Μήπως είσαι πολύ σκληρή με τον εαυτό σου;
Και τον κριτικάρεις συνέχεια;
Συντάκττης: Κωνσταντίνα Κύρκου
Ένα μικρολάθος στην δουλειά, μια περίπλοκη υπόθεση στα οικογενειακά, ένας καβγάς με τον σύντροφό, σου είναι μερικές μόνο αφορμές για να ξεκινήσεις να «αυτομαστιγώνεις» τον εαυτό σου με σκληρά λόγια και αρνητικές σκέψεις. Καθημερινά, μπαίνουμε στην διαδικασία να κρίνουμε αυστηρά (πολύ αυστηρά) τον εαυτό μας για κάτι που δεν κατορθώσαμε να κάνουμε ή δεν το κάναμε σωστά. Και εκεί που πιστεύουμε πως έτσι θα διορθώσουμε καταστάσεις και τον ίδιο μας τον εαυτό, ΜΠΟΥΜ όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο (και το διαπιστώνουμε, αλλά δεν το παραδεχόμαστε).
ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ όσο είναι νωρίς! Πριν πιάσεις από τα μούτρα τον εαυτό σου, την επόμενη φορά που κάτι θα πάει στραβά, πάρε μια βαθιά ανάσα και σκέψου πόσο τεράστιο είναι το λάθος (πραγματικά) και όχι πως τα έκανες πάλι θάλασσα. Σίγουρα στην αρχή θα νιώσεις ότι πνίγεσαι μέσα σε αυτή την απέραντη θάλασσα, όμως θυμήσου πως ξέρεις να κολυμπάς.
Πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική στον εαυτό μας, δεν λέμε το αντίθετο, όμως πρόσεχε πως εκφράζεσαι για αυτόν. Το να μην είσαι απαιτητική με τον εαυτό σου είναι (σχεδόν) το ίδιο κακό με το να είσαι υπερβολικά αυστηρή με τους στόχους σου. Έτσι εκφράσεις όπως «Έχω γίνει σαν φάλαινα» ή «είμαι απαίσια για τον σύντροφό μου» ή «είμαι η χειρότερη στην δουλειά μου και δεν θα τα καταφέρω πάλι» θα πρέπει να αντισταθούν με πιο ευγενικές φράσεις και κινητήρια moto για τον εαυτό σου.
Δεν θα το πιστέψεις, όμως υπάρχει μια μικρή πολύ μικρή ερωτησούλα που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν γίνεις ο χειρότερος τιμωρός σου «Τι είναι χειρότερο από αυτό που έκανα;». Κάνοντας αυτή την ερώτηση θα ανακαλύψεις πως το «χειρότερό» σου είναι το «μικρό το κακό». Αλλά ακόμα και αν είναι όντως το χειρότερο, σκέψου πως όλα διορθώνονται.
Κανείς δεν είναι τέλειος. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις, τόσο πιο σύντομα θα βελτιώσεις την αυτοεκτίμησή σου, που με αυτές τις σκέψεις έχει φτάσει στο πάτωμα!
Πηγή: ΑllΥou