Επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι τα μωρά μπορούν να καταλάβουν ποιος έχει στενές σχέσεις με βάση ένα στοιχείο: το σάλιο - Childit
Now Reading
Επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι τα μωρά μπορούν να καταλάβουν ποιος έχει στενές σχέσεις με βάση ένα στοιχείο: το σάλιο

Επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι τα μωρά μπορούν να καταλάβουν ποιος έχει στενές σχέσεις με βάση ένα στοιχείο: το σάλιο

Η κοινή χρήση φαγητού και το φιλί είναι μεταξύ των σημάτων που χρησιμοποιούν τα μωρά για να ερμηνεύσουν τον κοινωνικό τους κόσμο

Η εκμάθηση της πλοήγησης στις κοινωνικές σχέσεις είναι μια δεξιότητα που είναι κρίσιμη για την επιβίωση στις ανθρώπινες κοινωνίες. Για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, αυτό περιλαμβάνει το να έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν σε ποιους μπορούν να βασίζονται για τη φροντίδα τους.

Οι νευροεπιστήμονες του MIT έχουν τώρα εντοπίσει ένα συγκεκριμένο σήμα που χρησιμοποιούν τα μικρά παιδιά, ακόμη και τα μωρά, για να προσδιορίσουν εάν δύο άτομα έχουν μια ισχυρή σχέση και μια αμοιβαία υποχρέωση να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον: εάν αυτά τα δύο άτομα φιλιούνται, μοιράζονται φαγητό ή έχουν άλλες αλληλεπιδράσεις που περιλαμβάνουν κοινή χρήση σάλιου.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι τα μωρά περιμένουν από τους ανθρώπους που μοιράζονται το σάλιο να προσφέρουν βοήθεια ο ένας στον άλλον όταν ένα άτομο βρίσκεται σε ανάγκη, πολύ περισσότερο από όταν οι άνθρωποι μοιράζονται παιχνίδια ή αλληλοεπιδρούν με άλλους τρόπους που δεν περιλαμβάνουν ανταλλαγή σάλιου. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα μωρά μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ενδείξεις για να προσπαθήσουν να καταλάβουν ποιος από τους γύρω τους είναι πιο πιθανό να προσφέρει βοήθεια, λένε οι ερευνητές.

«Τα μωρά δεν ξέρουν εκ των προτέρων ποιες σχέσεις είναι στενές και ηθικά πιο κοντινές, επομένως πρέπει να έχουν κάποιον τρόπο να το ξεχωρίζουν αυτό κοιτάζοντας τι συμβαίνει γύρω τους», λένε οι συγγραφείς της νέας μελέτης.

Κοινή χρήση σάλιου

Στις ανθρώπινες κοινωνίες, οι άνθρωποι συνήθως διακρίνουν μεταξύ «μακρινές» και «στενές» σχέσεις. Οι στενές σχέσεις, που συνήθως συναντώνται μεταξύ των μελών της οικογένειας, χαρακτηρίζονται από ισχυρά επίπεδα προσκόλλησης, υποχρέωσης και αμοιβαίας ανταπόκρισης. Οι ανθρωπολόγοι έχουν επίσης παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που έχουν στενές σχέσεις είναι πιο πρόθυμοι να μοιράζονται σωματικά υγρά όπως το σάλιο.

«Αυτό ενέπνευσε τόσο το ερώτημα εάν τα βρέφη κάνουν διάκριση μεταξύ αυτών των τύπων σχέσεων και εάν η κοινή χρήση σάλιου μπορεί να είναι μια πραγματικά καλή ένδειξη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να τα αναγνωρίσουν», εντοπίζει η μελέτη.

Για να μελετήσουν αυτές τις ερωτήσεις, οι ερευνητές παρατήρησαν νήπια (16,5 έως 18,5 μηνών) και μωρά (8,5 έως 10 μηνών) καθώς παρακολουθούσαν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ηθοποιών και μαριονετών. Στο πρώτο σετ πειραμάτων, μια μαριονέτα μοιράστηκε ένα πορτοκάλι με έναν ηθοποιό και μετά πέταξε μια μπάλα πέρα ​​δώθε με έναν διαφορετικό ηθοποιό.

Αφού τα παιδιά παρακολούθησαν αυτές τις αρχικές αλληλεπιδράσεις, οι ερευνητές παρατήρησαν τις αντιδράσεις των παιδιών όταν η μαριονέτα έδειξε αγωνία ενώ καθόταν ανάμεσα στους δύο ηθοποιούς.

Η ομάδα του MIT διαπίστωσε ότι τα παιδιά ήταν πιο πιθανό να κοιτάξουν προς τον ηθοποιό που είχε μοιραστεί φαγητό με την μαριονέτα, όχι αυτόν που είχε μοιραστεί ένα παιχνίδι, όταν η μαριονέτα ήταν σε στενοχώρια.

Σε ένα δεύτερο σετ πειραμάτων, που σχεδιάστηκε για να εστιάσει πιο συγκεκριμένα στο σάλιο, η ηθοποιός είτε έβαλε το δάχτυλό της στο στόμα της και μετά στο στόμα της μαριονέτας, είτε έβαλε το δάχτυλό της στο μέτωπό της και μετά στο μέτωπο της μαριονέτας. Αργότερα, όταν η ηθοποιός εξέφρασε αγωνία ενώ στεκόταν ανάμεσα στις δύο μαριονέτες, τα παιδιά που παρακολουθούσαν το βίντεο ήταν πιο πιθανό να κοιτάξουν προς την μαριονέτα με την οποία είχε μοιραστεί σάλιο.

Δείτε Επίσης

Κοινωνικές ενδείξεις

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κοινή χρήση σάλιου είναι πιθανότατα μια σημαντική ένδειξη που βοηθά τα βρέφη να μάθουν για τις δικές τους κοινωνικές σχέσεις και τις σχέσεις των ανθρώπων γύρω τους, λένε οι ερευνητές.

«Η γενική δεξιότητα της εκμάθησης για τις κοινωνικές σχέσεις είναι πολύ χρήσιμη. Ένας λόγος για τον οποίο αυτή η διάκριση μεταξύ στενής και μακρινής σχέσης μπορεί να είναι σημαντική για τα βρέφη ιδιαίτερα, που εξαρτώνται από τους ενήλικες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από πολλά άλλα είδη, είναι ότι μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος να καταλάβουμε ποιος άλλος μπορεί να προσφέρει την υποστήριξη από το οποίο εξαρτώνται για να επιβιώσουν».

Οι ερευνητές έκαναν την πρώτη τους σειρά μελετών λίγο πριν ξεκινήσουν τα lockdown Covid-19, με μωρά που ήρθαν στο εργαστήριο με τις οικογένειές τους. Αργότερα τα πειράματα έγιναν μέσω Zoom. Τα αποτελέσματα που είδαν οι ερευνητές ήταν παρόμοια πριν και μετά την πανδημία, επιβεβαιώνοντας ότι οι ανησυχίες σχετικά με την υγιεινή που σχετίζονται με την πανδημία δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα.

Σε μελλοντική εργασία, οι ερευνητές ελπίζουν να πραγματοποιήσουν παρόμοιες μελέτες με βρέφη σε πολιτισμούς που έχουν διαφορετικούς τύπους οικογενειακών δομών. Σε ενήλικες, σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) για να μελετήσουν ποια μέρη του εγκεφάλου εμπλέκονται στην πραγματοποίηση αξιολογήσεων με βάση το σάλιο σχετικά με τις κοινωνικές σχέσεις.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top