Η σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά - Childit
Now Reading
Η σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά

Η σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά

Μαθαίνω, αναγνωρίζω, διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου



Τα συναισθήματα είναι πληροφορίες

Ως γονέας, τα συναισθήματά σας καθώς και τα συναισθήματα του παιδιού σας δίνουν πληροφορίες που κατευθύνουν τη συμπεριφορά σας. Η ενόχλησή σας σχετικά με τη συμπεριφορά ενός παιδιού παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη φύση και τον σκοπό της συμπεριφοράς. Τα συναισθήματα του παιδιού σας εμφανίζονται είτε σωματικά (γυρτή στάση σώματος, χοροπήδημα ενθουσιασμού) είτε προφορικά («Είμαι ενοχλημένος που η αδελφή μου δεν θα παίξει μαζί μου») παρέχουν οδηγίες για το πώς πρέπει να χειριστείτε μια κατάσταση.

Είναι εύκολο να λάβετε τα μηνύματα από τη συμπεριφορά ή τη γλώσσα των παιδιών και συγχρόνως να αγνοήσετε τη συναισθηματική τους απάντηση. Η συναισθηματικά έξυπνη γονική μέριμνα σημαίνει ότι αντιλαμβανόμαστε συνειδητά τα συναισθηματικά μηνύματα που στέλνουν τα παιδιά, και τα συνδυάζουμε με τα γνωστικά και συμπεριφοριστικά τους χαρακτηριστικά.

Τα συναισθήματα έχουν επιρροή

Τα συναισθήματα έχουν τεράστια επιρροή, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, τα συναισθήματα επηρεάζουν τα παιδιά με αυτούς τους τρόπους:

Διατήρηση, μνήμη και εκμάθηση: Ένα παιδί δεν μαθαίνει σε κενό χώρο, απαλλαγμένο από τα συναισθήματα και τις διαθέσεις του. Θα γνωρίζετε από πρώτο χέρι την εμπειρία ότι ένα παιδί που είναι ευτυχισμένο και ικανοποιημένο είναι πιο εύκολο να μάθει από κάποιο παιδί που είναι αναστατωμένο, ανήσυχο ή θλιμμένο. Όταν τα παιδιά βιώνουν έντονα συναισθήματα είναι δύσκολο να σκεφτούν καθαρά.

Λήψη αποφάσεων και κρίση: Αν έχετε στείλει ένα οργισμένο μήνυμα επειδή ήσασταν θυμωμένοι αλλά αμέσως μετά όταν το συνειδητοποιήσατε το μετανιώσατε, τότε γνωρίζετε πώς είναι να λειτουργεί κανείς φορτισμένος συναισθηματικά. Ομοίως, τα παιδιά παίρνουν κακές αποφάσεις όταν βρίσκονται κάτω από άγχος ή βιώνουν ακραία συναισθημάτων. Η ικανότητά τους να βρίσκουν την αυτοκυριαρχία τους και να ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο αισθάνονται σημαίνει ότι τα παιδιά είναι σε θέση να πάρουν καλύτερες και πιο προσεγμένες αποφάσεις.

See Also
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ζητάμε από τα παιδιά να κρατάνε μυστικά

Η ποιότητα των προσωπικών σχέσεων: Οι φιλίες, η σχέση των οικογενειακών μελών και των συνεργατών στηρίζονται στην προβλεψιμότητα. Πρέπει να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε πώς αντιδρούν οι άλλοι, και όταν οι άνθρωποι ενεργούν υπό ακραία συναισθήματα ή δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους, οι σχέσεις γίνονται δύσκολες. Η ικανότητα να φέρνετε ισορροπία στη συναισθηματική ζωή σας θα έχει πάντα ως αποτέλεσμα πιο θετικές σχέσεις.

Φυσική και ψυχική υγεία: Αν ο θυμός είναι ο συνεχής σύντροφός σας τότε είναι δύσκολο να παραμείνετε υγιείς. Η αρτηριακή σας πίεση επηρεάζεται. Η ψυχική σας κατάσταση επηρεάζεται αρνητικά και η ευημερία σας θα είναι ασταθής. Πολύ απλά, η κατάσταση των συναισθημάτων σας έχει επιπτώσεις στην υγεία σας. Έτσι η διαχείριση άγχους και η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ζωτικής σημασίας. Ένα παιδί πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τις διαθέσεις του προτού να μπορέσει να προσπαθήσει να τις διαχειριστεί, να τις ρυθμίσει ή να τις αλλάξει.

Συνολική αποτελεσματικότητα: Η συναισθηματική ετοιμότητα δίνει σημαντικό πλεονέκτημα σε παιδιά και εφήβους. Πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε εργασία – είτε στο σχολείο, στον αθλητισμό είτε στις τέχνες – η ικανότητα να διαχειρίζονται τις διαθέσεις τους, τα νεύρα τους και ακόμη και τον ενθουσιασμό τους, θα αυξήσει τη συνολική τους αποτελεσματικότητα.

Η συναισθηματική νοημοσύνη ωφελεί τα παιδιά με πολλούς τρόπους. Ξεκινήστε συντονίζοντας τη συναισθηματική ζωή σας και σιγά-σιγά στρέψετε την προσοχή σας σε αυτή των παιδιών σας. Θα εκπλαγείτε με το πώς ακόμα και αυτό το μικρό βήμα θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε εσάς, τη γονεϊκότητά σας και στη γενική ευτυχία και ευημερία των παιδιών σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top