Η βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενισχύει την υγεία των οστών των παιδιών ακόμη και στην ηλικία των επτά ετών - Childit
Now Reading
Η βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενισχύει την υγεία των οστών των παιδιών ακόμη και στην ηλικία των επτά ετών

Η βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενισχύει την υγεία των οστών των παιδιών ακόμη και στην ηλικία των επτά ετών

Η βιταμίνη D δεν ωφελεί μόνο τη μαμά στην εγκυμοσύνη ή μόνο το έμβρυο αλλά και την οστική υγεία των παιδιών και αργότερα στη ζωή τους

Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έλαβαν επιπλέον βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνεχίζουν να έχουν ισχυρότερα οστά στην ηλικία των επτά, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σαουθάμπτον (UHS).

Οι εξετάσεις οστικής πυκνότητας αποκάλυψαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα στη μέση της παιδικής ηλικίας. Τα οστά τους περιέχουν περισσότερο ασβέστιο και άλλα μέταλλα, καθιστώντας τα πιο δυνατά και λιγότερο πιθανό να σπάσουν.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο The American Journal of Clinical Nutrition, ενισχύουν τη σημασία της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη ως στρατηγική δημόσιας υγείας.

Η Δρ. Rebecca Moon, Κλινική Λέκτορας NIHR στην Παιδική Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Southampton ηγήθηκε της ανάλυσης. Δήλωσε, «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα οφέλη από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιμένουν μέχρι τη μέση της παιδικής ηλικίας.

Αυτή η έγκαιρη παρέμβαση αντιπροσωπεύει μια σημαντική στρατηγική για τη δημόσια υγεία. Ενισχύει τα οστά των παιδιών και μειώνει τον κίνδυνο καταστάσεων όπως η οστεοπόρωση και τα κατάγματα στη μετέπειτα ζωή».

Η βιταμίνη D ρυθμίζει την ποσότητα ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων στο σώμα – μέταλλα απαραίτητα για την υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών.

Το 2009, οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μελέτη MAVIDOS, στρατολογώντας πάνω από 1.000 γυναίκες από το Σαουθάμπτον, την Οξφόρδη και το Σέφιλντ.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, οι γυναίκες κατανεμήθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Η μία ομάδα λάμβανε επιπλέον 1.000 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D την ημέρα. Η άλλη έπαιρνε ένα δισκίο εικονικού φαρμάκου κάθε μέρα. Οι έγκυοι και οι γιατροί και οι μαίες που τις φρόντιζαν δεν ήξεραν σε ποια ομάδα βρίσκονταν.

Προηγούμενη έρευνα αξιολόγησε την υγεία των οστών των παιδιών σε ηλικία τεσσάρων ετών και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η οστική μάζα του παιδιού ήταν μεγαλύτερη σε παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν λάβει συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν λάβει.

Σε αυτήν την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν οι επιπτώσεις στην υγεία των οστών συνεχίστηκαν μέχρι τη μέση της παιδικής ηλικίας. Η ομάδα παρακολούθησε 454 παιδιά ηλικίας έξι έως επτά. Όλα αυτά τα παιδιά γεννήθηκαν από μητέρες που συμμετείχαν στο Σαουθάμπτον.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η ευεργετική επίδραση στα οστά των παιδιών ήταν παρόμοια στις ηλικίες τεσσάρων και έξι έως επτά.

Οι έγκυοι στο Ηνωμένο Βασίλειο συνιστώνται πλέον τακτικά να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D.

Η ερευνητική ομάδα του Southampton είναι μέρος του MRC Lifecourse Epidemiology Center (MRC LEC) και του NIHR Southampton Biomedical Research Center (BRC).

Η δοκιμή MAVIDOS βοήθησε τους ερευνητές του Σαουθάμπτον να κατανοήσουν πιθανούς μηχανισμούς που συνδέουν τα συμπληρώματα βιταμίνης D της μητέρας με την οστική μάζα των απογόνων. Το 2018, απέδειξαν ότι η συμπλήρωση βιταμίνης D οδήγησε σε αλλαγές στη δραστηριότητα των γονιδίων που αποτελούν μέρος της οδού της βιταμίνης D.

Το 2022, ανακάλυψαν ότι η λήψη των συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να υποφέρουν μωρά ηλικίας έως ενός έτους από ατοπικό έκζεμα.

Παρατήρησαν επίσης ότι οι έγκυοι που έλαβαν επιπλέον βιταμίνη D είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν έναν αυθόρμητο κολπικό τοκετό ή «φυσικό» τοκετό.

Ο καθηγητής Nicholas Harvey είναι Διευθυντής του MRC Lifecourse Epidemiology Center του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ρευματολογίας και Κλινικής Επιδημιολογίας και επικεφαλής του έργου. Δήλωσε, «Αυτά τα ευρήματα προσθέτουν στη σημαντική γνώση που δημιουργήθηκε μέσω της δοκιμής MAVIDOS. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλες τις μητέρες και τα παιδιά που συμμετείχαν. Η συνεισφορά τους έχει βελτιώσει την κατανόησή μας για τα συμπληρώματα βιταμίνης D και τον ρόλο της στην υποστήριξη γερών και υγιών οστών».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top