TOP

Και ναι… έχουν από τώρα προτιμήσεις!

Χαρά… από κούνια: Μάθετε τι ξετρελαίνει τα μωρά

Κι όμως ακόμα και όταν είναι τόσο μικρά υπάρχουν διάφορα που τους αρέσουν, εκτός από το να κοιμούνται και να θηλάζουν!

Οι εκφράσεις προσώπου: Τα μωρά εστιάζουν σε απόσταση 20 με τριάντα εκατοστά, οπότε όταν τα κρατάτε αγκαλιά, όταν τα θηλάζετε μαθαίνουν το πρόσωπό σας. Μετά το δεύτερο μήνα αρχίζουν μάλιστα να αναγνωρίζουν το πρόσωπό σας και να αντιδρούν στο χαμόγελο. Μετά θα δείτε πόσο τους αρέσει να ξεχωρίζουν και τις διάφορες αστείες γκριμάτσες που θα τους κάνετε. Κάθε μικρή διαφορετική έκφραση που παίρνετε για εκείνα είναι ένας καινούργιος ολόκληρος κόσμος! Όταν τους αρχίσετε μάλιστα και τα «κούκου-τζα» εκεί να δείτε πόσο θα ξετρελαθούν. Για τους ίδιους λόγους ένα από τα πρώτα αγαπημένα τους παιχνίδια θα γίνει κι ο καθρέφτης, μόνο που αυτή τη φορά θα ανακαλύπτουν το δικό τους πρόσωπο.

Οι μικρές λεπτομέρειες: Όπως οι ρωγμές, ένας λεκές στο πάτωμα, οι γωνίες – προτού αρχίσουν να διακρίνουν τα χρώματα, όταν δηλαδή τα βλέπουν όλα ακόμα άσπρα και μαύρα, τους κάνει εντύπωση ό,τι ξεχωρίζει από την ομοιομορφία ενός ίδιου μοτίβου.

Τα έντονα χρώματα: Με πρώτο το χρώμα της φωτιάς: δηλαδή το κόκκινο. Ειδικά στον τρίτο μήνα που η όρασή τους αναπτύσσεται. Όταν το κόκκινο συνδυάζεται με μαύρα ή άσπρα μοτίβα τους εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο. Στη συνέχεια αρχίζουν να ξεχωρίζουν τις πράσινες αποχρώσεις για να ακολουθήσουν οι μπλε και οι κίτρινες. Τεσσάρων μηνών θα είναι σε θέση να διακρίνουν όλα τα χρώματα.

Ο θόρυβος: Εσάς μπορεί να σας εκνευρίζει ο ήχος της σκούπας, ο απορροφητήρας, το πλυντήριο όταν στύβει όμως στα μωρά είναι καθησυχαστικός αυτός ο θόρυβος. Θα σας φανεί παράξενο αλλά αυτή η επανάληψη που τους χαρακτηρίζει τους θυμίζει τους δικούς σας ήχους που παρήγαγε το σώμα σας μέχρι πριν λίγο καιρό όταν βρισκόταν στην κοιλιά σας. Επίσης τους αρέσει ακόμα περισσότερο να δημιουργούν τα ίδια τον δικό τους επαναλαμβανόμενο θόρυβο. Για αυτό παράγουν ήχο με κάθε αντικείμενο που πέφτει στα χέρια τους κοπανώντας το όπου βρουν… σαν αυτοδίδακτοι ντράμερ!

Οι φωνές: Κι εγένετο φωνή, όταν καταλάβουν ότι εκτός από κλάμα έχουν και φωνή, θα αρχίσουν να την ανακαλύπτουν… αλλά επειδή τα μωρά ζουν τα πάντα στη δική τους ένταση, προετοιμαστείτε για πολλά ντεσιμπέλ! Ανακαλύπτουν τα όριά του –ενίοτε και τα δικά σας– κι έτσι η φωνή μπορεί εύκολα από γλυκιές φωνούλες να γίνει τσιρίδα και στριγκλιά.  Μην τρομάξετε είναι κι αυτό ένα στάδιο ανάπτυξης!

Τα μεγαλύτερα παιδιά: Μαζί τους αισθάνονται έναν μεγαλύτερο βαθμό συγγένειας, βλέπουν χαρακτηριστικά με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν, τη φωνή που είναι ακόμα κάποιες οκτάβες ψηλότερη από τους ενήλικες, το κεφάλι που παραμένει πιο μεγάλο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα και είναι μες στην κίνηση και την ενέργεια, κάτι που ξεσηκώνει τα μωρά!

Τα κουμπιά: Ειδικά των τηλεκοντρόλ, των κινητών τηλεφώνων και λοιπά. Αλλά και των ηλεκτρικών συσκευών. Οτιδήποτε μπορούν να πατήσουν και να δουν ότι κάτι γίνεται. Η σχέση δράση-αντίδραση τους δίνει το ερέθισμα και τους οδηγεί στην επανάληψη και τη μάθηση!

Το γαργάλημα: Τα παιδιά αρχίζουν να ανταποκρίνονται στο γαργάλημα με χαμόγελο ή γέλιο στην ηλικία από 4 έως 6 μηνών. Είτε πράγματι γαργαλιούνται ή απλώς απαντούν στην κίνηση των δαχτύλων σας ή στο δικό σας γέλιο ή στη φράση κλειδί «τώρα θα σε γαργαλήσω» που συνοδεύεται από χαρούμενες φωνές και αστείες φατσούλες, το μωρό είναι σίγουρο ότι διασκεδάζει με την όλη διαδικασία του γαργαλήματος.

Καταχώρησε Σχόλιο