Now Reading
Κολλαζ…μένες χειροτεχνίες

Κολλαζ…μένες χειροτεχνίες

Μυήστε τα παιδιά στην τέχνη του κολλάζ και απολαύστε αμέτρητες ώρες χαρούμενης δημιουργικής απασχόλησης

Υπάρχει πάντα ένας εύκολος και ευφάνταστος τρόπος να περάσετε δημιουργικές στιγμές με τα παιδιά σας. Ακόμα κι αν δεν τα πάτε καλά με τις χειροτεχνίες, το κολλάζ δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και, το σημαντικότερο, όλο και θα σας βρίσκονται στο σπίτι υλικά από πράγματα που δεν χρειάζεστε. Αυτό που θα χρειαστείτε είναι κόλλα και φαντασία – εσείς φροντίστε κυρίως για το πρώτο, γιατί το δεύτερο το έχουν τα παιδιά σε αφθονία.

Εγκυκλοπαιδικά, η λέξη κολλάζ προέρχεται από την γαλλική λέξη coller που σημαίνει «κολλάω». Δηλαδή η εικόνα δημιουργείται από κομμάτια υφάσματος ή χαρτιού αλλά και από άλλα υλικά κολλημένα μεταξύ τους. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια καλλιτεχνική δημιουργία. Ο Πικάσο και ο Μπρακ ήταν αυτοί που πρώτοι παρουσίασαν την τεχνική αυτή, στις αρχές της δεκαετίας του 1900, θέλοντας να δώσουν ζωντάνια στα έργα τους, χρησιμοποιώντας κομμάτια από εφημερίδες αλλά και πολλά άχρηστα αντικείμενα.

Το κολλάζ ήταν η πλέον δυναμική συμβολή του Ερνστ στη προσπάθεια των ντανταϊστών να πλήξουν τις παραδοσιακές καλλιτεχνικές αξίες. Συνέθετε εικόνες με ετερόκλητα στοιχεία κι υλικά. Με τη τεχνική αυτή, κατάφερε να επεξεργαστεί οικείες εικόνες και να δημιουργήσει παράξενες αινιγματικές συνθέσεις που προκαλούν κι αποσυντονίζουν τη λογική. Η αρχική του ώθηση σε τούτο, όπως εξηγεί ο ίδιος, προήλθε από την επιθυμία του να δημιουργήσει διδακτικό κατάλογο, με τόσον ετερόκλητα στοιχεία, ώστε να μπερδέψουν το μυαλό, να παράγουν παραισθήσεις και να προσδώσουν στα αντικείμενα της εικόνας, νέες συστάσεις μέσα από τη γοργή εναλλαγή. Το πιο σημαντικό τελικά ήταν η ποιητική σπίθα που προέκυψε από το συνδυασμό ετερογενών στοιχείων, παρά το ίδιο το κολλάζ.

Αυτό που κάνει το κολλάζ να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες κατασκευές, πέρα από την ευκολία που σας προσφέρει, είναι το ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί αγαπημένα υλικά από κάθε εποχή και σας δίνει την ευκαιρία να φτιάξετε αναμνηστικά για όλες τις σημαντικές σας περιστάσεις: γιορτές, επετείους, γενέθλια. Επίσης με αυτό τον τρόπο μπορείτε να φτιάξετε πολύ όμορφα και εντελώς προσωπικά δωράκια για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Για την άνοιξη, το κολλάζ αφιερώνετε στα λουλούδια και στα υπέροχα φρούτα της εποχής. Στεφάνια λογής λογής, αλλά και κατασκευές με αποξηραμένα άνθη, μπουκετάκια λουλουδιών, μέχρι εντυπωσιακούς πίνακες και ψηφιδωτά με πρώτη ύλη τα πολύχρωμα πέταλα των λουλουδιών.

Για το τέλος του καλοκαιριού τα υλικά που σας προσφέρονται από τις καλοκαιρινές διακοπές είναι πολλά και ποικίλα: κοχύλια, βότσαλα, άμμος, όστρακα, ξυλαράκια από την παραλία – αλλά και μη φυσικά υλικά, όπως καπάκια από μπουκάλια, αποκόμματα από τα εισιτήρια που χρησιμοποιήσατε στις διακοπές, φωτογραφίες, παλιά αρνητικά φιλμ. Ως επιφάνεια εργασίας, ως άλλο καμβά δηλαδή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλα από εφημερίδες, μεγάλες κόλλες ζωγραφικής, χαρτιά εκτυπώσεων, φακέλους, αλλά και ό,τι άλλο θα σας βόλευε. Το κολλάζ δίνει άπειρες δυνατότητες, φαντασία και όρεξη να διαθέτετε.

Δείτε Επίσης

Το φθινόπωρο σας προσφέρει απλόχερα τα δικά του υλικά για κατασκευές. Φύλλα, αποξηραμένα φρούτα, κομματάκια από μπαχαρικά – αλλά και υλικά που παραπέμπουν στο σχολείο, όπως σελιδοδείκτες, σελίδες τετραδίων, χαρτάκια ποστ, παλιά μολυβάκια και άλλα είδη γραφικής ύλης.

Ο χειμώνας φέρνει στο νου αμέσως την αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων που δεν είναι άλλη από αυτή των Χριστουγέννων. Με την τέχνη του κολλάζ, σας δίνετε η δυνατότητα να φτιάξετε τα δικά σας στολίδια, ακόμα και ένα πρωτότυπο εντελώς προσωπικό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αν διαθέτετε εκτυπωτή, μπορείτε να τυπώσετε φωτογραφίες από αγαπημένες σας στιγμές όλης της χρονιάς και να τις κολλήσετε πάνω στις μπάλες, ή να φτιάξετε χάρτινες δικές σας μπάλες που πάνω τους θα κολλήσετε τις φωτογραφίες. Με το ίδιο σκεπτικό μπορείτε να φτιάξετε και το δικό σας ημερολόγιο για τη χρονιά που έρχεται ή ένα άλμπουμ για τη χρονιά που τελειώνει. Ακόμα και τα δώρα των γιορτών μπορείτε να ετοιμάσετε, φτιάχνοντας ξεχωριστές κορνίζες από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως πλαστικές σακούλες ή πολύχρωμα καλαμάκια.

Χρώματα, υλικά που έχουν τη δική τους μυρωδιά, υλικά με τη δική σας σφραγίδα, θα σας προσφέρουν ώρες χαράς και δημιουργίας με τα παιδιά σας, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δεν θα είναι πάντα –ειδικά τις πρώτες φορές­– τόσο εντυπωσιακό, θα έχετε κερδίσει μερικές πολύτιμες στιγμές με τα μικρά σας, καθώς δεν υπάρχει κάτι πιο ωραίο από την κοινή σας προσπάθεια να φτιάξετε κάτι μαζί.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top