Μέσα από αυτό το παιχνίδι, μάθετε τα παιδιά να μιλούν για τα συναισθήματά τους… - Childit
Now Reading
Μέσα από αυτό το παιχνίδι, μάθετε τα παιδιά να μιλούν για τα συναισθήματά τους…

Μέσα από αυτό το παιχνίδι, μάθετε τα παιδιά να μιλούν για τα συναισθήματά τους…

… και να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων, εύκολα και διασκεδαστικά.

Από τη Ναταλί Σαμπά, παιδοψυχολόγο-παιγνιοθεραπεύτρια

1. Βρίσκω το συναίσθημα: Μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να αναγνωρίσει το συναίσθημα το οποίο βιώνει και νιώθει. Για παράδειγμα μπορούμε να του πούμε «αυτό που έγινε και εμένα θα με θύμωνε» ή «το συγκεκριμένο παζλ δείχνει να σε έχει συγχύσει».

2. Ζωγραφίζω το συναίσθημα: Με το να μπει στη διαδικασία να ζωγραφίσει το συναίσθημά του πάνω σε μία κόλλα χαρτί του δίνεται η δυνατότητα να επεξεργαστεί τη σκέψη του πάνω στο συγκεκριμένο συναίσθημα και να το εξερευνήσει.

3. Γίνομαι το συναίσθημα: Αφήστε το να παίξει το συναίσθημά του αυτό μέσα από κούκλες, ήρωες, ρόλους. Τα παιδιά νιώθουν μεγαλύτερη άνεση με το να χρησιμοποιούν φανταστικούς χαρακτήρες για να εκφράσουν κάποιο μεγάλο -ίσως τρομακτικό γι’ αυτά- συναίσθημα.

4. Διαβάζω για το συναίσθημα: Τα παιδιά αγαπούν τα βιβλία και όταν τα βιβλία αυτά μιλάνε για συναισθήματα, τότε μαθαίνουν πώς να τα αναγνωρίζουν και κατά συνέπεια με ποιον τρόπο να τα εκφράζουν.

5. Μιλάω για το συναίσθημα: Όταν έρθει η ώρα να πάει για ύπνο, παίξτε «το παιχνίδι των συναισθημάτων». Μπορείτε να του ζητήσετε να θυμηθεί ποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας ένιωσε χαρά, θυμό, στεναχώρια, σύγχυση, έκπληξη. Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα, πιο περίπλοκα συναισθήματα, όπως άγχος, ντροπή, θετικά συναισθήματα για τον εαυτό μου και αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό μου.

Super tip
Μια καλή ιδέα για να μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, καθώς και εκείνα των άλλων, είναι να το βοηθήσουμε να φτιάξει έναν πίνακα συναισθημάτων με φατσούλες που η καθεμία θα δείχνει από ένα συναίσθημα (βλ. εικόνα παρακάτω). Έτσι όταν νιώθει κάτι μπορεί αρχικά να μας το δείχνει στην εικόνα.

Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να ζωγραφίσουμε έναν κύκλο σε χαρτί και να τους πούμε να τον μετατρέψουν σε πρόσωπο που νιώθει κάτι. Κάπως έτσι…

See Also

Μια άλλη ιδέα είναι να βρουν μέσα από περιοδικά ανθρώπινες εκφράσεις συναισθημάτων και να φτιάξουν τον πίνακα των συναισθημάτων τους κάνοντας κολάζ.

Extra tip
Ένας έξυπνος τρόπος να μετρούν τα παιδιά το θυμό τους είναι με το «θυμόμετρο»! Με αυτό μπορούμε και μιλάμε για το θυμό, τον εκφράζουμε και τον μετράμε για να καταλάβουμε την έντασή του… οπότε αν το μέγιστο είναι το 10 (συνήθως μέχρι το 10 τούς είναι εύκολο να μετρήσουν), τότε λέμε ότι «το θυμόμετρό μου έχει φτάσει στους 10 βαθμούς»!

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top