Now Reading
Ημέρες με κατάλευκα εξώφυλλα

Ημέρες με κατάλευκα εξώφυλλα

Η Vogue κυκλοφορεί με λευκό cover σηματοδοτώντας την αναγέννηση μετά τον covid/19

Μια ευχάριστη έκπληξη με περίμενε χθες καθώς χάζευα σε διάφορες ενημερωτικές σελίδες, όταν είδα τυχαία το ολόλευκο κι απέριττο εξώφυλλο της ιταλικής Vogue, που αναμένεται να κυκλοφορήσει αύριο. Το νέο εξώφυλλο του τεύχους Απριλίου, στο πρώτο τεύχος μετά τη λαίλαπα του κορωνοϊού που ακόμα δεν έχει κοπάσει στη γειτονική χώρα, είναι λιτό, απλό και περισσότερο από ποτέ εύγλωττο στη σιωπή του.

Το εντυπωσιακό ολόλευκο σχεδόν εξώφυλλο δεν κραυγάζει για λόγους εντυπωσιασμούς αλλά είναι μια κραυγή ζωής – μια κραυγή αγωνίας για τη ζωή που συνεχίζεται, για τη ζωή που πρέπει να συνεχιστεί.

Όχι σαν να μη συνέβη ή να μην συμβαίνει όλος αυτός ο εφιάλτης, αλλά συμμετέχοντας σε όλο αυτό και αποτίνοντας φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, στους ανθρώπους που επέζησαν και κυρίως στους ανθρώπους που έδωσαν και δίνουν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούν…

Η θέα αυτού του εξωφύλλου δεν με έκανε να νιώσω ότι όλο αυτό ήταν έναν κακό όνειρo που τελείωσε, αλλά –επειδή ακριβώς προέρχεται από μια χώρα οικεία που ο ιός άφησε πίσω του πολλά θύματα και δυστυχώς συνεχίζει ακόμα– είναι ένα μικρό χαμόγελο. Αμήχανο και μικροσκοπικό, αλλά χαμόγελο ωστόσο ελπίδας και αισιοδοξίας.

Σε μια εποχή πανδημίας με τη ζωή να αποτελεί περισσότερο από ποτέ το υπέρτατο αγαθό, θα αναρωτιέσαι πώς μπορεί ο κόσμος να συνεχίζει να έχει όρεξη να δει θεατρικές παραστάσεις, να διαβάσει βιβλία, πόσο μάλλον να έχει τη διάθεση και το κουράγιο να ξεφυλλίζει περιοδικά σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα, σαν να είναι όλα φυσιολογικά…

Ο άνθρωπος ωστόσο έχει πάντα την ανάγκη όχι να εθελοτυφλεί αλλά να αισιοδοξεί, να πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον για να μπορεί να αγωνιστεί γι’ αυτό. Ένα από τα πιο ισχυρά εσωτερικά του όπλα είναι η δύναμη να ονειρεύεται. Να μπορεί να συνεχίζει να ονειρεύεται και να παλεύει με όλη τη δύναμη της ψυχής του για τα όνειρά του.

Σε ένα μεγάλο βαθμό τα περιοδικά μόδας και lifestyle δημιουργήθηκαν για να ενισχύσουν την προδιάθεση για όνειρα. Μπορεί να σου μοιάζει ματαιόδοξο, μπορεί να σου μοιάζει απόρροια ενός κόσμου που ενδιαφέρεται μόνο για τον καταναλωτισμό. Αλλά τόσο ο κόσμος της μόδας όσο και ο κόσμος των περιοδικών αποτελούν ένα σύμβολο, κι ανήκουν σε όσα κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή όπως την ονειρεύεται κανείς και στην επιβίωση.

Ένα περιοδικό σύμβολο με ιστορία εκατό χρόνων είναι και η Vogue που κυκλοφορεί σε αυτόνομες εκδόσεις σε αρκετές χώρες του κόσμου.

Ο ίδιος ο Emanuele Farneti, ο διευθυντής σύνταξης, της ιταλικής Vogue εξηγεί στο εντιτόριάλ του που δημοσιεύθηκε χθες τους λόγους πίσω από την επιλογή του λευκού ως χρώμα για το εξώφυλλο.

Μας τονίζει λοιπόν ότι πρόθεση του περιοδικού είναι να μας κάνει να φανταστούμε έναν χάρτη του κόσμου που μας περιμένει, φιλοξενώντας κατατοπιστικές απόψεις και χωρίς να επιδοκιμάζουν την παραίτηση ή το να λυπόμαστε παθητικά τον εαυτό μας. Αναρωτιέται, όπως λένε κάποιοι, αν ο λόγος ύπαρξης του Vogue είναι απλώς για να ψυχαγωγήσει, να δώσει λίγες ώρες απόδρασης σε όσους το ξεφυλλίζουν και προβληματίζεται για το πώς να μιλήσουν για οτιδήποτε άλλο, ενώ οι άνθρωποι πεθαίνουν, οι γιατροί και οι νοσηλευτές θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο και ο κόσμος αλλάζει για πάντα, και παράλληλα να καταφέρουν να μείνουν συνεπείς με την ιστορία της ιταλικής Vogue. Αποφάσισαν λοιπόν να λάβουν υπόψη τους όλα τα σημερινά στοιχεία και να συνεχίσουν την έκδοση του νέου τεύχους, έχοντας κατά νου τρεις στόχους:

Δείτε Επίσης

Πρώτον, επιχειρεί να μας βοηθήσει να φανταστούμε τη ζωή μετά την πανδημία χωρίς αυτολύπηση. Δεύτερο, αποτελεί μια προσπάθεια να συγκεντρώσει μια κοινότητα καλλιτεχνών που έχει απομονωθεί στο σπίτι για να δημιουργήσει ένα στιγμιότυπο ζωής σε αυτόν τον νέο κόσμο. Και τρίτον να εκτυπώσει για πρώτη φορά ένα εντελώς λευκό εξώφυλλο στην ιστορία του περιοδικού.

Η ιταλική Vogue επέλεξε το λευκό ως σύμβολο ενός φωτεινότερου μέλλοντος. Το λευκό είναι το χρώμα των στολών που φοριούνται από τους ιατρούς εργαζόμενους στις πρώτες γραμμές που θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο για να σώσουν τους άλλους και ένα κενός χώρος για μελλοντικές δημιουργικές προσπάθειες. «Πάνω απ ‘όλα: το λευκό δεν είναι ηττοπάθεια, αλλά ένα κενό φύλλο που περιμένει να γραφτεί, η σελίδα τίτλου μιας νέας ιστορίας που πρόκειται να αρχίσει».

Άλλωστε κι ο κόσμος της μόδας είναι ένα ζωντανό κομμάτι του σημερινού κόσμου μας…

Πηγή: AllYou

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top