Now Reading
Κλιματική Αλλαγή και Εμείς: Μια διαδραστική έκθεση για όλη την οικογένεια που αξίζει να επισκεφθείτε

Κλιματική Αλλαγή και Εμείς: Μια διαδραστική έκθεση για όλη την οικογένεια που αξίζει να επισκεφθείτε

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε την πρώτη διαδραστική Έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα, με σκοπό να αντιληφθούμε τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.

Η κλιματική αλλαγή, ο σεβασμός προς το περιβάλλον, η οικολογική συνείδηση είναι έννοιες που πρέπει να μας απασχολούν όλους και οι γονείς έχουμε καθήκον να ευαισθητοποιούμε τα παιδιά μας με κάθε τρόπο και σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Εδώ και 58 χρόνια το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας έχει αφιερώσει το έργο του στην καταγραφή και μελέτη του ελληνικού περιβάλλοντος. Διαθέτοντας μια μοναδική συλλογή από δείγματα φυτών και ζώων, μια βιβλιοθήκη με δεκάδες χιλιάδες σπάνιες εκδόσεις αλλά και δύο άριστα εξοπλισμένα επιστημονικά εργαστήρια, έχει συμβάλει σημαντικά στην προστασία της βιοποικιλότητας και την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Στον πυρήνα, όμως, των δράσεων του Μουσείου παραμένει πάντα η δημιουργία ενός ανοιχτού διαλόγου με το κοινό. Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, διεθνή συνέδρια, ομιλίες, εκδηλώσεις και, φυσικά, εκθέσεις επιδιώκει να αφυπνίσει, να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους επισκέπτες του να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητες και τις αξίες τους.

Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος της πρώτης μόνιμης διαδραστικής έκθεσης για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς», η οποία εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 23/11 από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Η έκθεση, με Χορηγό Επικοινωνίας τη ΔΕΗ, αποτελείται από 17 εκθεσιακούς σταθμούς, που θίγουν τις αιτίες των πιο κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα αλλά και τις επιπτώσεις της αναπτυξιακής πορείας μας. «Η κλιματική αλλαγή προκαλείται από φυσικά φαινόμενα ή είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα η κύρια αιτία; Πρόκειται για προσωρινή αλλαγή ή είναι μη αναστρέψιμη; Ποιο είναι το δικό σου οικολογικό αποτύπωμα στον Πλανήτη Γη;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που μας προκαλεί να σκεφτούμε και να απαντήσουμε.

Η έκθεση απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και ενήλικες. Μέσα από «παιχνίδια», διαδραστικούς πίνακες, ψηφιακές εφαρμογές και δραστηριότητες, μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την κυκλική οικονομία, τα μικροπλαστικά, τη σπατάλη του νερού, τις εκπομπές CO2 και τις ανανεώσιμες πηγές. Για παράδειγμα, στο έκθεμα της ΔΕΗ οι επισκέπτες καλούνται να φωταγωγήσουν μια ολόκληρη πόλη, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, όπως αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική και γεωθερμική, γνωρίζοντας έτσι με βιωματικό και ψυχαγωγικό τρόπο τη δύναμη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σήμερα που η κλιματική αλλαγή απειλεί άμεσα τη συνέχιση της ζωής μας, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε, το να ενημερωθεί η νέα γενιά, ώστε να προετοιμαστεί και να την αντιμετωπίσει έγκαιρα, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Η ΔΕΗ, η οποία έχει δεσμευτεί για συνεχή προσπάθεια βελτίωσης της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας που παράγει, επενδύοντας σταθερά σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά, στηρίζει τη δράση του Μουσείου ως Χορηγός Επικοινωνίας.

Επισκεφθείτε την έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς» Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 – 14:30 και κάθε Σαββατοκύριακο: 10:00-15:00.

Δείτε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες στο:

ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΑΙΑ – Goulandris Natural History Museum (gnhm.gr)

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top