Now Reading
Θηλάζετε; 5 ουσίες που είναι καλό να αποφύγετε

Θηλάζετε; 5 ουσίες που είναι καλό να αποφύγετε

Τι είναι καλό να μην τρώτε και να μην πίνετε όσο θηλάζετε

Περνώντας τόσο πολύ χρόνο ανησυχώντας για το τι βάζετε στο σώμα σας όσο κυοφορείτε που είναι εύκολο να ξεχάσετε ότι τρώτε ακόμα για δύο ενώ θηλάζετε! Τώρα που το μωρό είναι στην αγκαλιά σας αντί για την κοιλιά σας, μπορείτε επιτέλους να επιδοθείτε στα πράγματα που σας έλειπαν και μπορεί να έχετε επιθυμήσει. Αλλά υπάρχουν κάποια που όταν θηλάζετε είναι καλό να αποφύγετε.

Αυτό που τρώνε οι θηλάζουσες μητέρες περνά στην κυκλοφορία του αίματος και μετά στο μητρικό γάλα και στο μικρό σας. Ενώ τα τρόφιμα που μπορεί να σας κάνουν να φουσκώνετε δεν θα έχουν πιθανώς αυτή την επίδραση στο μωρό σας, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να θέλετε να αποφύγετε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ώστε να αποφύγετε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Ακολουθεί μια σύντομη λίστα για να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε ποια τρόφιμα και ποτά πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

 

Ψάρια με υψηλά επίπεδα υδραργύρου

Τα ψάρια με υψηλά επίπεδα υδραργύρου είναι ένα μεγάλο «όχι» ενώ θηλάζετε – τόσο πολύ που η EPA (Environmental Protection Agency) ζητά από τις εγκύους και θηλάζουσες μαμάδες να αποφύγουν αυτά τα ψάρια υψηλού επιπέδου υδραργύρου, όπως ορισμένες μορφές τόνου, καρχαρία, ξιφία και σκουμπρί. Η έκθεση σε υπερβολικό υδράργυρο μπορεί να επηρεάσει τον μικροσκοπικό, αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των μωρών, επηρεάζοντας τη γνωστική τους σκέψη, τη μνήμη και τις λεπτές κινητικές δεξιότητές τους. Η EPA προτείνει επίσης τον περιορισμό του κονσερβοποιημένου τόνου σε 170 γρμ. την εβδομάδα, ενώ θηλάζετε. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε σολομό, γαύρο, σαρδέλα και ρέγγα.

 

Αγελαδινό γάλα

Είναι μύθος ότι ορισμένα τρόφιμα στη διατροφή της μητέρας προκαλούν αέρια στα μωρά – οπότε μην αποφεύγετε το μπρόκολο μόνο για αυτόν τον λόγο. Ωστόσο, εάν το παιδί σας εμφανίζει συμπτώματα όπως δερματικό εξάνθημα ή αναπνευστικά προβλήματα ή διάρροια, μπορεί να υπάρχει υποκείμενη τροφική ευαισθησία ή αλλεργία σε κάτι στο μητρικό γάλα σας. Ο πιο συνηθισμένος δράστης είναι το αγελαδινό γάλα. Τα συμπτώματα είναι αρκετά ποικίλα, αλλά περιλαμβάνουν προβλήματα με τις γαστρεντερικές τους οδούς, το αναπνευστικό σύστημα και το δέρμα. Μερικά ενδεικτικά σημεία περιλαμβάνουν: παλινδρόμηση, διάρροια, αίμα στα κόπρανα, συριγμό και έκζεμα. Εάν πιστεύετε ότι το μωρό σας μπορεί να έχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, μιλήστε με το γιατρό σας και δοκιμάστε να κόψετε εντελώς τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας. Μπορεί να χρειαστεί έως και μία εβδομάδα χωρίς γαλακτοκομικά για να δείτε βελτίωση στα συμπτώματα του μωρού σας. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι μια αλλεργία στην πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος δεν είναι το ίδιο με το να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη – οπότε η λήψη γάλακτος χωρίς λακτόζη δεν θα το μειώσει. Είναι επίσης καλό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες βρεφικές τροφές βασίζονται σε αγελαδινό γάλα, οπότε μιλήστε με τον παιδίατρο του παιδιού σας για άλλες επιλογές.

 

Καφεΐνη

Ενώ ναι, μπορείτε τεχνικά να πιείτε καφέ τώρα, μπορεί να θέλετε να μετριάσετε την πρόσληψη καφεΐνης ενώ θηλάζετε. Τα μωρά κάτω των 6 μηνών τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα, οπότε μπορεί να είναι ασφαλέστερο να περιορίσετε την καφεΐνη μέχρι το μικρό σας να είναι λίγο μεγαλύτερο. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να κάνει το μωρό σας ενοχλητικό και να μην μπορεί να κοιμηθεί. Σε νεογέννητο, η καφεΐνη έχει χρόνο ημίσειας ζωής 97,5 ώρες, αλλά σε ένα παιδί 6 μηνών, ο χρόνος ημίσειας ζωής μειώνεται σημαντικά σε μόλις 2,6 ώρες, χάρη στον βελτιωμένο μεταβολισμό τους.

 

Δείτε Επίσης

Πολύ αλκοόλ

Αρχικά, ας καταρρίψουμε αυτόν τον μύθο ότι το αλκοόλ διεγείρει την παραγωγή γάλακτος. Δεν το κάνει. Μπορείτε όμως να το πιείτε ούτως ή άλλως με μέτρο και σε απόσταση από την ώρα θηλασμού. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής λέει ότι είναι εντάξει να πίνετε μια μικρή ποσότητα (ένα έως δύο ποτά την εβδομάδα) κατά τη διάρκεια της περιόδου θηλασμού, αλλά θα πρέπει να πιείτε το ποτήρι σας κρασί ή μπύρα αμέσως μετά από μια συνεδρία θηλασμού ή άντλησης, όχι πριν – και στη συνέχεια περιμένετε δύο ώρες μετά το ποτό σας πριν από την επόμενη νοσηλευτική σας συνεδρία.

 

Κάνναβη και φυτικά φάρμακα

Η χρήση κάνναβης (μαριχουάνα) και ορισμένων άλλων φαρμακευτικών βοτάνων όταν θηλάζετε μπορεί να μην είναι ασφαλής για το μωρό σας, ειδικά αν είναι μικρότερα των 6 μηνών, όταν μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τα μικροσκοπικά συκώτια τους να μεταβολίσουν τις διάφορες χημικές ενώσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι η THC (η ψυχοδραστική ένωση στην κάνναβη) συγκεντρώνεται στο ανθρώπινο γάλα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να περάσει από το μητρικό γάλα στο μωρό σας. Σε άλλες περιπτώσεις, τα φυτικά φάρμακα μπορεί να μην έχουν μελετηθεί εκτενώς όσον αφορά τις επιδράσεις τους στα βρέφη, οπότε ίσως είναι καλύτερο να τα αποφύγετε μέχρι να σταματήσετε να θηλάζετε. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε φυτικά φάρμακα, χρησιμοποιήσετε κάνναβη ή δοκιμάσετε ένα προϊόν με CBD.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top