Η Μαριλίτα Χατζημποντόζη απαντά το «Δεκάλογος του παραμυθά»
Και μας ξεναγεί στο όμορφο κόσμο των παραμυθιών της
- Αν ήσουν παραμύθι ποιο θα ήσουν;
Θα διαλέξω ανάμεσα στα πολλά που θαυμάζω τo σύγχρονο παραμύθι «Η ξύπνια βασιλοπούλα» της εξαιρετικής Αγγελικής Δαρλάση.
- Ποιον ήρωα παραμυθιού θα ήθελες να γνωρίσεις από κοντά;
Οπωσδήποτε τον Πίτερ Παν, για να δω επιτέλους από κοντά αυτή τη Χώρα του Ποτέ!
- Ποιο τέλος παραμυθιού θα ήθελες να γράψεις με διαφορετικό τρόπο;
To κοριτσάκι με τα σπίρτα, από μικρή δεν άντεχα να το διαβάζω κι όλο το προσπερνούσα. Θα έγραφα ένα τέλος σίγουρα διαφορετικό, γιατί είναι παιδί και η παιδική ηλικία πρέπει να είναι λουσμένη στο φως. Ξέρω δεν είναι πάντα…
- Αν έφτιαχνες «τα κουλουβάχατα των παραμυθιών» ποια πέντε παραμύθια θα μπέρδευες μεταξύ τους;
Α! Πόσο χαίρομαι για αυτήν την ερώτηση! Το έχω κάνει ήδη στο βιβλίο μου «Μια φορά τα παραμύθια»(εκδόσεις Ψυχογιός), όπου μπλέκονται όχι ακριβώς τα παραμύθια, μα γνωστοί παραμυθένιοι ήρωες, βλέπουμε δηλαδή μαζί τη Σταχτοπούτα, τη Χιονάτη, τον Πινόκιο, τον Πίτερ Παν, την Κοκκινοσκουφίτσα και τον δικό μας παραμυθά τον Αίσωπο! Όλοι αυτοί και μερικοί ακόμα παίρνουν μέρος σε ένα πρωτότυπο διαγωνισμό, προκειμένου να βραβεύσουν το καλύτερο παραμύθι του κόσμου. Ποιο άραγε είναι αυτό ,αποκαλύπτεται στο τέλος της γεμάτης απρόβλεπτα ιστορίας μας.
- Ποια εποχή θα διάλεγες για να διαδραματιστεί το παραμύθι σου;
Μου αρέσει πολύ η εποχή που έζησε ο Σαίξπηρ, η Αναγέννηση με τα ιδεώδη της και τον άκρατο ρομαντισμό με εκφράζει πολύ!
- Ποιο παραμύθι έχεις διαβάσει περισσότερες φορές στη ζωή σου;
Το λύκο και τα εφτά κατσικάκια!
- Με ποιον συγγραφέα θα ήθελες να είχες συνεργαστεί για να γράψετε ποιο παραμύθι του;
Δεν είναι ακριβώς παραμύθι, μιας και εντάσσεται στην προφορική λαϊκή μας παράδοση, μα λατρεύω τον Όμηρο και συγκεκριμένα το έπος του «Οδύσσεια». Αυτό το ναυτικό λοιπόν «παραμύθι» αποκαλύπτει για εμένα τη δύναμη του ανθρώπου να αντιπαλεύει τις αντιξοότητες της ζωής του και έτσι να βρίσκει την «Ιθάκη» του. Ο ρόλος της μοίρας, των προκαθορισμένων γεγονότων στο έπος δεν μειώνει καθόλου την αξία της ανθρώπινης πρωτοβουλίας και δράσης. Αυτά! Θα μπορούσα να σου μιλάω ώρες για την Οδύσσεια ,είναι ένα αριστούργημα…
- Ποια «μαγική» εφεύρεση (που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί) θα χρησιμοποιούσες για να βοηθήσεις έναν ήρωά σου να πετύχει αυτό που ονειρεύεται;
Να υπάρχει ένα σύννεφο με ρόδες, ώστε να μπορεί να ταξιδεύει ο Ευτύχιος μαζί με την Ευτυχούλα, ανενόχλητος στις πολιτείες του κόσμου (με ενδιάμεσες στάσεις ίσως στο ουράνιο τόξο ή στο φεγγάρι). (οι ήρωες είναι από το παραμύθι « Η ευτυχούπολη»(εκδόσεις Ψυχογιός).
- Μια φορά κι έναν καιρό… (φτιάξε ένα παραμύθι με 5 προτάσεις)
Ήταν ένας δράκος που όλοι φοβόντουσαν πολύ. Τριγυρνούσε από γειτονιά σε γειτονιά, μα κανείς δεν του μιλούσε. Ώσπου μια μέρα μια μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην πολιτεία. Ο δράκος αμέσως χωρίς να φοβηθεί άνοιξε το στόμα του και την κατάπιε. Έτσι η πολιτεία σώθηκε και ο δράκος έγινε ο προστάτης και ο ήρωάς της.
- Κι έζησαν αυτοί καλά και… (συμπλήρωσε ένα απρόβλεπτο τέλος)
Εμείς βγήκαμε από τα παραμύθια και ζήσαμε στα αλήθεια! Ή μήπως τα παραμύθια ήταν τελικά η δική μας η αλήθεια; Εσείς τι λέτε;
Περισσότερες πληροφορίες για το συγγραφικό έργο και το βιογραφικό της Μαριλίτα Χατζημποντόζη θα βρείτε στη σελίδα της: marilita.gr