Now Reading
Μένουμε σπίτι και προετοιμάζουμε τα παιδιά για ένα νέο άγχος «αποχωρισμού»

Μένουμε σπίτι και προετοιμάζουμε τα παιδιά για ένα νέο άγχος «αποχωρισμού»

Γιατί το να ξαναβγούμε από το σπίτι ίσως να είναι πιο δύσκολο απ’ όσο νομίζετε

Για τις περισσότερες οικογένειες κατά τη διάρκεια αυτής της καραντίνας, περνούν πολύ περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους από το κανονικό, και ενώ αυτό σίγουρα μπορεί να είναι καλό, υπάρχει πιθανώς αρνητική επίδραση στο παιχνίδι;
Ίσως να αναρωτιέστε κι εσείς πώς η καραντίνα θα επηρεάσει την προσκόλληση των παιδιών στους γονείς, γιατί αφού όλα αυτά τελειώσουν και τα πράγματα επανέλθουν στο φυσιολογικό (ελπίζω), έχω την αίσθηση ότι μερικά παιδιά μπορεί να μην να δυσκολευτούν που θα χρειαστούν ξανά να αρχίσουν να περνούν τόσο πολύ χρόνο μακριά από την οικογένειά τους.

Οι παιδοψυχολόγοι προειδοποιούν ότι η διαμονή 24/7 με τα παιδιά σας μπορεί να οδηγήσει σε απόλυτο άγχος αποχωρισμού, ειδικά στα νήπια ή βρέφη καθώς σας χρησιμοποιούν για άνεση και ασφάλεια όποτε θέλουν.
Όταν αυτό θα αρχίσει να μη συμβαίνει πλέον, το παιδί θα πρέπει να προσαρμοστεί στην αλλαγή και μερικά μπορεί να έχουν μια πιο δύσκολη στιγμή από άλλα … είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, στα αναπτυξιακά, τα περισσότερα νήπια αντιμετωπίζουν κάποιο επίπεδο άγχους αποχωρισμού από τους γονείς και δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικό των συνεχιζόμενων προβληματικών συμπεριφορών.

Οι αντιδράσεις των παιδιών αυτή τη στιγμή είναι εντελώς φυσιολογικές. Δεδομένων των αγχωτικών συνθηκών, τα παιδιά απλώς συνδέονται έντονα με τους γονείς τους. «Οι συμπεριφορές τους βασίζονται στο φόβο και είναι κατανοητές, δεδομένης της ανασφάλειας που νιώθουν τώρα.

Πολλά παιδιά λαχταρούν πολύ περισσότερο χρόνο και θετική προσοχή από τους γονείς αυτή τη στιγμή, επειδή αυτό αυξάνει την αίσθηση ασφάλειας και τα βοηθά στην ανακούφιση του άγχους.

Αυτή τη στιγμή, πολλά παιδιά αισθάνονται πιο ευάλωτα και η ρουτίνα τους είναι εκτός λειτουργίας, γεγονός που κάνει τον κόσμο να μοιάζει λιγότερο προβλέψιμος και περισσότερο ανασφαλής.
Όταν ένα παιδί βρίσκεται σε πολύ αγχωτική κατάσταση, είναι σύνηθες να βλέπουμε κάποια παλινδρόμηση στη συμπεριφορά τους. Εκτός από την προσκόλληση, μπορεί να εμφανιστεί δυσκολία στον ύπνο ή ανανεωμένα προβλήματα με την ασήμαντη εκπαίδευση.

Όσο όταν τα πράγματα κι οι ρυθμοί αρχίσουν να επιστρέφουν στο φυσιολογικό και αρχίζουμε να έχουμε μια κανονική ρουτίνα όπως είχαμε πριν, είναι πιθανό πολλά παιδιά να εμφανίσουν αυξημένο άγχος του αποχωρισμού;
Ναι, λένε οι ψυχολόγοι, είναι πιθανό ότι η απομάκρυνση από το σχολείο και η ημερήσια φροντίδα μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος όταν έρθει η ώρα να βιώσουν ξανά την επιστροφή των γονιών τους σε ρυθμούς εργασίας πριν από τον κορωνοϊό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά που είναι ήδη επιρρεπή σε άγχος, καθώς αντιμετωπίζουν τακτικά έναν φόβο βοηθούν στην εξάλειψη του άγχους με την πάροδο του χρόνου.

Δείτε Επίσης

Ωστόσο, καθησυχάζουν τους γονείς λέγοντας ότι το καλό είναι ότι όλοι γνωρίζουν ότι τα παιδιά είναι αρκετά ανθεκτικά και μπορεί να ξεπεράσουν με ευκολία αγχωτικές στιγμές χωρίς να υπάρξουν διαρκείς «παρενέργειες». Οπότε, μην πανικοβληθείτε ακόμη.

Και αν θέλετε να προετοιμάσετε το παιδί σας για επιστροφή στην κανονικότητα, συμβουλεύουν ότι μπορείτε να προσπαθήσετε να διατηρήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα και να ρυθμίσετε κάποια δομή ρουτίνας όλη την ημέρα που να μη χρειαστεί να αλλάζει ή να αλλάξει σε συνθήκες εντός κι εκτός καραντίνας.

Είναι σημαντικό να παραμείνετε σε επαφή με άλλα μέλη της οικογένειας μέσω εφαρμογών ή FaceTime. Μια σημαντική πτυχή της ρουτίνας είναι η επαφή με συμμαθητές και συγγενείς, όπως συνομιλία μέσω βίντεο με συνομηλίκους ή συγγενείς με τους οποίους μπορούν να έχουν μια ουσιαστική διάδραση πέρα από μια απλή συνομιλία.
Αυτό θα διασφαλίσει ότι το παιδί σας δεν βασίζεται αποκλειστικά σε εσάς για να καλύψει όλες τις ανάγκες του και θα βοηθήσει τους γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους πίσω σε ένα περιβάλλον με συνομηλίκους και δασκάλους.

Προς το παρόν, δεν χρειάζεστε επιπλέον άγχος, καθώς κάνετε ήδη ό, τι μπορείτε. Όταν οι κανονικοί ρυθμοί επιστρέψουν η χαρά και των παιδιών που θα βγουν ξανά έξω από το σπίτι είναι πολύ πιθανό να υπερισχύσει οποιουδήποτε παροδικού άγχους αποχωρισμού!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top