«Μαμά, υπάρχει στ’ αλήθεια ο Άγιος Βασίλης;» - Childit
Now Reading
«Μαμά, υπάρχει στ’ αλήθεια ο Άγιος Βασίλης;»

«Μαμά, υπάρχει στ’ αλήθεια ο Άγιος Βασίλης;»

Ένα ερώτημα που η απάντησή του φέρνει σε αμηχανία τους γονείς…

Σε αμερικάνικο site για γονείς, ένας ψυχολόγος και οικογενειακός σύμβουλος, σε συνέντευξή του υποστηρίζει ανοιχτά την άποψη ότι είναι καλό οι γονείς να λένε στα παιδιά την αλήθεια, όσον αφορά την ύπαρξη… ή όχι του Άγιου Βασίλη.

Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί είναι το εξής: Τα Χριστούγεννα θα συνεχίσουν να είναι συναρπαστικά και διασκεδαστικά και ευχάριστα ακόμα κι αν τα παιδιά γνωρίζουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη ή όχι. Με τον ίδιο τρόπο, θεωρεί, που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μια ταινία που ξέρει ότι είναι μυθοπλασία και να βρει την ταινία εκπληκτική, τα παιδιά μπορούν να γνωρίζουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη και να βρουν τα Χριστούγεννα εξίσου συναρπαστικά όσο και πριν που δεν το γνώριζαν.

Η άποψή του είναι ότι η μαγεία των Χριστουγέννων μπορεί να είναι ακόμα πιο δυνατή αν γνωρίζουν την αλήθεια για τον Άγιο από την αρχή. Τα παιδιά παίζουν παιχνίδια φαντασίας ή ρόλων όλη την ώρα και βρίσκουν χαρά σε αυτό. Μπορούν να προσποιούνται ότι είναι υπερήρωες, καουμπόηδες, γιατροί ή ό,τι θέλουν. Ξέρουν ότι καμία από αυτές τις ιδιότητες δεν είναι πραγματική, αλλά αυτό δεν κάνει το παιχνίδι λιγότερο διασκεδαστικό. Στην πραγματικότητα, η φαντασία μπορεί πραγματικά να προσθέσει στην απόλαυση. Υπάρχει κάποια μεγάλη έρευνα που δείχνει ότι τα παιδιά με μεγαλύτερη αίσθηση φαντασίας έχουν στην πραγματικότητα καλύτερη κατανόηση των ορίων μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

Ο άλλος σημαντικός λόγος που έχει για να πείτε την αλήθεια είναι ότι θεωρεί πως όταν χρησιμοποιούμε μια καταναγκαστική, χειραγωγική στρατηγική για να πετύχουμε από τα παιδιά την επιθυμητή συμπεριφορά, βασιζόμαστε σε εξωγενείς απροσδόκητους παράγοντες λέγοντάς τους ότι πρέπει να φέρονται καλά για να πάρουν αυτό που θέλουν. Και μόλις το κίνητρο έχει εξαφανιστεί, αναρωτιέται, πώς θα ξέρουμε ότι θα εξακολουθούν να αισθάνονται υποχρεωμένα να συμπεριφέρονται όπως πρέπει;

Παροτρύνει τους γονείς να μη χρησιμοποιούν τον Άγιο Βασίλη ως εργαλείο για την παρακίνηση του παιδιού. Αφήστε τα να μεγαλώσουν μέσα από τη φαντασία γιατί η φαντασία είναι θετική. Η χειραγώγηση και τα ψέματα είναι σχεδόν πάντα αρνητικές πρακτικές. Άλλωστε πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αλλά και η πιθανότητα να το καταλάβουν σε εύθετο χρόνο και μπορεί να νιώσουν ότι έχετε πληγώσει την εμπιστοσύνη τους.

Από την άλλη, πιστεύει πως αν είστε από τους γονείς που θέλουν το παιδί να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη, να μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να καταστρέψετε τη ζωή τους, αρκεί να το καταστήσετε σαφές ότι ο Άγιος Βασίλης θα είναι πάντα ευγενικός μαζί τους. Δεν νομίζει ότι υπάρχει πραγματική βλάβη στη διαιώνιση του μύθου του Σάντα. Οι γονείς του τον δίδαξαν και τον ίδιο να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη και ποτέ δεν τον έβλαψε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, ήταν διασκεδαστικό και μαγικό και τον έκανε ευτυχισμένο.

Δείτε Επίσης

Ως προς τους γονείς που αναζητούν μια μέση λύση, προτείνει να αφήσουν το παιδί να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη όταν είναι ακόμα μικρά και όταν αρχίζουν να θέτουν ερωτήσεις, να τους ενθαρρύνουν να το σκέφτονται κριτικά. Υπάρχει πραγματικά ένας άνθρωπος που τρέχει με ένα έλκηθρο με μαγικούς τάρανδοι που πηγαίνει σε κάθε σπίτι του κόσμου σε μια νύχτα; Μπορεί να γνωρίζει πραγματικά τη συμπεριφορά όλων; Μπορεί κάποιος να φάει πολλά μπισκότα σε μια νύχτα; Αφήστε τα να αποφασίσουν μόνα τους. Κανένα παιδί δεν πρόκειται να μισήσει τα Χριστούγεννα αν τα αφήσετε να καταλάβουν την αλήθεια μόνα τους. Όλα όσα αγάπησαν για τα Χριστούγεννα δεν έχουν φύγει, τα δώρα προέρχονται από διαφορετικό άτομο.

(πηγή: fatherly.com)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top