαλώνοντας. Είναι στο χέρι σας να τους περάσετε το μήνυμα αυτό και να γίνετε τα πρότυπά τους, ώστε να μη χάσουν τον υπέροχο εαυτό τους που ξέρει να ονειροπολεί και να απολαμβάνει τη ζωή και τον κόσμο. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα επιθυμούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο!

Σε πείσμα ενός κόσμου που µας παροτρύνει να καθόμαστε ήσυχα, να ακολουθούμε τους κανόνες, να ζωγραφίζουμε χωρίς να βγαίνουμε από το περιθώριο, ο αγαπημένος Πίτερ Ρέινολντς με το “Χαρούμενος ονειροπόλος” στέκεται στην αξία όλων εκείνων των στιγμών που αφηνόμαστε στις ονειροπολήσεις µας. Με το μοναδικό του στιλ, ενθαρρύνει τους μικρούς αναγνώστες να είναι ο εαυτός τους, να βρίσκονται σε επαφή µε τη δημιουργική πλευρά τους και να µην πάψουν ποτέ να ονειρεύονται!

Μια τελεία, μερικές λέξεις, δυνατή φωνή και όνειρα μπορούν να είναι αρκετά για να μεγαλώσουν ένα παιδί που θα πιστεύει στον εαυτό του, θα αντιμάχεται την αδικία και θα αλλάξει τον κόσμο μας προς το καλύτερο! Εσείς χρειάζεται μόνο να τα ενισχύσετε!

Λίγα Λόγια για τον Πίτερ Ρέινολτς

Ο Πίτερ Χ. Ρέινολντς είναι αναγνωρισμένος και πολύ δημοφιλής συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες και κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα είναι πιο γνωστός για την εικονογράφηση των βιβλίων της Μιμής της Νευρικής που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, καθώς και για το βιβλίο του Η τελεία που έγινε μπεστ σέλερ. Ζει στη Μασαχουσέτη με την οικογένειά του. Για περισσότερες πληροφορίες www.peterhreynolds.com και www.fablevision.com.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top