Now Reading
Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – 10 Δεκεμβρίου

Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – 10 Δεκεμβρίου

Χρέος όλων μας να προσφέρουμε έναν ανθρώπινο πλανήτη για τα παιδιά μας

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ, στέλνει το παρακάτω μήνυμα:

Η πανδημία έχει ενισχύσει δύο θεμελιώδεις αλήθειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρώτον, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας βλάπτει όλους. Η πανδημία έχει δυσανάλογες συνέπειες στις ευάλωτες ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι πρώτη γραμμής, τα άτομα με αναπηρίες, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, τα κορίτσια και οι μειονότητες.

Η πανδημία έχει εξαπλωθεί γιατί η φτώχεια, οι ανισότητες, οι διακρίσεις και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και άλλες αποτυχίες στα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις κοινωνίες μας.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσφέροντας ένα πρόσχημα για σκληρά μέτρα ασφαλείας και κατασταλτικά μέτρα που περιορίζουν τον πολιτικό χώρο και την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η δεύτερη αλήθεια που ανέδειξε η πανδημία είναι ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμια και μας προστατεύουν όλους. Μία αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη και στη συνεργασία.

Οι διχαστικές προσεγγίσεις, ο αυταρχισμός και εθνικισμός δεν έχουν κανένα νόημα κατά μίας παγκόσμιας απειλής. Οι άνθρωποι και τα δικαιώματα τους πρέπει να είναι στο επίκεντρο της απάντησης και της ανάκαμψης.

Χρειαζόμαστε παγκόσμια, βασισμένα στα δικαιώματα πλαίσια όπως η καθολική κάλυψη υγείας προκειμένου να νικήσουμε την πανδημία και να μας προστατέψουμε στο μέλλον.

Η έκκληση μου για δράση για ανθρώπινα δικαιώματα, εκφράζει τον κεντρικό ρόλο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίοδο κρίσης, την ισότητα των φύλων, τη δημόσια συμμετοχή, την κλιματική δικαιοσύνη και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κάθε μέρα ας δεσμευτούμε να δράσουμε συλλογικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο για να ανακάμψουμε από την πανδημία και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του κόσμου μετά το COVID-19

Δείτε Επίσης

Η κρίση του κορωνοϊού τροφοδοτήθηκε από την εμβάθυνση της φτώχειας, τις αυξανόμενες ανισότητες, τις διαρθρωτικές και παγιωμένες διακρίσεις και άλλα κενά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόνο τα μέτρα για την κάλυψη αυτών των κενών και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούν να διασφαλίσουν την πλήρη ανάκαμψη και την οικοδόμηση ενός κόσμου που θα είναι καλύτερος, πιο ανθεκτικός, πιο δίκαιος και πιο βιώσιμος.

Τερματισμός κάθε είδους διάκρισης: Οι διαρθρωτικές διακρίσεις και ο ρατσισμός τροφοδότησαν την κρίση COVID-19. Η ισότητα και η μη διάκριση είναι βασικές προϋποθέσεις για έναν κόσμο μετά την πανδημία.

Αντιμετώπιση των ανισοτήτων: Για να ανακάμψουμε από την κρίση, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε την πανδημία ανισότητας. Για αυτό, πρέπει να προωθήσουμε και να προστατεύσουμε τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα. Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για μια νέα εποχή.

Ενθάρρυνση της συμμετοχής και της αλληλεγγύη: Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Από ιδιώτες έως κυβερνήσεις, από την κοινωνία των πολιτών και τις λαϊκές κοινότητες έως τον ιδιωτικό τομέα, ο καθένας έχει έναν ρόλο στην οικοδόμηση ενός κόσμου μετά το COVID που είναι καλύτερος για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι φωνές των πιο επηρεασμένων και ευάλωτων πληροφοριών ενημερώνουν τις προσπάθειες αποκατάστασης.

Προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης: Χρειαζόμαστε αειφόρο ανάπτυξη για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Ατζέντα του 2030 και η Συμφωνία του Παρισιού αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας ανάκαμψης που πρέπει να μην αφήνει κανέναν πίσω.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top