Now Reading
«Η ευγνωμοσύνη μάς μαθαίνει να εστιάζουμε στη στιγμή, να νιώθουμε πιο ικανοποιημένοι στο σήμερα και να κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον» Μαρίνα Γιώτη

«Η ευγνωμοσύνη μάς μαθαίνει να εστιάζουμε στη στιγμή, να νιώθουμε πιο ικανοποιημένοι στο σήμερα και να κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον» Μαρίνα Γιώτη

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα, «Τα Φλαφ της ευτυχίας» κάναμε μια εξαιρετική συζήτηση με τη συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα, «Τα Φλαφ της ευτυχίας» μιλήσαμε με τη συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη για το νόημα της ευτυχίας, τη μεταδοτικότητα της χαράς και τη σημασία της ευγνωμοσύνης, αλλά και για όλα τα μικρά ή μεγάλα Όχι και Ναι στη ζωή της δική μας και των παιδιών.

Τι στάθηκε αφορμή (και αιτία) για να γράψετε το νέο σας βιβλίο «Τα Φλαφ της ευτυχίας»;

Η αφορμή ήταν οι πολλές επιστημονικές έρευνες σε παιδιά που έχουν δημοσιευτεί και δείχνουν ότι η ευτυχία συνδέεται άμεσα με την ευγνωμοσύνη, γεγονός που σημαίνει ότι η καλλιέργειά της σε νεαρή ηλικία βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ψυχική ανθεκτικότητα και να γίνουν πιο ευτυχισμένοι ενήλικες.

Με το Γέτι, η δύναμη του ακόμη δείξαμε στα παιδιά ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τις αποτυχίες και τα λάθη, γιατί ό,τι δεν καταφέραμε, δεν το καταφέραμε… ακόμη, χτίζοντας έτσι επιμονή και ψυχική αντοχή. Όμως η ψυχική ανθεκτικότητα βασίζεται σε ακόμα έναν πυλώνα, αυτόν της ευγνωμοσύνης. Η ευγνωμοσύνη μάς μαθαίνει να εστιάζουμε στη στιγμή, να νιώθουμε πιο ικανοποιημένοι στο σήμερα και να κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Τι σας κάνει ευτυχισμένη;

Η οικογένειά μου και η δουλειά μου. Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και κάθε μέρα ξυπνώ με πολλή χαρά να ξεκινήσω. Όμως για να νιώσω κάτι περισσότερο από στιγμιαία ευτυχία, προσπαθώ ενεργά και συστηματικά να σκέφτομαι τι είναι αυτά που με κάνουν να νιώθω κάθε μέρα ευγνωμοσύνη. Παρόλο που υπάρχουν δυσκολίες, όπως στη ζωή όλων μας, προσπαθώ να μην προσπερνώ τα όμορφα στη ζωή μου.

Πώς μπορούν οι σημερινοί γονείς να μεγαλώσουν ευτυχισμένα παιδιά ενώ οι συνθήκες συνεχώς δυσχεραίνουν; Πού πρέπει να εστιάσουν;

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι σημαντικό να εστιάσουμε στον χαρακτήρα των παιδιών μας. Με αυτόν θα πορευτούν στη ζωή τους και αυτός θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το πεπρωμένο τους. Θεωρώ ότι πρέπει να ενισχύσουμε δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, η ψυχική ανθεκτικότητα, η αγάπη για τη μάθηση και την εξέλιξη, η ενσυναίσθηση, ώστε να μεγαλώσουμε σκεπτόμενους και ενεργούς Ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να τους σερβίρουμε τη γνώση για να την παπαγαλίσουν. Αν μάθουμε τα παιδιά να σκέφτονται, στην πορεία θα μάθουν και θα βρουν λύσεις και στα υπόλοιπα.

Για ποια πράγματα νιώθετε ευγνωμοσύνη;

Είναι τόσα πολλά! Κάθε μέρα ψάχνω να βρω τρία διαφορετικά. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλα. Μπορεί να είναι ένα γεύμα με έναν φίλο μου ή μια αγκαλιά από την κόρη μου ή ένα καλό βιβλίο που διάβασα ή ότι μπορώ να ζω από κάτι που αγαπώ. Πάντα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά νιώθεις πιο δυνατός, αισιόδοξος και ψυχικά ανθεκτικός όταν επικεντρώνεσαι σε αυτά που ήδη έχεις, αντί σε αυτά που θα ήθελες να έχεις.

Πώς μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας την ευγνωμοσύνη;

Είναι πολύ απλό, αρκεί να γίνει καθημερινή πρακτική για όλη την οικογένεια. Σίγουρα ένα βιβλίο μπορεί να κάνει την αρχή για μια πρώτη συζήτηση και οι χαρακτήρες να λειτουργήσουν ως ένα όχημα για συζήτηση και παιχνίδι, αλλά και στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν ασκήσεις ευγνωμοσύνης από την εκπαιδευτικό Γεωργία Σολωμού που θα βάλουν το «ευχαριστώ» με διασκεδαστικό τρόπο στην καθημερινότητά τους.

Πώς μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά ότι το «ευχαριστώ» δεν είναι απλώς μια λέξη, αλλά κυρίως πράξεις;

Με την καθημερινή πρακτική. Μπορούμε να γίνουμε εμείς το παράδειγμά τους και να συζητάμε, αφού διαβάσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο και πριν πάμε για ύπνο ή στις άπειρες ώρες που περνάμε στο αυτοκίνητο από δραστηριότητα σε δραστηριότητα, τι μας έκανε να νιώθουμε ευγνώμονες σήμερα. Να λέμε εμείς ευχαριστώ και να τα ρωτάμε τι τα έκανε χαρούμενα σήμερα.

Πώς σας ήρθε η ιδέα του ΟΧ-Ι και είναι το όνομά του πιο πολύ (ωχ-ι) ή (όχι);

Η ιστορία του βιβλίου Τα Φλαφ της ευτυχίας διαδραματίζεται σε έναν πλανήτη στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος και οι δυο ήρωες είναι εξωγήινοι. Γι’ αυτό και τα ονόματά τους δεν θα μπορούσαν να ήταν… γήινα, όπως για παράδειγμα Ελενίτσα ή Κωστάκης. Σκεπτόμενη λοιπόν πώς να τους ονομάσω, μου ήρθε η ιδέα του ΟΧ-Ι και της ΝΑ-Ι, που και τα δύο έχουν διπλή προφορά. Ο ΟΧ-Ι (όχι) είναι ο αρνητικός και το όνομά του μπορεί να διαβαστεί και Ωχ-ι, ειδικά στη μέση του βιβλίου που είναι σε μεγάλη απελπισία. Η ΝΑ-Ι (Ναι) από την άλλη, που είναι η θετική, ανακαλύπτει, εκτιμά και αναδεικνύει, μπορεί να διαβαστεί και ως ΝΑ-ι. Το υπέροχο είναι να δείτε πώς οι εκπαιδευτικοί, πολλοί γονείς, αλλά και τα παιδιά παίζουν με αυτά τα ονόματα! Οι ονομασίες όμως δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι, αλλά φέρνουν στη συζήτηση όλα τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της ζωής μας. Τι σημαίνουν; Πότε τα χρησιμοποιούμε; Υπάρχουν θετικά ΟΧΙ και αρνητικά ΝΑΙ;

Είστε από τους χαρισματικούς που γράφουν κι εικονογραφούν τα βιβλία τους, τι σας αρέσει ωστόσο να κάνετε περισσότερο;

Αγαπώ την εικονογράφηση, αλλά λατρεύω τη συζήτηση μεταξύ συγγραφέα και εικονογράφου στο κεφάλι μου. Στα παιδικά βιβλία το κείμενο και η εικόνα συνομιλούν, και πιστεύω ότι βγαίνει ένα πιο άρτιο βιβλίο όταν αυτή η συνομιλία είναι απόλυτα συνεργατική. Κάποια δίδυμα συγγραφέων και εικονογράφων το πετυχαίνουν, ειδικά όταν συνεργάζονται χρόνια, αλλά είναι πιο δύσκολο.

Δείτε Επίσης

Ποιο είναι το αγαπημένο σας παιδικό βιβλίο ως παιδί και ποιο ως πιο… μεγάλο παιδί;

Έχω τόσα πολλά! Ως παιδί θα πω Ο μικρός πρίγκιπας. Ως μεγάλο παιδί, δεν ξέρω ποιο να πρωτοδιαλέξω. Είναι τόσες οι επιλογές πια. Αγαπώ το Heart in a bottle του Oliver Jeffers και τo βιβλίο του Kobi Yamada Τι μπορείς να κάνεις με μια ιδέα, Το Κουνελάκι άκουγε της Cori Doerrfeld και τόσα άλλα!

Ποιο βιβλίο έχετε διαβάσει περισσότερες φορές με την κόρη σας;

Το Oh! The places you’ll go του Dr. Seuss. Το έχω μάθει απέξω!

Πώς εκμεταλλευτήκατε δημιουργικά το διάστημα της πανδημίας και τι σας έλειψε ως συγγραφέας περισσότερο αυτό το διάστημα;

Η πανδημία ήταν πολύ δημιουργική για εμένα. Στη διάρκειά της έγραψα και εικονογράφησα για τις εκδόσεις Διόπτρα Το κάτι τι;, το Γέτι, η δύναμη του ακόμη, το οποίο βραβεύτηκε με το Α΄ βραβείο στα βραβεία Public 2021 στην κατηγορία Παιδική Λογοτεχνία, και το Γέτι+, ημερολόγιο θετικής σκέψης, το τελευταίο σε εξ αποστάσεως συνεργασία με δυο πρωτοπόρες εκπαιδευτικούς στην Κύπρο.

Επίσης στα δυο χρόνια της πανδημίας αναπτύξαμε το επιτραπέζιο παιχνίδι «Παραμύθια αλλιώς» βασισμένο στη best seller σειρά βιβλίων μου Παραμύθια αλλιώς των εκδόσεων Διόπτρα, το οποίο κυκλοφόρησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα από την Giochi Preziosi. Ήταν μια φανταστική εμπειρία δυο χρόνων στενής συνεργασίας με μια εξαιρετική ομάδα ειδικών σε δύσκολες συνθήκες λόγω των περιορισμών. Ένα παιχνίδι πρέπει να το παίξεις για να δεις αν είναι καλό! Αυτό μας δυσκόλεψε. Το αποτέλεσμα όμως τελικά μας δικαίωσε, καθώς το παιχνίδι έγινε ανάρπαστο και κέρδισε δυο Χρυσά βραβεία στα φετινά Toys Awards ως καλύτερο επιτραπέζιο παιχνίδι και καλύτερο εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Μου έλειψε που δεν μπορούσα να κάνω παρουσιάσεις και να βρεθώ κοντά στα παιδιά, όμως αναπλήρωσα το κενό με πολλά live και συνεχή αλληλεπίδραση με γονείς, παιδιά και δασκάλους μέσω των κοινωνικών δικτύων, ειδικά μέσω της Κλειστής Ομάδας Αναγνωστών μου στο Facebook. Έκανα πολλές διαδικτυακές παρουσιάσεις σε σχολεία και έφτιαξα εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες για τα βιβλία μου, ώστε να βοηθήσω μικρούς και μεγάλους που έμειναν κλεισμένοι στο σπίτι. Ένιωθα ότι κάτι πρόσφερα και αυτό μου έδινε και εμένα δύναμη.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Μόλις γύρισα από μια μεγάλη περιοδεία 30 παρουσιάσεων για το τελευταίο μου παιδικό βιβλίο Τα Φλαφ της ευτυχίας (εκδόσεις Διόπτρα) στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Αμέσως μετά το Πάσχα θα επισκεφθώ την Κρήτη, την Κόρινθο, τη Μυτιλήνη και πολλά αγαπημένα βιβλιοπωλεία στην Αθήνα. Λεπτομέρειες για τις περιοδείες μου όπως προκύπτουν μπορείτε να βρείτε εδώ: https://marinagioti.gr/website/events/

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top