Now Reading
«Μεγάλα λόγια και λίγη δράση»: Η επιστολή της Greta Thunberg με αφορμή την Ημέρα της Γης

«Μεγάλα λόγια και λίγη δράση»: Η επιστολή της Greta Thunberg με αφορμή την Ημέρα της Γης

Ένα δυνατό μήνυμα προς όλους για την προστασία του πλανήτη

Σε μια αποκλειστική επιστολή για τη γιορτή της Γης στη Vogue (22 Απριλίου), η 18χρονη Σουηδή ακτιβίστρια εξηγεί γιατί οι παγκόσμιοι ηγέτες μας πρέπει να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Η Greta Thunberg ήταν μόλις 15 ετών όταν ξεκίνησε τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις της έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη τον Αύγουστο του 2018, μην μπορώντας να κατανοήσει γιατί κανείς δεν μιλούσε για τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε. Έκτοτε, η 18χρονη ακτιβίστρια πυροδότησε ένα παγκόσμιο κίνημα που έχει δει εκατομμύρια ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους, καθιστώντας την ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα για την περιβαλλοντική αλλαγή παγκοσμίως.
Εδώ, η Thunberg εξηγεί γιατί θέλει τους ηγέτες μας να προχωρήσουν πέρα ​​από τα «μεγάλα λόγια και τη λίγη δράση» όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Την Ημέρα της Γης 2021, 22 Απριλίου, στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών με επικεφαλής τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, οι χώρες θα παρουσιάσουν τις νέες δεσμεύσεις τους για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένου του καθαρού μηδενισμού (net-zero) έως το 2050. Θα χαρακτηρίσουν αυτούς τους υποθετικούς στόχους φιλόδοξους. Ωστόσο, όταν συγκρίνετε τη συνολική τρέχουσα καλύτερη διαθέσιμη επιστήμη με αυτούς τους ανεπαρκείς, τους λεγόμενους «κλιματικούς στόχους», μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα ότι υπάρχει ένα κενό – λείπουν δεκαετίες όπου πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα.

Φυσικά, χαιρετίζουμε όλες τις προσπάθειες για τη διαφύλαξη των μελλοντικών και τωρινών συνθηκών διαβίωσης. Και αυτοί οι στόχοι θα μπορούσαν να είναι μια καλή αρχή αν δεν ήταν το γεγονός ότι είναι γεμάτα κενά και κενά. Όπως η αποφυγή εκπομπών από εισαγόμενα αγαθά, η διεθνής αεροπορία και η ναυτιλία, καθώς και η καύση βιομάζας, ο χειρισμός των δεδομένων βάσης, με εξαίρεση τους περισσότερους βρόχους ανατροφοδότησης και τα σημεία ανατροπής, αγνοώντας την κρίσιμη παγκόσμια πτυχή των μετοχών και των ιστορικών εκπομπών και την επίτευξη αυτών των στόχων είναι εντελώς σαν να βασίζονται στη φαντασία ή στις μόλις υπάρχουσες τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα. Αλλά δεν έχω χρόνο να το εξετάσω αυτό τώρα.

Το θέμα είναι ότι ακόμα κι αν μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε με δημιουργική συλλογιστική τον άνθρακα και εξαπατώντας να προσποιούμαστε ότι αυτοί οι στόχοι είναι σύμφωνοι με αυτό που χρειάζεται  να γίνει. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ενώ μπορούμε να ξεγελάσουμε τους άλλους και ακόμη και τους εαυτούς μας, δεν μπορούμε να ξεγελάσουμε τη φύση και τη φυσική. Οι εκπομπές εξακολουθούν να υπάρχουν, είτε επιλέγουμε να τις μετρήσουμε είτε όχι.

Ακόμα, όπως είναι τώρα, οι άνθρωποι στην εξουσία ξεφεύγουν από αυτό, καθώς το χάσμα της ευαισθητοποίησης είναι τόσο τεράστιο. Και αυτή είναι η καρδιά του προβλήματος. Εάν ονομάζετε αυτές τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις «τολμηρές» ή «φιλόδοξες», τότε σαφώς δεν έχετε καταλάβει πλήρως την έκτακτη ανάγκη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Greta Thunberg (@gretathunberg)

Έχω συναντηθεί με πολλούς παγκόσμιους ηγέτες και μάλιστα παραδέχονται ότι οι στόχοι τους δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις τους. Και αυτό είναι φυσικό. Κάνουν μόνο ό, τι θεωρούν πολιτικά δυνατό. Η δουλειά τους είναι να εκπληρώσουν τις επιθυμίες των ψηφοφόρων, και εάν οι ψηφοφόροι δεν απαιτούν πραγματική δράση για το κλίμα, τότε φυσικά δεν θα υπάρξουν πραγματικές αλλαγές. Και ευτυχώς, έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Η κοινή γνώμη είναι αυτό που διαχειρίζεται τον ελεύθερο κόσμο. Αν θέλουμε αλλαγή τότε πρέπει να διαδώσουμε την ευαισθητοποίηση και να κάνουμε το φαινομενικά αδύνατο να γίνει εφικτό.

Κατανοούμε ότι ο κόσμος είναι περίπλοκος, ότι πολλοί προσπαθούν το καλύτερό τους και ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι εύκολο. Και, φυσικά, αυτοί οι πολύ ανεπαρκείς στόχοι είναι καλύτεροι από το τίποτα. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με κάτι μόνο και μόνο επειδή είναι καλύτερο από το τίποτα. Πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο από αυτό. Πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό, γιατί μπορούμε. Όταν εμείς οι άνθρωποι συναντιόμαστε και αποφασίζουμε να εκπληρώσουμε κάτι, μπορούμε να πετύχουμε σχεδόν τα πάντα.

Όταν οι ηγέτες παρουσιάζουν τώρα αυτές τις δεσμεύσεις, παραδέχονται ότι παραδίδονται στον στόχο των 1,5 ° C. Παραδίδονται στις υποσχέσεις τους και στο μέλλον μας. Δεν ξέρω για σένα, αλλά σίγουρα δεν εγώ δεν είμαι έτοιμη να τα παρατήσω. Ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα ασφαλές μέλλον. Κάθε κλάσμα επιτυχίας έχει σημασία και θα έχει σημασία.

Δείτε Επίσης

Μπορείτε να μας καλέσετε αφελείς επειδή πιστεύετε ότι η αλλαγή είναι δυνατή και αυτό είναι εντάξει. Αλλά τουλάχιστον δεν είμαστε τόσο αφελείς που πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα λυθούν από χώρες και εταιρείες που κάνουν ασαφείς, απομακρυσμένους, ανεπαρκείς στόχους χωρίς πραγματική πίεση από τα μέσα ενημέρωσης και το ευρύ κοινό.

Το χάσμα μεταξύ του τι πρέπει να γίνει και αυτό που κάνουμε πραγματικά διευρύνεται με το κάθε λεπτό που περνάει. Το χάσμα μεταξύ του επείγοντος που απαιτείται και του σημερινού επιπέδου συνειδητοποίησης και προσοχής γίνεται όλο και πιο παράλογο. Και το χάσμα μεταξύ των λεγόμενων κλιματικών στόχων και της συνολικής, τρέχουσας βέλτιστης διαθέσιμης επιστήμης δεν πρέπει πλέον να είναι αδύνατο ούτε αυτό να αγνοηθεί.

Αυτά τα κενά δράσης, συνειδητοποίησης και χρόνου είναι ο μεγαλύτερος ελέφαντας που βρέθηκε ποτέ σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Μέχρι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το κενό, δεν είναι δυνατή καμία πραγματική αλλαγή. Και δεν θα βρεθούν λύσεις.

Οι ηγέτες μας είναι γυμνοί – ας τους καλέσουμε. Και παρακαλώ, προσέξτε το κενό.

(Mind the gap)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top