Now Reading
Η ατμοσφαιρική ρύπανση «απειλεί» την ασφάλεια της μήτρας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση «απειλεί» την ασφάλεια της μήτρας

Και ίσως να επηρεάζει και το έμβρυο αποκαλύπτουν νέα ευρήματα

Σωματίδια μαύρου άνθρακα βρέθηκαν στην πλευρά του πλακούντα που έρχεται σε επαφή με το μωρό, σε γυναίκες που έχουν εκτεθεί σε ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποκαλύπτουν οι επιστήμονες. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν μπορούν να φτάσουν στο έμβρυο.

Επιστήμονες είχαν και στο παρελθόν κάνει νύξεις για τη μεταφορά σωματιδίων στον πλακούντα – αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν άμεσα στοιχεία που να το αποδεικνύουν.

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, εξέτασε 28 γυναίκες. Ο καθηγητής Tim Nawrot του Πανεπιστημίου Hasselt στο Βέλγιο και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν απεικόνιση υψηλής ανάλυσης για την ανίχνευση μαύρων σωματιδίων άνθρακα σε πλακούντες που συλλέχθηκαν από πέντε πρόωρες και 23 κανονικής διάρκειας γεννήσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 10 μητέρες που είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων μαύρου άνθρακα που προέκυψαν από συνήθειες ή περιβάλλον οικιακής χρήσης – 2,42 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο – κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν υψηλότερα επίπεδα σωματιδίων στον πλακούντα από 10 μητέρες που εκτέθηκαν σε χαμηλά επίπεδα μαύρου άνθρακα εσωτερικού χώρου – 0,63 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Τα σωματίδια μαύρου άνθρακα απελευθερώνονται καθημερινά στον αέρα, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων. Θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος τα στοιχεία αυτά να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην έκβαση μιας εγκυμοσύνης.

Δείτε Επίσης

Οι ερευνητές λένε ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς αυτά τα σωματίδια δρουν – μέσω άμεσων επιδράσεων στο έμβρυο ή έμμεσα μέσω της μητέρας – για τη βελτίωση της φροντίδας της εγκυμοσύνης σε μολυσμένες περιοχές.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η εγκυμοσύνη είχαν και στο παρελθόν συνδεθεί με την οικιακή ρύπανση των νοικοκυριών. Είναι γνωστό ήδη ότι τα μικρά σωματίδια, όπως αυτά που μεταδίδονται από το κάπνισμα, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ασθένεια που σχετίζεται με τον πλακούντα και αυτά τα ευρήματα σωματιδίων στον πλακούντα προκαλούν ανησυχία. Οι πιθανές επιπτώσεις αυτών των σωματιδίων στο μωρό και τη μητέρα χρήζουν περαιτέρω διερεύνηση. Ο πλακούντας είναι η διασύνδεση μεταξύ μητέρας και μωρού και είναι το κλειδί για τη θρέψη και την υποστήριξη όλων των αναγκών του μωρού, επομένως η λειτουργία και η δομή του πλακούντα είναι σημαντική όχι μόνο για την ανάπτυξη και την ευημερία του μωρού, αλλά και για τη μητέρα.

(αφορμή για το άρθρο υπήρξε πρόσφατη δημοσίευση στο huffingtonpost.co.uk)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top