Now Reading
Η τέχνη της συγχώρεσης

Η τέχνη της συγχώρεσης

Το να συγχωρούμε τους άλλους αλλά καμιά φορά και τον ίδιο μας τον εαυτό δεν είναι πάντα εύκολο.

Το να συγχωρούμε τους άλλους αλλά καμιά φορά και τον ίδιο μας τον εαυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά δεν αρέσει πολύ να λένε «συγνώμη». Σας παρουσιάζουμε 10 απλά βήματα που θα απλοποιήσουν τη διαδικασία και θα τα μάθει να λένε αβίαστα αυτή τη μαγική λέξη και να την εννοούν.

  1. Ξεκινώντας από τα αδέρφια

Όλα τα αδέλφια παλεύουν και παλεύουν. Αυτό σας προσφέρει το τέλειο έδαφος εκπαίδευσης για το πώς να δίνουν ή να ζητούν χάρη. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν τη συμφιλίωση. Να τους δείξετε πώς να το κάνουν και να είστε συνεπείς στην ενίσχυση των αρχών της συγχώρεσης ακόμη και στα μικρότερα θέματα.

  1. Συγχώρεση χωρίς όρους ή προϋποθέσεις

Διδάξτε τα παιδιά σας να συγχωρούν ανεξάρτητα από την ανταπόκριση του άλλου ατόμου. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το παιδί σας έχει συναισθήματα που πρέπει να απελευθερωθούν. Να συγχωρείτε άνευ όρων, ακόμη και όταν δεν ανταποκρίνονται άμεσα.

  1. Δεν μετράει μόνο το ποιος έχει δίκιο

Όταν συγχωρείτε κάποιον, δεν πρέπει ποτέ να εξαρτάται από το ποιος έχει δίκιο ή όχι. Πρόκειται για τη σωστή σχέση. Διδάξτε τα παιδιά σας να ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτό.

  1. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και όροι

Με την ύπαρξη προϋποθέσεων για τη συγχώρησή μας, δεν συγχωρούμε πραγματικά. «Αν στρώνετε το κρεβάτι σας για την επόμενη εβδομάδα θα σας συγχωρήσω.” Αυτό είναι η εκβίαση, όχι η συγχώρεση. Η συγχώρεση δίνεται χωρίς προσδοκίες ή συνθήκες.

  1. Δώστε χρόνο

Δεν μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά μας να συγχωρέσουν κάποιον με το ζόρι. Αν τους πιέσουμε να πούνε κάτι όταν δεν το εννοούν, τίποτα δεν λύνεται. Εξηγήστε τη σημασία και τα οφέλη της συγχώρεσης, ωστόσο, η πραγματική πράξη πρέπει να προέρχεται από την καρδιά τους και όχι από τις απαιτήσεις μας. Δώσε τους χρόνο.

  1. Μάθετέ τους την ενσυναίσθηση

Έχουμε την τάση να βλέπουμε μόνο την πλευρά μας για ένα ζήτημα. Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας να βλέπουν τα πράγματα από την άλλη πλευρά. Η πλευρά μας είναι μόνο μέρος της ιστορίας. Η συγχώρεση είναι πολύ πιο εύκολη όταν γνωρίζουμε ολόκληρη την ιστορία και όχι μόνο το μισό. Κι ακόμα πιο εύκολη όταν προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση του άλλου.

Δείτε Επίσης

  1. Μην κρατάτε κακία

Τι κερδίζετε με το να είστε μνησίκακοι; Τα συναισθήματα της δυσαρέσκειας μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε. Καταλήγουμε κολλημένοι στα συναισθήματα από τις προηγούμενες εμπειρίες. Η πικρία κρύβεται κάτω από την επιφάνεια κι είναι έτοιμη να αναδείξει το άσχημο κεφάλι της. Η συγχώρεση μας απελευθερώνει από αρνητικά συναισθήματα και νιώθουμε πιο ανάλαφροι.

  1. Η συμπεριφορά σας πρέπει να συμφωνεί με τα συναισθήματα

Εάν είστε γεμάτοι πικρία, τότε αυτό θα δώσετε στους άλλους. Δεν μπορείτε να πάρετε καθαρό νερό από μια βρώμικη πηγή. Γεμίστε την καρδιά και το μυαλό σας με ειρήνη και συγχώρεση, έτσι θα είστε έτοιμοι να το μεταδώσετε και στους άλλους.

  1. Μάθετέ τους να είναι βοηθητικοί

Μπορείτε να γίνετε εθελοντής σε ένα καταφύγιο για άστεγους. Πηγαίνετε σε ένα ταξίδι αποστολής όπου μπορούν να μάθουν να υπηρετούν άλλους. Η παροχή συγχώρεσης απαιτεί ταπεινότητα. Δημιουργήστε ένα πνεύμα ταπεινότητας έχοντας επίγνωση των αναγκών των άλλων.

  1. Ο Χρυσός Κανόνας

«Να φέρεστε στους άλλους όπως θα θέλατε να σας αντιμετωπίζουν οι άλλοι». Ρωτήστε τα παιδιά σας πώς θα ήθελαν κάποιος να τους φερθεί όταν έκαναν κάτι λάθος. Θα ήθελαν να συγχωρεθούν. Στη συνέχεια, πείτε τους να κάνουν το ίδιο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top