Now Reading
Θηλασμός ή φόρμουλα; Η απάντηση είναι η αγάπη!

Θηλασμός ή φόρμουλα; Η απάντηση είναι η αγάπη!

Για υγιή μωρά σημασία έχει μαμά και μωρό να είναι καλά μεταξύ τους

Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη της μητρότητας είναι ο θηλασμός και το κατά πόσο το μωρό τρέφεται σωστά από την πρώτη μέρα της ζωής του. Ο θηλασμός είναι επιλογή. Δεν είναι υποχρεωτικός. Είναι η φυσική διαδικασία τροφής αλλά δεν είναι πάντα ούτε εύκολη ούτε εφικτή επιλογή.  Πολλές νέες μαμάδες δεν μπορούν να θηλάσουν. Μπορεί να έχουν θέματα υγείας, να παίρνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Σε πολλές περιπτώσεις μια πρόωρη γέννα ή γέννα με καισαρική δεν έχουν δώσει χρόνο στο σώμα της μαμάς να προετοιμαστεί για να είναι έτοιμη να θηλάσει.

Ο θηλασμός είναι καλό να ενθαρρύνεται. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι διατροφικά είναι η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο αυτό συμβαίνει όταν η μαμά έχει αποφασίσει να θηλάσει επειδή το θέλει κι όχι γιατί νιώθει υποχρέωση να θηλάσει. Μια μαμά με ένταση, με θυμό, που αισθάνεται πίεση ή έστω και μόνο άβολα με αυτή της την απόφαση μπορεί να περάσει όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα στο μωρό. Το μητρικό γάλα δίνει στο μωρό μια σειρά θρεπτικών συστατικών ωφέλιμων για το ανοσοποιητικό του σύστημα αλλά ταυτόχρονα μπορεί να γίνει «τοξικό» στην περίπτωση που η μητέρα έχει δεύτερες σκέψεις ή δεν είναι απόλυτα σίγουρη ή, κυρίως, όταν δεν είναι μέσα της καλά με την απόφασή της αυτή. Επίσης, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μαζί με τα ωφέλιμα συστατικά στο μητρικό γάλα περνάνε και ανθυγιεινά συστατικά, συντηρητικά τροφίμων, καυσαέρια από τον αέρα και άλλα…

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις της επιλόχειας κατάθλιψης που έχουν συσχετιστεί με το θηλασμό: είτε στην περίπτωση που η μαμά θέλει να θηλάσει αλλά δεν μπορεί ή δεν της επιτρέπεται, είτε στην περίπτωση που μπορεί αλλά δεν θέλει αλλά που όμως κατά κάποιον τρόπο της «επιβάλλεται».

Επίσης είναι καιρός να καταρριφθεί ο μύθος ότι ο θηλασμός είναι μονόδρομος. Ότι δηλαδή δεν μπορείς να θηλάζεις και να δίνεις γάλα φόρμουλα παράλληλα. Και βέβαια γίνεται, και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Δείτε Επίσης

Τα σύγχρονα γάλατα είναι εμπλουτισμένα ώστε να προσφέρουν στα μωρά όλα όσα χρειάζονται. Από την άλλη, οι μαμάδες που θηλάζουν, μπορούν να συνεχίζουν να θηλάζουν τα μωρά τους όσο συχνά θέλουν και για όσο θέλουν.

Οι μαμάδες ακούνε τη μαμά φύση, αλλά ακούνε και το ένστικτό τους και επίσης μπορούν και πρέπει να ακούνε το σώμα τους και την ψυχή τους. Το πιο σημαντικό συστατικό με το οποίο πρέπει να τρέφεται ένα μωρό –κι ένα παιδί– σε όλη του τη ζωή είναι η αγάπη. Η αγάπη πρέπει να ρέει αβίαστη, χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις. Με το στήθος ή το μπιμπερό το σημαντικό είναι το γάλα, μητρικό ή φόρμουλα, να δίνεται με αγάπη. Από μια ήρεμη κι ευτυχισμένη μαμά. Η μητρότητα είναι μια υπέροχη εφ’ όρου ζωής εμπειρία, με σκαμπανεβάσματα, στιγμές χαράς, στιγμές ευτυχίας, στιγμές φόβου – οι τύψεις και οι ενοχές (ειδικά από την αρχή αυτής της πορείας) καλό είναι να μην έχουν λόγω ύπαρξης σε αυτό το ταξίδι.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top