11 απλοί τρόποι για να μεγαλώσετε παιδιά που νιώθουν και δείχνουν ευγνωμοσύνη - Childit
Now Reading
11 απλοί τρόποι για να μεγαλώσετε παιδιά που νιώθουν και δείχνουν ευγνωμοσύνη

11 απλοί τρόποι για να μεγαλώσετε παιδιά που νιώθουν και δείχνουν ευγνωμοσύνη

Η προσφορά και η ευγνωμοσύνη καλλιεργούνται από μικρή ηλικία

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, η ευγνωμοσύνη είναι στο μυαλό όλων μας. Μπορεί να νιώθετε ευγνώμονες για την επίσκεψη σας στον παππού και τη γιαγιά, για τη ζεστή φωτιά στο τζάκι ή για τα διάσημα μελομακάρονα της μαμάς σας. Και, φυσικά, όλοι νιώθουμε επιπλέον ευγνωμοσύνη για τα μικρά μας αυτή την εποχή του χρόνου.

Δοκιμάστε αυτές τις 11 συμβουλές για το πώς να μεγαλώσετε ευγνώμονα παιδιά

1. Μοιραστείτε την εκτίμησή σας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενθαρρύνουμε την ευγνωμοσύνη στα παιδιά μας είναι να διαμορφώσουμε οι ίδιοι μια διάθεση ευγνωμοσύνης. Προσπαθήστε να μιλάτε τακτικά για το ότι είστε ευγνώμονες και γιατί.

Μπορεί να σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε ορισμένες πτυχές της καθημερινής ζωής ως προτροπή. Δοκιμάστε να ζητήσετε από όλους να μοιραστούν κάτι για το οποίο είναι ευγνώμονες ενώ πηγαίνετε στο σχολείο το πρωί ή ενώ τρώνε δείπνο ως οικογένεια. Η σύνδεση μιας πρακτικής ευγνωμοσύνης με μια καθημερινή δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι η συνήθεια δεν θα τελειώσει μετά τις γιορτές.

2. Εθελοντισμός

Ακόμη και πολύ μικρά παιδιά μπορούν να βοηθήσουν την κοινότητα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το να βοηθάμε τους άλλους αφαιρεί την έμφαση στα υλικά πράγματα και μας υπενθυμίζει να είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα έχουμε.

Τα μικρά μπορούν να φτιάξουν κάρτες για παιδικά νοσοκομεία, να επιλέξουν δώρα διακοπών για παιδιά που έχουν ανάγκη, να γίνουν εθελοντές σε οίκους ευγηρίας ή να βοηθήσουν στο ψήσιμο γλυκών για να τα προσφέρετε σε έναν γείτονα. Προσπαθήστε να κάνετε τον εθελοντισμό, έστω και με πολύ μικρό τρόπο, μια τακτική παράδοση για να καλλιεργήσετε την ευγνωμοσύνη όλο το χρόνο.

3. Συμμετοχή στις δουλειές του σπιτιού

Μέρος του αισθήματος ευγνωμοσύνης είναι η επίγνωση της προσπάθειας που έκανε κάποιος άλλος για να μας δώσει κάτι. Συμπεριλάβετε το παιδί σας σε οικογενειακές εργασίες, ώστε να μπορεί να δει αυτή την προσπάθεια.

Για παράδειγμα, εάν αισθάνεστε ότι το παιδί σας είναι αχάριστο για τα γεύματα που του μαγειρεύετε, εμπλέξτε το στη διαδικασία. Αφήστε τα να δουν τον χρόνο που χρειάζεται για να μαγειρέψουν για την οικογένεια, ώστε να καταλάβουν ότι το φαγητό δεν εμφανίζεται μόνο με μαγικό τρόπο στο πιάτο τους. Μπορεί ακόμα να μην τους αρέσουν όλα όσα τους σερβίρετε, αλλά θα αρχίσουν να εκτιμούν την προσπάθεια.

4. Αφήστε τους να κερδίσουν κάτι

Μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά να καταλάβουν γιατί δεν μπορούν να έχουν όλα όσα θέλουν στο κατάστημα παιχνιδιών. Τα χρήματα είναι μια σχετικά αφηρημένη έννοια και αν δεν έχουν πληρώσει ποτέ για κάτι, μπορεί να μην καταλαβαίνουν γιατί λέτε «όχι».

Την επόμενη φορά που το παιδί σας θέλει πραγματικά ένα νέο παιχνίδι, βοηθήστε το να βρει έναν τρόπο να κερδίσει τα χρήματα και να το αγοράσει μόνο του. Αυτό θα μπορούσε να είναι μέσω της εξοικονόμησης του επιδόματός τους, του να κάνουν επιπλέον δουλειές στο σπίτι ή για τη γιαγιά ή να πουλήσουν τα παλιά τους παιχνίδια. Θα δουν τον χρόνο και την προσπάθεια που χρειάζεται για να αποκτήσουν αυτό το νέο παιχνίδι και θα το εκτιμήσουν περισσότερο από ό,τι αν τους το είχατε αγοράσει απλώς.

5. Θέστε προσδοκίες

Πριν πάτε σε ένα κατάστημα, πείτε στο παιδί σας τις προσδοκίες σας. Θα μπορούσατε να πείτε, «Δεν αγοράζουμε κανένα νέο παιχνίδι σήμερα, απλώς ψάχνουμε. Αν δείτε κάτι που σας αρέσει πολύ, θα το γράψω για να το θυμηθώ την επόμενη φορά που θα έχετε γενέθλια». Μείνετε στο πλάνο που έχετε θέσει και, με τον καιρό, η προσδοκία για συνεχώς νέα παιχνίδια θα μειωθεί.

6. Καλλιεργήστε τη θετική σκέψη

Είναι εύκολο να είσαι ευγνώμων όταν όλα πάνε καλά, αλλά το να έχεις ευγνωμοσύνη σε δύσκολες στιγμές μπορεί να είναι πιο δύσκολο. Βοηθήστε τα παιδιά να εξασκήσουν την ευγνωμοσύνη ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλουν – βοηθήστε τα να βρουν κάτι θετικό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κρύψουν τα συναισθήματά τους – είναι εντάξει να νιώθουν πληγωμένοι, αναστατωμένοι και απογοητευμένοι. Αλλά δεν είναι χρήσιμο να βυθιζόμαστε σε αυτά τα συναισθήματα για πολύ καιρό.

Για παράδειγμα, αν η κόρη σας γυρίζει σπίτι από το σχολείο στεναχωρημένη που η καλύτερή της φίλη δεν έπαιζε μαζί της, αναγνωρίστε ότι συνέβη κάτι δυσάρεστο και στη συνέχεια βοηθήστε την να βρει κάτι για το οποίο μπορεί ακόμα να είναι ευγνώμων. Θα μπορούσατε να πείτε, «Αυτό πρέπει να σε έχει πληγώσει. Είμαι τόσο ευγνώμων που έχεις κι άλλους καλούς φίλους που σου αρέσει να παίζεις μαζί τους».

7. Προσφέρετε εμπειρίες

Το να έχουν πάρα πολλά πράγματα μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη της ευγνωμοσύνης των παιδιών. Αν έχουν εκατοντάδες παιχνίδια, μπορεί μετά βίας να παρατηρήσουν ότι λαμβάνουν 15 νέα κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε ορισμένα υλικά δώρα με εμπειρίες όπως μια επίσκεψη σε μουσείο ή μια ξεχωριστή βόλτα με τη μαμά στο πάρκο. Οι εμπειρίες βοηθούν στην οικοδόμηση σύνδεσης και αφαιρούν την έμφαση της επιθυμίας πραγμάτων.

8. Φτιάξτε μια λίστα ευγνωμοσύνης

Μαζί με τη λίστα τους για τον Άγιο Βασίλη, ζητήστε από το παιδί σας να κάνει μια λίστα με όλα τα πράγματα από τον τελευταίο χρόνο για τα οποία νιώθει ευγνωμοσύνη. Μπορείτε να τα βοηθήσετε να ξεκινήσουν και να τα βοηθήσετε να γράψουν τις απαντήσεις τους εάν είναι πολύ μικρά για να γράψουν.

See Also

9. Να είστε ενήμεροι για τις διαφημίσεις

Η έκθεση σε συνεχείς διαφημίσεις γεννά συναισθήματα επιθυμίας για νέα πράγματα, παρά ευγνωμοσύνης για αυτά που ήδη έχουμε. Έχετε επίγνωση των διαφημίσεων στις οποίες μπορεί να εκτεθεί το παιδί σας μέσω του χρόνου οθόνης ή των καταλόγων που βρίσκονται γύρω από το σπίτι.

10. Δημιουργήστε ένα βάζο ευγνωμοσύνης

Ξεκινήστε ένα βάζο ευγνωμοσύνης, όπου όλοι στην οικογένεια γράφουν πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμονες και τα βάζουν στο βάζο.

Ανακοινώνετε περιοδικά στο παιδί σας ότι πρόκειται να προσθέσετε κάτι στο βάζο. Θα μπορούσατε να πείτε κάτι σαν, «Είμαι τόσο ευγνώμων που η γιαγιά μας έφερε λουλούδια από τον κήπο της. Νιώθω χαρούμενη κάθε φορά που τους βλέπω. Θα το προσθέσω στο βάζο». Το παιδί σας θα αρχίσει επίσης να ψάχνει πράγματα να προσθέσει.

Μπορείτε να κάνετε την ανάγνωση των χαρτιών μαζί μια εβδομαδιαία ιεροτελεστία, ίσως μετά το δείπνο την Κυριακή.

11. Πείτε «ευχαριστώ» και να το εννοείτε

Η διδασκαλία των παιδιών να λένε «ευχαριστώ» συχνά δεν σχετίζεται με την ευγνωμοσύνη. Είναι περισσότερο ένα κοινωνικό έθιμο που προσπαθούμε να εμφυσήσουμε. Ωστόσο, το να λέτε ευχαριστώ μπορεί να είναι εγκάρδιο και ουσιαστικό.

Προσπαθήστε να προσθέσετε στο «ευχαριστώ» σας για να δείξετε την ειλικρίνειά σας και να βοηθήσετε ένα παιδί να καταλάβει τι σημαίνει να είσαι πραγματικά ευγνώμων. Θα μπορούσατε να πείτε στον σύζυγό σας, «Σε ευχαριστώ που μαγειρέψες το δείπνο απόψε. Ήμουν τόσο κουρασμένη και με έκανε να νιώθω τόσο καλά όταν μας φρόντισες έτσι». Ή, πείτε στο παιδί σας: «Σε ευχαριστώ που βοήθησες τη μικρή σου αδερφή να κουμπώσει το παλτό της. Τα χέρια μου ήταν γεμάτα με τα ψώνια και εκτιμώ που είσαι βοηθός μου».

Όσο περισσότερη ευγνωμοσύνη δείχνετε, τόσο περισσότερο το παιδί σας θα υιοθετήσει τη στάση το ίδιο. Προσπαθήστε όμως να είστε υπομονετικοί. Τα μικρά παιδιά είναι τόσο εστιασμένα στον εαυτό τους που μπορεί να πάρει χρόνο για να μάθουν την ευγνωμοσύνη.

Απλώς να ξέρετε ότι τους κάνετε ένα δώρο όταν το κάνετε μέρος της οικογενειακής σας ζωής, κατά την περίοδο των γιορτών και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top