Η αλληλεπίδραση της μαμάς με τα μωρό επηρεάζει το μελλοντικό του λεξιλόγιο κι όχι μόνο
Η φροντίδα που παίρνουν τα παιδιά αποτυπώνεται στον τρόπο που μεγαλώνουν και ενηλικιώνονται
Οι μητέρες που ανταποκρίνονται περισσότερο και επιδεικνύουν πιο θερμά στις αλληλεπιδράσεις τους με τα μωρά τους μπορεί να έχουν αργότερα παιδιά με καλύτερες γλωσσικές δεξιότητες, ειδικά σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 37 προηγούμενες μελέτες που επικεντρώθηκαν στη συσχέτιση μεταξύ διαφορετικών τύπων γονικής συμπεριφοράς και πρώιμης γλωσσικής ανάπτυξης σε μικρά παιδιά.
Τα παιδιά των οποίων οι γονείς έδειξαν υψηλότερα επίπεδα ευαισθησίας, τρυφερότητας και ζεστασιάς στη μεταξύ τους ανταπόκριση και αλληλοεπίδραση είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ανεπτυγμένες γλωσσικές δεξιότητες από τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έδειξαν ιδιαίτερη θέρμη ή άμεση ανταπόκριση.
Ως υπεύθυνη η φροντίδα χαρακτηρίζεται όταν ο ενήλικας παρέχει μεγάλη προσοχή στο παιδί και επιδεικνύει μια συμπεριφορά που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού.
Παρόλο που είναι χρήσιμο για τα παιδιά να διαβάσουν και να παίξουν, η ευαισθητοποίηση και η ανταπόκριση των γονέων αφορά ένα βήμα πιο πέρα, εξασφαλίζοντας ότι οι αλληλοεπιδράσεις μεταξύ γονέων και παιδιών εναρμονίζονται με τις εξατομικευμένες ανάγκες του παιδιού.
Μια σειρά συμπεριφορών μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση του είδους της απόκρισης γονέων που σχετίζεται με τις καλύτερες γλωσσικές δεξιότητες. Αυτό περιλαμβάνει πράξεις του τύπου, όπως το να παρακολουθούν πού εστιάζουν τα παιδιά, να μιλάνε με ενθουσιασμό για το τι κοιτάζουν και να χρησιμοποιούν απλές φράσεις για να περιγράψουν ό,τι βλέπουν και ό,τι κάνουν τα παιδιά. Γενικά, όσο περισσότερο μιλάτε στα μωρά την ώρα που εξελίσσεται μια πράξη σας, το μπάνιο, ο θηλασμός ή το παιχνίδι, τόσο πιο ενεργή θεωρείται η συμμετοχή σας και ο ρόλος σας στην ανατροφή του.
Στη μελέτη, η σχέση μεταξύ της απόκρισης γονικής μέριμνας και των γλωσσικών δεξιοτήτων ήταν ακόμη πιο έντονη σε οικογένειες με μικρότερο εισόδημα ή χαμηλότερης βαθμίδας εκπαίδευση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ευαισθητοποίηση των γονέων είναι χρήσιμη για όλες τις δεξιότητες των παιδιών, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη γλωσσική ικανότητα και το λεξιλόγιο των παιδιών όταν μεγαλώνουν σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν κοινωνικά μειονεκτήματα. Η τόνωση της γονικής μέριμνας μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των κινδύνων που σχετίζονται με πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα.
Χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και μεγαλύτερο εύρος για να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας – και να ερευνηθεί και ο ρόλος του πατέρα σε κοινή μελέτη. Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης προσφέρουν νέα στοιχεία για το πώς οι θετικές αλληλεπιδράσεις γονέων μπορούν να βοηθήσουν στη βέλτιστη ανάπτυξη των παιδιών.
Οι θετικοί παράγοντες γονικής μέριμνας έχουν συσχετιστεί γενικά με τη γλώσσα και την ανάπτυξη, με το σκεπτικό ότι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αλληλεπιδραστικού περιβάλλοντος για τα παιδιά και τα ωθούν να εμπλακούν ενεργά με τη γνώση, τροφοδοτώντας την περιέργεια και τη διάθεσή τους να μάθουν.
Αντίστοιχες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν κι εξέταζαν τη συσχέτιση της παραβατικότητας με τη φροντίδα και την υποστήριξη που έλαβαν τα άτομα στην παιδική τους ηλικία και η σχέση τους με τους γονείς τους έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα, συνδέοντας την αγάπη, το ενδιαφέρον, την υποστήριξη και τον κοινό χρόνο ως παράγοντες που βοηθάνε τα παιδιά να μεγαλώσουν και να ενηλικιωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες με δυνατό χαρακτήρα.