Now Reading
Η σωματικά απαιτητική εργασία συνδέεται με υψηλότερη ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με μελέτη

Η σωματικά απαιτητική εργασία συνδέεται με υψηλότερη ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με μελέτη

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνδρες που σηκώνουν τακτικά βαριά αντικείμενα στη δουλειά έχουν υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνδρες που σηκώνουν τακτικά βαριά αντικείμενα στη δουλειά έχουν υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Brigham and Women’s Hospital, ιδρυτικό μέλος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham, δείχνει ότι οι άνδρες που σηκώνουν τακτικά βαριά αντικείμενα στη δουλειά έχουν υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Human Reproduction, αποτελεί μέρος της κοόρτης Environment and Reproductive Health (EARTH), μιας κλινικής μελέτης που στοχεύει να διερευνήσει πώς η έκθεση σε περιβαλλοντικές χημικές ουσίες και οι επιλογές του τρόπου ζωής επηρεάζουν την αναπαραγωγική υγεία.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι η άσκηση σχετίζεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παρατηρούνται στην αναπαραγωγική υγεία, αλλά λίγες μελέτες έχουν εξετάσει πώς οι επαγγελματικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε αυτά τα οφέλη», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Lidia Mínguez-Alarcón, επιδημιολόγος αναπαραγωγής στο Brigham’s Channing Division of Network Medicine και συν-ερευνητής της μελέτης EARTH.

«Αυτό που δείχνουν αυτά τα νέα ευρήματα είναι ότι η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εργασίας μπορεί επίσης να σχετίζεται με σημαντική βελτίωση του αναπαραγωγικού δυναμικού των ανδρών».

Η υπογονιμότητα είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα και μπορεί να προκληθεί από μια μεγάλη ποικιλία πολύπλοκων παραγόντων. Ωστόσο, περίπου το 40% των περιπτώσεων υπογονιμότητας μπορεί να εντοπιστεί σε ανδρικούς παράγοντες, όπως ο αριθμός σπέρματος, η ποιότητα του σπέρματος και η σεξουαλική λειτουργία. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και η ποιότητα του σπέρματος πιστεύεται ότι είναι οι κύριοι μοχλοί των αυξανόμενων ποσοστών υπογονιμότητας μεταξύ των ανδρών – μια προηγούμενη ανάλυση με επικεφαλής την ομάδα μελέτης EARTH διαπίστωσε ότι μεταξύ των ανδρών που αναζητούσαν θεραπεία γονιμότητας, ο αριθμός και η ποιότητα του σπέρματος μειώθηκαν έως και 42 % μεταξύ 2000 και 2017.

«Επιπλέον, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ανδρική υπογονιμότητα σχετίζεται με κοινές χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα, υπογραμμίζοντας την ευρύτερη σημασία της ανδρικής αναπαραγωγικής υγείας», δήλωσε η Mínguez-Alarcón.

Η μελέτη EARTH είναι μια συνεργασία μεταξύ του Harvard T. Chan School of Public Health και του Mass General Brigham για την αξιολόγηση της επίδρασης των παραγόντων περιβάλλοντος και τρόπου ζωής στη γονιμότητα. Η EARTH έχει συλλέξει δείγματα και δεδομένα ερευνών από περισσότερους από 1.500 άνδρες και γυναίκες και η τρέχουσα μελέτη επικεντρώθηκε σε ένα υποσύνολο αυτών των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων 377 ανδρών, συντρόφων σε ζευγάρια που αναζητούν θεραπεία σε κέντρο γονιμότητας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που ανέφεραν ότι συχνά σηκώνουν ή μετακινούν βαριά αντικείμενα στη δουλειά είχαν 46% υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος και 44% υψηλότερο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με εκείνους με λιγότερες σωματικές εργασίες. Οι άνδρες που ανέφεραν περισσότερη σωματική δραστηριότητα στη δουλειά είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης φύλου τεστοστερόνης και, αντιθετικά, της γυναικείας ορμόνης οιστρογόνου.

«Σε αντίθεση με ό,τι θυμούνται μερικοί άνθρωποι από το μάθημα της βιολογίας, οι “αρσενικές” και “γυναικείες” ορμόνες βρίσκονται και στα δύο φύλα, αλλά σε διαφορετικές ποσότητες», εξήγησε η Mínguez-Alarcón. «Σε αυτή την περίπτωση, υποθέτουμε ότι η περίσσεια τεστοστερόνης μετατρέπεται σε οιστρογόνα, που είναι ένας γνωστός τρόπος για το σώμα να διατηρεί φυσιολογικά επίπεδα και των δύο ορμονών».

Δείτε Επίσης

Ενώ η τρέχουσα μελέτη βρήκε μια σχέση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της γονιμότητας σε άνδρες που αναζητούν θεραπεία γονιμότητας, θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν αυτά τα ευρήματα ισχύουν για τους άνδρες από τον γενικό πληθυσμό. Οι ερευνητές ελπίζουν επίσης ότι μελλοντικές μελέτες θα αποκαλύψουν τους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς που παίζουν ρόλο.

«Η αναπαραγωγική υγεία είναι σημαντική από μόνη της, αλλά όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να μας δώσει μια εικόνα για ευρύτερα ζητήματα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων των πιο κοινών χρόνιων ασθενειών», επισήμανε η Mínguez-Alarcón. «Η αποκάλυψη των ενεργών βημάτων που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βελτιώσουν τη γονιμότητά τους είναι προς όφελος όλων μας, όχι μόνο των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν».

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top