Now Reading
Η δύναμη του βιβλίου στη ζωή των παιδιών

Η δύναμη του βιβλίου στη ζωή των παιδιών

Γιατί να ξεκινήσω από νωρίς να του διαβάζω βιβλία

Το διάβασμα βιβλίων/παραμυθιών είναι μία από τις πρώτες διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάθε γονιός εύκολα μαζί με το παιδί του. Ήδη από 6 μηνών, ένα παιδί μπορεί να παρατηρεί εικόνες και, με τη βοήθεια του γονέα, να κρατάει ένα παιδικό βιβλιαράκι στα χέρια του. Από τη στιγμή που ξεκινάει αυτό το πρώτο «ξεφύλλισμα», ένας νέος κόσμος ξετυλίγεται μπροστά του, ένας κόσμος γεμάτος οφέλη για τη μετέπειτα ζωή του.

 

Ένας κόσμος λέξεις

Με το να σας ακούει να του διαβάζετε βιβλία, ενισχύεται η ακουστική του ικανότητα, κατανοεί τη σημασία των λέξεων, μαθαίνει ασυνήθιστες λέξεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το λεξιλόγιό του, γεγονός που θα το βοηθήσει πολύ στην ομιλία του και τις πρώτες του λέξεις. Όσο πιο νωρίς ένα παιδί εισέλθει στον μαγικό κόσμο των βιβλίων, τόσο θα ενισχυθεί η επαφή του με τις λέξεις, τις εικόνες, τα συναισθήματα και ένας νέος κόσμος με λέξεις θα ξεδιπλωθεί μπροστά του.

Ένα όμορφο βιβλίο που θα ενισχύσει την ανάπτυξή της ομιλίας του ειναι το Οι πρώτες μου 100 λέξεις,  με ευχάριστη εικονογράφηση και παραθυράκια για να πλουτίσει το παιδί το λεξιλόγιό του. Περισσότερες από 100 λέξεις, που παρουσιάζονται μέσα από τις ενότητες: Στο αγρόκτημα, στη βόλτα, στο σπίτι, ζώα, οχήματα, το σώμα μας, ώρα για ύπνο.

Εικόνες παντού

Μαθαίνει να συγκεντρώνεται σε κάτι όλο και περισσότερο, κάτι που το βοηθάει στην ανάπτυξη της προσοχής του αλλά και της μνήμης του. Παράλληλα, αυξάνεται η παρατηρητικότητά του καθώς οι εικόνες που υπάρχουν στα βιβλία για μικρά παιδιά δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στα έντονα χρώματα και τα όμορφα σχέδια. Έτσι μαθαίνει σιγά σιγά να αντλεί πληροφορίες μέσα από την εικονογράφηση.

Αισθήσεις στο μέγιστο

Η ανάγνωση αποτελεί μια πολυαισθητηριακή εμπειρία για ένα παιδί, μια και του διεγείρει τη φαντασία αλλά και τις υπόλοιπες αισθήσεις μέσα από ειδικά βιβλία αφής, ήχου και έντονων χρωμάτων. Η διαδικασία αυτή αφήνει μια θετική εικόνα στο παιδί που έχει την πρώτη του εμπειρία με ένα βιβλίο, ώστε να θέλει να την ξαναβιώσει στο μέλλον, με αποτέλεσμα να αγαπήσει την ανάγνωση.

Το Kαληνύχτα, μαϊμουδάκιπροσφέρει στο μικρό παιδί την κατάλληλη διαδραστική εμπειρία με στόχο να του διεγείρει την περιέργεια αλλά και την φαντασία ενώ παράλληλα προσφέρει μια θετική εικόνα σχετικά με την ανάγνωση βιβλίων. Το μαϊμουδάκι είναι έτοιμο για ύπνο, πρώτα όμως θέλει να πει καληνύχτα στους φίλους του. Το παιδί βάζει τον «μαγικό» φακό ανάμεσα στις σελίδες και «φωτίζει» τις εικόνες για να βρει όλα τα ζωάκια που θα καληνυχτίσει.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν: Καληνύχτα, λιονταράκι , Καληνύχτα, αρκουδάκι.

 

 

Δυνατός δεσμός

Εκτός από τη σημασία τού να διαβάζετε μαζί με το παιδί, να έχετε στον νου σας πως μεγάλο ρόλο παίζει και η μίμηση. Ένα παιδί που βλέπει τους γονείς του να διαβάζουν και να βρίσκουν ευχαρίστηση μέσα από αυτό, θα εισάγει την ανάγνωση στη ζωή του με παρόμοιο τρόπο και θα την αγαπήσει από νωρίς. Διαβάζοντας ένα βιβλίο με το παιδί σας, προωθείται η ηρεμία και ο δεσμός μεταξύ γονέα-παιδιού και σίγουρα ενισχύεται η αγάπη του για την ανάγνωση και τη μάθηση. Παράλληλα, μέσα πάντα από κατάλληλα για την ηλικία τους βιβλία ενισχύετε και το κομμάτι της “κουβέντας” ανάμεσα σε παιδί και γονέα και ο δεσμός γίνεται ακόμα πιο δυνατός.

Δείτε Επίσης

Τα βιβλία Μου αρέσει να φέρομαι με καλοσύνη και Μερικές φορές ανησυχώ είναι διαδραστικά βιβλία για μικρές ηλικίες από 2 ετών, που οι γονείς μπορούν να διαβάσουν στο παιδί τους για να το βοηθήσουν να κατανοήσει θέματα όπως το  γιατί είναι σημαντικό να φέρεται με καλοσύνη ή για να το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του.

Και τα δύο βιβλία αποτελούνται από κινούμενα μέρη, πρακτικές οδηγίες και απλές δραστηριότητες που το παιδί σας θα αγαπήσει αλλά και θα διασκεδάσει μέσα από αυτές.

Τα σωστά βιβλία

Φυσικά, καλό θα είναι να ξεκινήσετε με βιβλία ειδικά σχεδιασμένα για τις ηλικιακές του ανάγκες. Πρέπει να έχετε λοιπόν στον νου σας πώς θα επιλέγετε το σωστό βιβλίο την κατάλληλη στιγμή.

Είναι στο χέρι σας η ώρα του διαβάσματος να αποτελέσει μια ευχάριστη καθημερινή συνήθεια, να γίνει η δική σας μοναδική ιεροτελεστία που το παιδί θα περιμένει, η δική σας ώρα, γεμάτη από μικρές -όλο νόημα- σιωπές, γέλια και εξηγήσεις για την καλύτερη κατανόηση του κόσμου του.

 

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top