Now Reading
Η Dorit Kreiser με το βιβλίο της «Ώρα για ύπνο», θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα οικογενειακώς

Η Dorit Kreiser με το βιβλίο της «Ώρα για ύπνο», θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα οικογενειακώς

Πώς να διδάξετε στα παιδιά σας καλές συνήθειες με τη συμπεριφορική μέθοδο για βαθύ ύπνο

Μωρό και ύπνος – ίσως μία από τις πιο δύσκολες εξισώσεις; Όχι πια. Η Dorit Kreiser είναι μαία, σύμβουλος γονέων, ψυχοθεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια ύπνου, ενώ πολλοί γονείς που έχουν συνεργαστεί μαζί της την αποκαλούν «νεράιδα του ύπνου»! Είναι ο άνθρωπος που τους έμαθε ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι για να κοιμηθεί το μωρό τους ήρεμα καθ’ όλη τη διάρκεια μια νύχτας, αλλά υπάρχει μια απλή και δοκιμασμένη μέθοδος 6 σταδίων που θα φέρει την ησυχία και την ηρεμία στο σπίτι και στη ζωή τους.

Έχοντας κατανοήσει ότι ο ύπνος είναι πραγματικά καθοριστικός, ανέπτυξε τη μέθοδο «Σσς… το βράδυ κοιμόμαστε» και προτείνει στους γονείς να αρχίσουν εκπαίδευση ύπνου στα μωρά τους, την περίοδο που ξεκινά η διαμόρφωση του βιολογικού ρολογιού. Το βιολογικό ρολόι έχει διαμορφωθεί πλήρως στις 8 με 10 εβδομάδες μετά τη γέννηση. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα κάθε βρέφος πρέπει να μάθει πώς να κοιμάται. Απαραίτητη προϋπόθεση για την Kreiser για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι κατά τη διάρκεια της μέρας να εκπληρώνονται οι σωματικές και ψυχικές ανάγκες του παιδιού, ώστε η νύχτα να είναι ο χρόνος που μαθαίνει πώς να κοιμάται.

Ένα μωρό γεννιέται με τη δυνατότητα να κοιμάται κανονικά, όμως η υπερβολική παρέμβαση των γονιών στη διαδικασία παρακωλύει τη φυσική του ικανότητα να κοιμάται. Η διαδικασία του ύπνου περιλαμβάνει διάφορους κύκλους, με τον πρώτο να αφορά τη μετάβαση από την εγρήγορση στον ύπνο και να διαρκεί περίπου δεκαπέντε λεπτά κατά μέσο όρο. Οι γονείς που έχουν αναμειχθεί στη διαδικασία αυτή κατά τη βρεφική ηλικία οφείλουν να σταματήσουν να παρεμβαίνουν να βοηθήσουν το παιδί τους να επανασυνδεθεί με τις δεξιότητες του ύπνου του.

Η συμπεριφορική μέθοδος «Σσς… το βράδυ κοιμόμαστε» βασίζεται σε πρακτικές συντελεστικής ενίσχυσης και κλασικής εξαρτημένης μάθησης, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν εξαιρετικές συνήθειες ύπνου για το παιδί. Κάποιοι γονείς θεωρούν ότι υπάρχουν μόνο δύο προσεγγίσεις στην εκμάθηση του ύπνου: Α. αφήνουμε το μωρό να κλάψει ή Β. μένουμε με το μωρό μέχρι να αποκοιμηθεί. Και οι δύο είναι λάθος! Ακόμα και οι γονείς που θεωρούν ότι οφείλουν να παραμείνουν δίπλα στα παιδιά τους και να υποβοηθούν στον ύπνο τους, θέλουν παιδιά που να έχουν περισσότερες δυνατότητες για συγκέντρωση, καλύτερη διάθεση και λιγότερες μαθησιακές δυσκολίες. Για να τα πετύχουν όλα αυτά τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται ανελλιπώς. Η συνέπεια είναι πολύ σημαντική.

Και για να αποκτήσουν οι γονείς συνέπεια ως προς τον ύπνο του παιδιού τους, με το βιβλίο της αυτό η Dorit Kreiser τους λύνει όλες τις σχετικές απορίες, ανησυχίες, επιφυλάξεις, όπως: για το αν θα αναπτύξουν τα παιδιά φόβο εγκατάλειψης, γιατί πρέπει να κόψουν την πιπίλα, κατά πόσο είναι καλό να αφήνετε το μωρό να κοιμηθεί στο καρότσι του ενώ είστε έξω, έχει ένα μωρό επιθυμίες ή μόνο ανάγκες, πόσο ισχυρή είναι η δύναμη της συνήθειας, του προγράμματος και της ρουτίνας.

Επιπλέον θα απαντηθεί η απορία αν ο θηλασμός ή η φόρμουλα επιφέρει διαφορές ως προς τα μοτίβα ύπνου. Θα μάθετε να αποκωδικοποιείτε το κλάμα που αφορά τον ύπνο. Και βέβαια θα μυηθείτε στα 6 βήματα για έναν ομαλό ύπνο: «προετοιμασία», «βραδινό», «μπάνιο», «κατά την είσοδο στο βασίλειο του Μορφέα», «η τελετή αποχωρισμού από τα παιχνίδια», «ξαπλώνοντας στο κρεβάτι».

Το βιβλίο είναι ένας πλήρης οδηγός ύπνου από μηδέν έως και αρκετά μεγαλύτερα παιδιά, προσφέροντας εξειδικευμένο υλικό για τα αναπτυξιακά στάδια ανά ηλικία του παιδιού, μέχρι 5 ετών. Υπάρχει αναλυτικό κεφάλαιο για τις φοβίες που μπορεί να δυσκολέψουν ένα παιδί ως προς τον ύπνο και να το κρατήσουν ξύπνιο και πώς να τις διαχειριστούν οι γονείς ώστε να μην αποτελούν εμπόδιο.

Εκτός από τις φοβίες θα μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε κι άλλες δυσκολίες, όπως: Τι να κάνετε αν ένα παιδί έχει πυρετό. Τι γίνεται όταν το παιδί βγάζει δόντια; Πώς να αντιμετωπίσετε την αλλαγή ώρας. Αλλά και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου των Βρεφών.

Ποιος ο ρόλος του μπαμπά; Οδηγίες για μονογονεϊκές οικογένειες. Οικογένειες με περισσότερα παιδιά. Στο βιβλίο αυτό θα αναγνωρίσετε εύκολα την περίπτωσή σας.

Δείτε Επίσης

Ενώ τέλος, μια που έχουμε καλοκαίρι, θα βρείτε κι ένα ιδιαίτερο χρήσιμο κεφάλαιο για τον ύπνο στο αεροπλάνο αλλά και ξεχωριστό κεφάλαιο για τον ύπνο στις διακοπές.

Για να μην ανήκετε στους γονείς που έχουν να διηγηθούν ιστορίες ταλαιπωρίας και συνεχόμενης αυπνίας από τους πρώτους μήνες ή ακόμη και από τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών τους, μια απλή και ξεκάθαρη μέθοδος θα βοηθήσει τα παιδιά να κοιμούνται καλά και εσάς καλύτερα!

Οι εκδόσεις Φουρφούρι με τη σειρά «Χαρούμενο παιδί – Ξεκούραστοι γονείς» επιλέγουν και παρουσιάζουν μια νέα σειρά βιβλίων για υγιή και ευτυχισμένα παιδιά και για χαρούμενους και ήρεμους γονείς. Μείνετε συντονισμενοι!

https://issuu.com/brainfood/docs/ora_gia_ypno_issue

ΩΡΑ ΓΙΑ ΥΠΝΟ – Brainfood Εκδοτική

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top