Κολικοί: ένας μίνι οδηγός επιβίωσης - Childit
Now Reading
Κολικοί: ένας μίνι οδηγός επιβίωσης

Κολικοί: ένας μίνι οδηγός επιβίωσης

Πώς θα τους αναγνωρίσετε και με ποιον τρόπο θα τους αντιμετωπίσετε.

Μήπως το μωρό σας κλαίει για πολλές ώρες, χωρίς προφανή λόγο; Αφού το έχετε ταΐσει, αλλάξει, νανουρίσει, αφού έχετε καλύψει όλες τις ανάγκες του (και έχετε αποκλείσει τα οργανικά αίτια σε συνεργασία με τον παιδίατρο), συνεχίζει να κλαίει; Τότε, ίσως βρίσκεστε στη φοβερή και τρομερή φάση των κολικών.

Τι είναι οι κολικοί;

Αν και αρκετά κοινοί (σύμφωνα με μια εκτίμηση, επηρεάζουν το 20% των μωρών), ουσιαστικά παραμένουν ένα μυστήριο για τους ειδικούς. Γενικά, ένα βρέφος θεωρείται ότι περνάει κολικούς όταν:

-κλαίει για περισσότερες από 3 ώρες τη μέρα,

-για τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα,

-για πάνω από 3 εβδομάδες.

Φυσικά, τα παραπάνω κριτήρια δεν λένε τίποτα για τα αίτια των κολικών. Μερικές από τις θεωρίες μιλούν για ένα ανώριμο γαστρεντερικό σύστημα (που προκαλεί σπασμούς), για υπερευαισθησία σε ερεθίσματα ή για αέρια. Καμία όμως από αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Μια από τις επικρατέστερες υποθέσεις για τους κολικούς, σύμφωνα με το Motherly.com, είναι η ευαισθησία των βρεφών σε ερεθίσματα. Καθώς το νευρικό σύστημα του νεογέννητου μωρού δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο θόρυβο, στο φως και σε άλλα ερεθίσματα, κι αυτό φαίνεται να ισχύει ακόμα περισσότερο για τα μωρά που υποφέρουν από κολικούς.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κολικοί;
Μερικές από τις ιδέες που έχουν προταθεί είναι η αλλαγή της θέσης του μωρού, το κούνημα, το φάσκιωμα, το βρεφικό μασάζ, η αποφυγή τροφών που προκαλούν π.χ. φούσκωμα και αέρια, ή η ενεργοποίηση κάποιας συσκευής που βγάζει λευκό θόρυβο (white noise).

Ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης μάλλον διαφοροποιείται από μωρό σε μωρό, όπως γράφει το σχετικό αφιέρωμα στο Motherly.com. Αν για παράδειγμα οι κολικοί ενός μωρού επιδεινώνονται από το «βομβαρδισμό» του με ερεθίσματα, η έκθεσή του σε μια συσκευή με «λευκό θόρυβο» μπορεί να βοηθήσει. Αν φαίνεται να πονάει το στομαχάκι του, δοκιμάστε να το κρατήσετε σε διαφορετική θέση για να ηρεμήσει.

Δείτε Επίσης

Στην πραγματικότητα οι κολικοί δεν θεραπεύονται, απλώς υποχωρούν από μόνοι τους, συνήθως μέχρι τον 3ο-4ο μήνα ζωής ενός μωρού.

Ο μοναδικός κίνδυνος των κολικών;

Οι κολικοί δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία του παιδιού, αλλά καθώς στρεσάρουν όλη την οικογένεια, ειδικά τις μαμάδες που συχνά θεωρούν ότι κάνουν κάτι λάθος, μπορεί να διαταράξουν τη σχέση μαμάς-παιδιού.

Μάλιστα, μελέτες συνδέουν τους κολικούς με την επιλόχειο κατάθλιψη, αν και δεν είναι σαφές ποια είναι η αιτία και ποιο το αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, τη δύσκολη περίοδο των κολικών μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός αγαπημένου σας προσώπου, όπως της μαμάς σας, της αδερφής σας ή ακόμα και μιας νταντάς, ώστε να εξασφαλίσετε για τον εαυτό σας μερικές ώρες ξεκούρασης που μπορούν να λειτουργήσουν σαν δικλείδα ασφαλείας για την ψυχική υγεία σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top