Now Reading
Η Νάταλι Πόρτμαν ξαναγράφει με τον δικό της τρόπο τα κλασικά παραμύθια

Η Νάταλι Πόρτμαν ξαναγράφει με τον δικό της τρόπο τα κλασικά παραμύθια

Δίνοντας μια σύγχρονη εκδοχή που δεν αφήνει κανένα παιδί να νιώσει αποκλεισμένο

Το «Natalie Portman’s Fables», το νέο παιδικό βιβλίο της Νάταλι Πόρτμαν προσθέτει -επιτέλους- κορίτσια ηρωίδες στις πιο αγαπημένες κλασικές ιστορίες.

Για την ιδέα και για το πώς σκέφτηκε να γράψει αυτό το βιβλίο δήλωσε η ίδια: «Ήμουν απογοητευμένη με τις κλασικές ιστορίες. Ήθελα να τις διαβάσω στα παιδιά μου, και κάθε φορά που προσπαθούσα, έβρισκα όλο αρσενικούς χαρακτήρες και ήθελα να αλλάζω τα φύλα ενώ τις διάβαζα. Σκεφτηκα να γράψω μια νέα εκδοχή, γιατί πιστεύω ότι οι ιστορίες είναι πολύτιμες και έχουν απίστευτα μηνύματα που θέλουμε να κρατήσουμε. Δεν θέλω να πετάξω τις ιστορίες με τις οποίες μεγάλωσα».

Στο βιβλίο της, που έχει εικονογραφηθεί όμορφα από την Janna Mattia, η Portman προσφέρει μοντέρνα μεταγραφή τριών αγαπημένων παιδικών παραμυθιών θέλοντας να δημιουργήσει μια πιο σύγχρονη εκδοχή για τους σημερινούς αναγνώστες: Η χελώνα κι ο λαγός (Αίσωπος), Τα τρία μικρά γουρουνάκια και Ο ποντικός του αγρού και ο ποντικός του σπιτιού (Αίσωπος).

«Ανατρέχοντας στις κλασικές ιστορίες καταλάβαινα ποια ήταν τα ηθικά μηνύματα που έμοιαζαν να έχουν αντίκρισμα και στο σήμερα. Η χελώνα και ο λαγός αναδεικνύονται τόσο σημαντικοί τώρα, επειδή όλα αυξάνονται εκθετικά γρήγορα με την τεχνολογία. Στην πραγματικότητα, το μήνυμα είναι να αρχίσουμε να αφιερώνουμε χρόνο για να προσέξουμε τι είναι γύρω μας, ένα μήνυμα που μοιάζει σχεδόν με μια εκδήλωση αγάπης. Τα Τρία Μικρά Γουρουνάκια ένιωσα επίσης ότι είναι πολύ επίκαιρα εστιάζοντας την προσοχή μας στα υλικά με τα οποία χτίζουμε ώστε αυτά να είναι βιώσιμα. Ενώ το Ο ποντικός του αγρού και ο ποντικός του σπιτιού αναφέρονται στην επιφανειακή ζωή της πόλης και μιλάνε για το πώς χρειαζόμαστε φίλους που να ενδιαφέρονται για το ποιοι πραγματικά είμαστε».

Προτίμησε ιστορίες με ζώα για να βεβαιωθεί ότι κανένα παιδί δεν θα αισθανόταν αποκλεισμένο. «Όταν ήμουν παιδί, πάντα έβρισκα το κορίτσι με τα καστανά μαλλιά για να ταυτιστώ μαζί της επειδή έμοιαζε με εμένα, αλλά πολλά παιδιά σπάνια ή ποτέ δεν βλέπουν ένα “σαν κι αυτά” στα βιβλία».

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα νέα παιδικά βιβλία έχουν αρχίσει να αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία των παιδιών που τα διαβάζουν συμπεριλαμβάνοντας ανθρώπινους χαρακτήρες από κάθε φάσμα διαφορετικότητας. Αλλά επαναπροσδιορίζοντας ιστορίες που εστιάζουν σε κουνέλια, χοίρους και ποντίκια, η Portman διασφαλίζει ότι κανείς δεν αποκλείεται. «Ένιωσα ότι όλα τα παιδιά θα είχαν ίση πρόσβαση στα ζώα». Φρόντισε επίσης να βεβαιωθεί ότι το βιβλίο αντιπροσωπεύει εξίσου κορίτσια, που συχνά απουσιάζουν από κλασικές ιστορίες για μικρές ηλικίες. «Και για τα αγόρια και τα κορίτσια, είναι σημαντικό να σχετίζονται με γυναικείες ιστορίες, καθώς η ανάγνωση είναι μια πρακτική ενσυναίσθησης».

Κάθε μύθος της συλλογής μοιάζει πραγματικά φρέσκος, μια εκσυγχρονισμένη αφήγηση που προσφέρει διαχρονικά μαθήματα. Το πιο σημαντικό, η Portman καταλαβαίνει ότι το κλειδί για να κερδίσει τα παιδιά είναι ένα άγγιγμα της ευσπλαχνίας.

Δείτε Επίσης

Η επανεξέταση ορισμένων από τα αγαπημένα παιδικά βιβλία είναι ένα φιλόδοξο έργο, κι αυτός είναι ο λόγος που η Portman το αγκάλιασε. Όταν είναι χωρίς αποκλεισμούς, οι μύθοι μεταδίδουν τα μαθήματά τους στους μικρότερους αναγνώστες με τρόπο που τον κατανοούν – και θέλουν να μοιραστούν με άλλους. Η Portman έχει παρακολουθήσει αυτή τη μετάδοση καθώς τα παιδιά της αλληλοεπιδρούν με το βιβλίο της. «Ήταν τόσο φοβερό να το διαβάσω μαζί τους και η κόρη μου το ζητά τώρα. Ο γιος μου θα το διαβάσει επίσης στην κόρη μου. Έχουν αυτό το ωραίο μεγάλο ηλικιακό χάσμα μεταξύ τους, οπότε έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Και αυτό είναι εξαιρετικά όμορφο».

Το «Natalie Portman’s Fables» θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο MacMillan στις 20 Οκτωβρίου 2020.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top