Τα πλεονεκτήματα της συνειδητής γονικής μέριμνας, σύμφωνα με τους ψυχολόγους - Childit
Now Reading
Τα πλεονεκτήματα της συνειδητής γονικής μέριμνας, σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Τα πλεονεκτήματα της συνειδητής γονικής μέριμνας, σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Η συνειδητή και εστιασμένη ανατροφή των παιδιών απαιτεί να είμαστε παρόντες με τα παιδιά μας και να αναλογιζόμαστε τη δική μας συμπεριφορά ως πρόσωπα εξουσίας.

Η δυναμική και το ιστορικό της οικογένειάς σας, ακόμη και τα οικονομικά της οικογένειάς σας, θα καθορίσουν το στυλ ανατροφής που θα επιλέξετε να υιοθετήσετε – ακόμη και οι γονείς που δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα γονικό στυλ θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο συμβιβασμού σε αυτό το σημείο. Και εκεί με τόσα πολλά για να διαλέξετε, μπορεί να αισθάνεστε συντριπτικό να προσπαθείτε να αποφασίσετε ποια ακριβώς μπορεί να είναι η φιλοσοφία σας ως γονείς. Εάν είστε άτομο με επίγνωση του εαυτού σας και θέλετε να κατανοήσετε πώς εκδηλώνονται οι ριζωμένες συμπεριφορές σας στην ανατροφή σας, η συνειδητή ανατροφή των παιδιών, που μερικές φορές ονομάζεται ενσυνείδητη γονική μέριμνα, μπορεί να είναι μια τέλεια επιλογή.

Στο βασικό της βιβλίο, The Conscious Parent: Transforming Ourselves, Empowering Our Children, η κλινική ψυχολόγος Shefali Tsabary, PhD, εξήγησε ότι η συνειδητή ανατροφή των παιδιών απαιτεί από τους γονείς «να συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο το δικό μας εγώ» ώστε να είναι καλύτεροι υποστηρικτές των παιδιών τους. Σε αντίθεση με την επιτρεπτική ανατροφή, η οποία επιτρέπει στο παιδί την ελευθερία να επιλέξει τα μονοπάτια του, ή την αυταρχική γονική μέριμνα, που επιδιώκει να κάνει τα παιδιά να υπακούουν μέσα από καθορισμένα όρια, η συνειδητή γονική μέριμνα επιδιώκει να διαμορφώσει τη συμπεριφορά των παιδιών ώστε να αντικατοπτρίζουν τις δικές μας πράξεις.

Συνεχίστε να διαβάζετε για μια βαθύτερη ματιά στο συνειδητό στυλ γονικής μέριμνας – συμπεριλαμβανομένων των βασικών του αρχών, των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της και του κατά πόσον είναι κατάλληλο για την οικογένειά σας.

Τι είναι η συνειδητή γονική μέριμνα;

Η αυτογνωσία βρίσκεται στον πυρήνα της συνειδητής γονικής μέριμνας, ένα στυλ γονικής μέριμνας που μπορεί να καλλιεργήσει βαθιά και ουσιαστική σύνδεση με τα παιδιά μας. Οι συνειδητοί γονείς επιδιώκουν να κατανοήσουν τις δικές τους επιρροές – για παράδειγμα, πώς μεγάλωσαν από τους γονείς τους ή καθημερινές εμπειρίες στην εργασία ή στην υπόλοιπη κοινωνία γενικότερα – και πώς επηρεάζουν την ανατροφή των παιδιών τους.

Για παράδειγμα, οι γονείς που δεν κοιμόντουσαν καλά κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε δύσκολα συναισθήματα αν τα παιδιά τους παίζουν πολύ δυνατά στο τραπέζι του πρωινού. Εάν αναγνωρίσουν αυτή τη συμπεριφορά στον εαυτό τους, μπορούν να σταματήσουν μια σύγκρουση πριν αυτή ξεκινήσει. Ή, εάν ένας γονέας έχει μια δύσκολη σχέση με τη μητέρα του, μπορεί να προσπαθήσει να εντοπίσει αυτά τα ίδια σημεία ενεργοποίησης με τα παιδιά του.

Η Constance Walsh, MSW, EdD, και μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Πολιτιστικής και Οικογενειακής Ψυχολογίας του Κολλεγίου Pacific Oaks, λέει ότι οι γονείς που ασκούν συνειδητή ανατροφή των παιδιών πρέπει να έχουν επαρκή επίγνωση του εαυτού τους για να κάνουν αλλαγές – και αυτό απαιτεί πολλή δουλειά.

«Η συνειδητή ανατροφή των παιδιών μας καλεί συχνά να ξεμάθουμε τις πρακτικές γονικής μέριμνας που χρησιμοποιήθηκαν όταν ήμασταν παιδιά», προσθέτει η Δρ Walsh. «Για να κάνουμε αλλαγές στην ανατροφή, πρέπει να γνωρίζουμε γιατί είμαστε γονείς με τον τρόπο που επιλέγουμε και πώς θέλουμε να αλλάξουμε το γονεϊκό μας στυλ, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσω του αυτοστοχασμού».

Βασικές αρχές της συνειδητής γονικής μέριμνας

Το να είσαι συνειδητοποιημένος γονιός απαιτεί τεράστιο βαθμό αυτοστοχασμού. Ο Brett Biller, PsyD, παιδοψυχολόγος και Διευθυντής Ψυχικής Υγείας του Παιδικού Οίκου Audrey Hepburn στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hackensack, λέει ότι η συνειδητή ανατροφή των παιδιών είναι παρόμοια με το να κοιτάμε πάντα στον καθρέφτη και να αντικατοπτρίζουμε την καλύτερη συμπεριφορά μας στα παιδιά μας. Τα ευσυνείδητα παιδιά χτίζονται μέσω συνειδητών γονέων – και η ενσυνειδητότητα στην ανατροφή των παιδιών φαίνεται να έχει αντίκτυπο στη θετική ψυχική υγεία της μητέρας, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους και αυξάνοντας τη συναισθηματική ευεξία.

«Μέσα από τη συνειδητή ανατροφή των παιδιών επιδιώκουμε να είμαστε καλύτεροι παρατηρητές της συναισθηματικής και συμπεριφορικής μας λειτουργίας και κάνοντας αυτό: αντικατοπτρίζοντας στα παιδιά μας πώς ελπίζουμε να ανταποκριθούν στις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, και έτσι να γίνουν οι ίδιοι πιο ευσυνείδητα άτομα», δήλωσε ο Δρ. Biller.

Οι βασικές αρχές της συνειδητής γονικής μέριμνας

Ενσυνειδητότητα

Αυτοστοχασμός

Λαμβάνοντας υπόψη το δικό σας γονεϊκό/συναισθηματικό υπόβαθρο

Συνεπής στοχασμός για τη δική σας ψυχική υγεία

Ενεργητική ακρόαση των παιδιών σας

Συμπόνια για τον εαυτό και τα παιδιά σας

Αναγνωρίζοντας τα δικά σας λάθη ως γονείς και άνθρωποι

Πλεονεκτήματα της συνειδητής γονικής μέριμνας

Η συνειδητή ανατροφή των παιδιών μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με το παιδί σας με τρόπους που ίσως δεν είχατε σκεφτεί πριν, αναπτύσσοντας μια σχέση βασισμένη στην αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη. Θα μάθουν τον αυτοστοχασμό και θα έχουν μια ισχυρή αντίληψη των συναισθημάτων τους, λέει η Δρ Walsh, καθώς τους μοντελοποιείτε αυτές τις συμπεριφορές.

Η συνειδητή ανατροφή των παιδιών «βαθαίνει τη σύνδεσή σας με το παιδί σας», ενώ οικοδομεί μια «σχέση στις αρχές της αυτογνωσίας και του αυτοστοχασμού, που θα συνεχίσει να καθοδηγεί το παιδί σας σε όλη του τη ζωή», συνεχίζει.

Η Δρ Walsh και άλλοι υποστηρικτές της συνειδητής ανατροφής των παιδιών πιστεύουν ότι τα πιθανά οφέλη του συνειδητού τρόπου ανατροφής μπορεί να περιλαμβάνουν:

Μείωση των συγκρούσεων

Αυξημένη δημιουργική κατανόηση των παιδιών μας5

Δείτε Επίσης

Ισχυρές και διαρκείς σχέσεις με τα παιδιά μας

Συναισθηματική αυτογνωσία

Αύξηση της ενσυναίσθησης των γονέων

Συμβουλές για την εφαρμογή της συνειδητής γονικής μέριμνας

Η στροφή σε ένα νέο στυλ γονικής μέριμνας μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά αν αποφασίσετε ότι η συνειδητή ανατροφή των παιδιών είναι κατάλληλη για την οικογένειά σας, υπάρχουν μερικοί σίγουροι τρόποι για να αρχίσετε να διαμορφώνετε την αυτογνωσία και την προσοχή στα παιδιά σας.

«Μία από τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς είναι να μιλήσετε στο «μικρό παιδί» μέσα σας όταν προσπαθείτε να διαχειριστείτε συναισθηματικές ή προσωπικές δυσκολίες», εξηγεί ο Δρ Μπίλερ.

Εάν μπορείτε να μοντελοποιήσετε πώς να αντιμετωπίζετε τα συναισθήματα, το παιδί σας θα έχει ευκολότερο χρόνο να κάνει το ίδιο για τον εαυτό του και τους άλλους. Το να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας όταν αισθάνεστε ότι δεν έχετε το εύρος ζώνης για να ασκήσετε συνειδητή ανατροφή των παιδιών είναι επίσης σημαντικό.

«Αν βρω τον εαυτό μου να έχει μια δύσκολη μέρα, είμαι ειλικρινής με τα παιδιά μου και αν χρειαστεί να κάνω μια παύση ή ένα διάλειμμα, δίνω στον εαυτό μου αυτή τη στήριξη», λέει η Δρ Walsh. «Σε αυτές τις στιγμές, όταν κάνω ένα διάλειμμα ή παύση, διαμορφώνω επίσης για τα παιδιά μου πώς να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους».

Λέει επίσης ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε να γελάμε και να είμαστε χαλαροί με τα παιδιά μας για να αυτορρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας. Το να πάρεις μια ανάσα όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλεις μπορεί να είναι αρκετό για να επιστρέψεις στο κέντρο σου.

Και να θυμάστε, κανένας γονέας δεν είναι τέλειος – είναι απλώς σημαντικό να προσπαθείτε για το καλύτερο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top