Now Reading
Αυστηροποίηση μέτρων για την παραβατικότητα ανηλίκων – κουμπί «Safe Youth»

Αυστηροποίηση μέτρων για την παραβατικότητα ανηλίκων – κουμπί «Safe Youth»

Η αύξηση και η ένταση με την οποία εκδηλώνονται τα περιστατικά βίας με δράστες και θύτες ανηλίκους έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση. Η εγκληματικότητα περνά στις μικρές ηλικίες και σειρά γεγονότων που έχουν γίνει γνωστά το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτουν ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο χρίζει αντιμετώπισης. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για ένα πλέγμα παρεμβάσεων που θα…

Η αύξηση και η ένταση με την οποία εκδηλώνονται τα περιστατικά βίας με δράστες και θύτες ανηλίκους έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Η εγκληματικότητα περνά στις μικρές ηλικίες και σειρά γεγονότων που έχουν γίνει γνωστά το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτουν ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο χρίζει αντιμετώπισης.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για ένα πλέγμα παρεμβάσεων που θα στοχεύουν στην ενημέρωση εφήβων και γονέων με την συνδρομή διαφορετικών κρατικών φορέων.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (11.00 π.μ.) ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα παρουσιάσουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εγκληματικότητας με την βία ανηλίκων να βρίσκεται στο επίκεντρο. 

Δεδομένη, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου της ποινικής ευθύνης των γονιών σε περιπτώσεις κακουργημάτων από τα παιδιά τους για πλημμελή εποπτεία, ενώ εξετάζεται να μειωθεί το ηλικιακό όριο στους ανήλικους για την απόδοση ποινικών ευθυνών από τα 15 έτη που ισχύει σήμερα στα 14, χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Ιδιαίτερο βάρος θα δίνεται και στην ψυχολογική υποστήριξη τόσο για τα θύματα όσο και για τους θύτες, ενώ θα υπάρξει και εκστρατεία ενημέρωσης. Για τους γονείς θα υπάρχουν και πρόστιμα για συγκεκριμένα αδικήματα, ενώ για ανηλίκους 12 έως 14 ετών θα προβλέπονται μέτρα αναμόρφωσης. 

Δείτε Επίσης
Άλλη μια ανάρτηση του schoolmarious που μας ενθουσίασε!

Για το νέο πλαίσιο έχουν προϊδεάσει με δηλώσεις του οι αρμόδιοι υπουργοί. «Όταν κάποιος παραμελεί με τρόπο επιδεικτικά ακραίο τη φροντίδα ενός παιδιού, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν συνέπειες», έχει πει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. «Υπάρχει μια ποινική αντιμετώπιση για τους γονείς που παραμελούν την επιμέλεια στα παιδιά τους, η οποία δεν είναι ανάλογη με το δυσάρεστο αποτέλεσμα που επέρχεται. Και εκεί θα παρέμβουμε», ήταν η ανάλογη δήλωση του κ. Φλωρίδη. Άμεσα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το saveYOUTH, το ειδικό panic button για την προστασία ανηλίκων, με πιλοτική εφαρμογή σε 12 έως 18 ετών. 

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top