Now Reading
Θηλασμός στην εποχή της πανδημίας

Θηλασμός στην εποχή της πανδημίας

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρει μια μαμά για τις προφυλάξεις και όσα αφορούν τον θηλασμό

Κάνετε εξαιρετική δουλειά για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από το κορωνοϊό. Ακολουθείτε όλες τις οδηγίες, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής απόστασης και του πλύσιμο των χεριών σας συχνά. Αλλά τι συμβαίνει με το θηλασμό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;

Ευτυχώς, η προστασία των μικρών σας είναι παρόμοια με την προστασία του εαυτού σας, ακόμη και όταν πρόκειται για το μωρό σας που θηλάζει.

Λάβετε υπόψη ότι οι επιστήμονες μαθαίνουν ακόμα για αυτόν τον νέο ιό και η ιατρική έρευνα συνεχίζεται. Αλλά από όσα γνωρίζουν οι ειδικοί, είναι ασφαλές να θηλάζετε το μωρό σας. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση απαιτεί ορισμένες ιδιαίτερες προφυλάξεις, ειδικά εάν έχετε συμπτώματα της νέας νόσου κορωνοϊού.

 

Ο ιός περνά στο μητρικό γάλα;

Μερικά ενθαρρυντικά νέα: Οι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμη αν περνά στο μητρικό γάλα, αν και η έρευνα είναι περιορισμένη.

Δύο μελέτες περιπτώσεων – ναι, μόνο δύο, οι οποίες δεν αρκούν για να εξαχθούν συμπεράσματα – από την Κίνα αναφέρουν ότι ο νέος κορωνοϊός δεν βρέθηκε στο μητρικό γάλα οποιασδήποτε γυναίκας που αρρώστησε με το COVID-19 στα τέλη του τελευταίου τριμήνου.

Και οι δύο γυναίκες είχαν υγιή μωρά που δεν είχαν λοίμωξη από κορωνοϊό. Οι μητέρες απέφυγαν την επαφή με το δέρμα με τα νεογέννητα μωρά τους και απομονώθηκαν μέχρι να αναρρώσουν.

Επιπλέον, ενώ εξακολουθούμε να μαθαίνουμε για τον ιό, οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καλά τον πλησιέστερο συγγενή του, το SARS-CoV. Ούτε αυτός δεν είχε βρεθεί στο μητρικό γάλα.

Χρειάζονται ωστόσο περισσότερες ιατρικές μελέτες. Καλέστε το γιατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι για το εάν θα θηλάσετε το μωρό σας.

 

Με αυτό κατά νου, ποιες είναι οι οδηγίες για το θηλασμό;

Εάν μπορείτε να θηλάσετε το μωρό σας, είναι σημαντικό να το δοκιμάσετε. Υπάρχουν όμως ειδικές οδηγίες για την προστασία του μωρού σας κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας.

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι το SARS-CoV-2 εξαπλώνεται κυρίως μέσω μικροσκοπικών σταγονιδίων στον αέρα όταν ένα άτομο που μεταφέρει τον ιό φτερνίζεται, βήχει ή μιλάει. Στην πραγματικότητα, αυτός ο ιός αρέσει να κινείται στη μύτη πριν προκαλέσει ακόμη και συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους.

Δυστυχώς, μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό πριν εμφανίσετε συμπτώματα και ακόμη και αν δεν έχετε ποτέ συμπτώματα αλλά τον μεταφέρετε.

Ενώ έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι πιθανότατα δεν μπορείτε να μεταδώσετε το νέο κορωνοϊό μέσω του μητρικού σας γάλακτος, μπορείτε ακόμα να το περάσετε μέσω σταγονιδίων από το στόμα και τη μύτη σας ή αγγίζοντας το μικρό σας αφού έρθει σε επαφή με το πρόσωπό σας ή αυτά τα σταγονίδια.

Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθείτε αυτές τις οδηγίες εάν έχετε συμπτώματα ή πιστεύετε ότι ενδέχεται να έχετε εκτεθεί στον ιό:

 

Πλύνετε τα χέρια σας

Θα πλένατε προσεκτικά τα χέρια σας πριν αγγίξετε το μωρό σας σε κάθε περίπτωση. Τώρα, είναι ζωτικής σημασίας να πλένετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά πριν και μετά την παραλαβή του μωρού σας ή να χειρίζεστε τα μπιμπερό και άλλα είδη βρεφικής φροντίδας.

 

Φορέστε μάσκα

Ίσως έχετε συνηθίσει να φοράτε μία όταν βγαίνετε, αλλά στο σπίτι σας;! Εάν θηλάζετε, τότε ναι. Εάν έχετε συμπτώματα ή έχετε ακόμη και υποψία ότι μπορεί να έχετε τον ιό, φορέστε μάσκα ενώ θηλάζετε το μωρό σας. Φορέστε την ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα.

Επίσης, φορέστε μάσκα ενώ το κρατάτε, το αλλάζετε ή μιλάτε στο μωρό σας. Αυτό πιθανότατα θα είναι άβολο για εσάς – αλλά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μιας λοίμωξης από κορωνοϊό.

 

Δείτε Επίσης

Απολύμανση επιφανειών

Καθαρίστε και απολυμάνετε οτιδήποτε έχετε αγγίξει με ένα καθαριστικό με βάση το αλκοόλ. Αυτό περιλαμβάνει πάγκο, αλλαξιέρες, μπουκάλια και ρούχα. Επίσης, καθαρίστε τις επιφάνειες που δεν έχετε αγγίξει που μπορεί να έχουν σταγονίδια αέρα πάνω τους.

Καθαρίστε προσεκτικά και απολυμάνετε ό,τι μπορεί να αγγίξει το μωρό σας. Αυτός ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε ορισμένες επιφάνειες για έως και 48 έως 72 ώρες!

 

Αντλία μητρικού γάλακτος

Μπορείτε επίσης να αντλήσετε το μητρικό σας γάλα και να ζητήσετε από τον σύντροφό σας ή ένα μέλος της οικογένειας να ταΐσει το μωρό σας. Μην ανησυχείτε – αυτό είναι προσωρινό. Πλύνετε τα χέρια σας και καθαρίστε οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος θα αγγίξει η αντλία.

Βεβαιωθείτε ότι το μπουκάλι είναι εντελώς αποστειρωμένο τοποθετώντας το σε βραστό νερό μεταξύ των τροφοδοσιών. Απολυμάνετε προσεκτικά τα μέρη της αντλίας μητρικού γάλακτος με βραστό νερό ή σαπούνι και νερό.

 

Χρησιμοποιήστε φόρμουλα

Δεν χρειάζεται να θηλάσετε εάν αισθάνεστε ότι είστε άρρωστη ή έχετε συμπτώματα COVID-19. Διατηρήστε τη φόρμουλα του μωρού και τα αποστειρωμένα μπουκάλια έτοιμα για χρήση, για κάθε περίπτωση.

 

Το μητρικό γάλα παρέχει ανοσία στο μωρό;

Το μητρικό γάλα δίνει στο παιδί σας πολλές από τις σούπερ δυνάμεις που έχετε – όπως προστασία από διάφορα είδη ασθενειών. Το μητρικό γάλα δεν ικανοποιεί μόνο την πείνα του μωρού, αλλά επίσης του δίνει αυτόματη – αλλά προσωρινή – ανοσία έναντι ορισμένων βακτηρίων και ιών.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top