Now Reading
Εμβόλιο Βexsero: Τελικά να το κάνω στο παιδί μου ή όχι;

Εμβόλιο Βexsero: Τελικά να το κάνω στο παιδί μου ή όχι;

Τί είναι τελικά αυτό το εμβόλιο και είναι σημαντικό να το κάνω στο παιδί μου;

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με το εμβόλιο μηνιγγίτιδας Β Bexsero.

Ποια εμβόλια για μηνιγγίτιδα υπάρχουν;

Οι μηνιγγιτιδιόκοκκοι είναι μικρόβια που ευθύνονται για σημαντικό ποσοστό μικροβιακών μηνιγγίτιδων. Να τονιστεί ότι σημαντικό ποσοστό μηνιγγίτιδων, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, είναι ιογενείς, γενικά πιο ελαφριές και για αυτές δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε αντιβιοτική θεραπεία.

Στην Ελλάδα και πριν την χρήση των μηνιγγιτιδιοκοκκικών εμβολίων, ο πιο συχνός τύπος μικροβιακής μηνιγγίτιδας – πάνω από 50% των περιστατικών – ήταν από τον ορότυπο c. Η εφαρμογή μαζικού εμβολιασμού για τον μηνιγγιτιδιόκοκκο c κατά την βρεφική ηλικία την τελευταία δεκαετία, όπως προτείνεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, έχει μειώσει δραστικά τα περιστατικά μηνιγγίτιδας από ορότυπο c κατά τα τελευταία χρόνια.

Ο ορότυπος B, μετά τον μαζικό εμβολιασμό για την c, παρέμεινε στην χώρα μας ως ο κύριος τύπος μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδιόκοκκο. Το εμβόλιο Bexsero στοχεύει ενάντια στον ορότυπο B.

Κυκλοφορούν επίσης εμβόλια που περιλαμβάνουν, εκτός από τον τύπο c που ήδη γίνεται σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, και συνδυασμένα που μαζί με τον c περιλαμβάνουν και άλλους πιο σπάνιους ορότυπους (Α, W, Y). Το συνδυασμένο εμβόλιο αυτό προτείνεται να γίνεται πριν την είσοδο στην εφηβεία (11-13 ετών).

Πόσο σοβαρή είναι η μηνιγγίτιδα B;

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια σπάνια, αλλά δυνητικά σοβαρή και συχνά θανατηφόρος νόσος. Από τα παιδιά που νοσούν, οι πιθανότητες θανάτου από την νόσο είναι περίπου 10%, ενώ οι πιθανότητες μόνιμων βλαβών, όπως ακρωτηριασμοί δαχτύλων, νευρολογικά και αισθητηριακά ελλείμματα, είναι 20%.

Πόσο πιθανό είναι ένα παιδί να κολλήσει μηνιγγίτιδα Β;

Ευτυχώς η νόσος είναι πολύ σπάνια. Η πιθανότητα να τύχει σε ένα παιδί είναι λιγότερη από το μισό της πιθανότητας να πνιγεί ενώ κάνει μπάνιο στη θάλασσα. Είναι επίσης μικρότερη από την πιθανότητα να σπάσει το κεφάλι του με ποδήλατο, επειδή δεν φοράει κράνος.

Ποιες ομάδες παιδιών είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο;

Τα ηλικιακά peak της νόσου είναι η πρώτη βρεφική ηλικία – 3-6 μηνών – και σε μικρότερο βαθμό η εφηβεία.

Η μηνιγγίτιδα Β εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά που περνούν χρόνο σε συνθήκες συγχρωτισμού, όπως παιδικούς σταθμούς και εστίες στην εφηβεία.

Σε παιδιά με συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις και ανοσολογικά προβλήματα η συχνότητα είναι μεγαλύτερη, και το εμβόλιο σε αυτά τα παιδιά είναι απαραίτητο να γίνεται. Επίσης το εμβόλιο πρέπει να γίνεται σε περιπτώσεις επιδημίας.

Πόσο πρόσφατο είναι το εμβόλιο bexsero;

Το εμβόλιο ενάντια στην μηνιγγίτιδα B bexsero έχει μερικά χρόνια κυκλοφορίας διεθνώς. Σύμφωνα με τις διαδικασίες έγκρισης εμβολίων, 4-5 χρόνια πριν την άδεια κυκλοφορίας του έχει μελετηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του καθ’υποχρέωση της εταιρίας παρασκευής του.

Πόσο «πιστοποιημένο» είναι το εμβόλιο bexsero;

Το εμβόλιο bexsero έχει πάρει κανονικά άδεια κυκλοφορίας και έγκριση από τον ΕΟΦ.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που υπολογίζοντας σειρά παραγόντων αποφασίζει κατά πόσο πρέπει ένα εμβόλιο ή όχι να μπει στο συνιστώμενο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, έχει αποφασίσει έως τώρα ότι δεν είναι αναγκαίο να μπει στο μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμών των παιδιών.

Διεθνώς, γίνεται σε όλα τα βρέφη κάτω του έτους στη Μεγάλη Βρετανία εδώ και λίγα χρόνια. Γίνεται στα πλαίσια συνιστώμενου εμβολιασμού σε ελάχιστες άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Δεν έχει μπει στο πρόγραμμα εμβολιασμών στις ΗΠΑ.

Ποια η έως τώρα εμπειρία για την ασφάλεια του εμβολίου Bexsero;

Το εμβόλιο Bexsero σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει έως τώρα δείχνει ένα ασφαλές προφίλ, χωρίς σημαντικές παρενέργειες. Αν και η εμπειρία, σε σχέση με άλλα πιο παλιά εμβόλια, είναι μικρή, τα έως τώρα δεδομένα έχουν δείξει ασφάλεια και έλλειψη μακροχρόνιων παρενεργειών.

Στις άμεσες παροδικές παρενέργειες, το εμβόλιο Bexsero έχει συνδεθεί με κάπως αυξημένες πιθανότητες, σε σύγκριση με άλλα βασικά εμβόλια στη βρεφική ηλικία, για πυρετό μετά τον εμβολιασμό καθώς και για τοπικές αντιδράσεις (πρήξιμο, πόνο στο σημείο της ένεσης). Η συχνότητα πυρετού μετά τη χορήγηση σε βρέφη κάτω των 6 μηνών αναφέρεται στο 70%, ιδιαίτερα όταν συγχορηγείται με άλλα εμβόλια. Σημειώνεται ότι στην Μ Βρετανία που το εμβόλιο γίνεται σε όλα τα βρέφη, συνιστάται να δίνεται προληπτικά αντιπυρετικό – παρακεταμόλη αμέσως μετά την ένεση.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο Bexsero;

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια στον ορότυπο Β έχει δείξει στις έρευνες να είναι σχετικά υψηλή. Σε επίπεδο εργαστηριακό, τα περισσότερα παιδιά που εμβολιάζονται αποκτούν αντισώματα ενάντια στο μικρόβιο. Η διάρκεια των αντισωμάτων φθίνει με τα χρόνια μετά την ένεση και μένει ακόμα να εκτιμηθεί στις έρευνες κατά πόσο και κάθε πότε χρειάζονται επιπλέον επαναληπτικές δόσεις.

Στη Μ Βρετανία πρώιμες έρευνες επιδημιολογικές μερικά χρόνια από την μαζική εφαρμογή του εμβολίου στα βρέφη έχουν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του μαζικού εμβολιασμού στα βρέφη, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια στον μηνιγγιτιδιόκοκκο Β ήταν 83%, ενώ παρατηρήθηκε σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ μείωση των περιστατικών μηνιγγίτιδας Β κατά 50%.

Πως δίνεται το εμβόλιο Bexsero, ποιες οι δόσεις;

Στα βρέφη γίνονται 3 δόσεις ξεκινώντας από 2 μηνών, με μια επαναληπτική μετά το έτος.

Στα βρέφη 6-12 μηνών γίνονται 2 δόσεις και μια επαναληπτική μετά το έτος.

Στα βρέφη 1-2 ετών γίνονται 2 δόσεις και μια επαναληπτική μετά τα δύο.

Σε παιδιά άνω των 2 ετών γίνονται 2 δόσεις, με απόσταση 2 μηνών μεταξύ τους.

Γιατί έως τώρα το κράτος δεν καλύπτει το εμβόλιο;

Δείτε Επίσης

Επειδή το εμβόλιο είναι ακριβό και η συγκεκριμένη μηνιγγίτιδα πάρα πολύ σπάνια, το κράτος έως τώρα δεν το καλύπτει, και δεν το κατατάσσει στα υποχρεωτικά εμβόλια.

Υπάρχει μια πιθανότητα η εθνική επιτροπή εμβολιασμών κατά τα επόμενα χρόνια να αποφασίσει να το εντάξει στο συνιστώμενο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.

Ποιο το κόστος του εμβολίου αν το πληρώσω μόνος μου;

H λιανική τιμή της μίας δόσης είναι 104 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας γονιός αποφασίσει να καλύψει πλήρως το παιδί του στην κατάλληλη ηλικία – βρεφική – , θα πρέπει να ξοδέψει πάνω από 400 ευρώ. Αν μάλιστα υπολογίσουμε ότι έχει πάνω από ένα παιδί, το κόστος μπορεί να είναι πολλαπλάσιο. Θα ήταν πολύ καλό εάν η εταιρία που παρασκευάζει το εμβόλιο έκανε μια καλύτερη λιανική τιμή από μόνη της ή μετά από πίεση καταναλωτική και από τους αρμόδιους φορείς, όπως συνέβη επιτυχώς στη Μ Βρετανία, όταν μετά από διαπραγμάτευση η εταιρία δέχτηκε σημαντική μείωση της τιμής ώστε να εισαχθεί στο συνιστώμενο πρόγραμμα εμβολιασμών.

Τελικά να το κάνω στο παιδί μου ή όχι;

Η επιλογή ανήκει στους γονείς, μετά από πλήρη και έγκυρη ενημέρωσή τους όπως η παραπάνω.

Αν ένας γονιός, για να αισθανθεί λιγότερο ανήσυχος και να έχει το κεφάλι του ήσυχο σε κάθε περίπτωση, επιθυμεί να το κάνει, είμαστε σύμφωνοι και το κάνουμε. Προυπόθεση βέβαια είναι ότι θα το πληρώσει από την τσέπη του. Στην ζωή μας είναι όλα θέμα προτεραιοτήτων και περιορισμένων οικονομικών πηγών, ιδιαίτερα στους σημερινούς καιρούς κρίσης. Πρέπει να επισημάνω ότι με τα ίδια χρήματα ένας γονιός μπορεί να αγοράσει ένα πολύ πιο ασφαλές και καλύτερο καρεκλάκι αυτοκινήτου προσχολικής ηλικίας που να κοιτάζει προς τα πίσω. Η μη ασφαλής μεταφορά στο αυτοκίνητο μικρών παιδιών είναι πολύ μεγαλύτερη μάστιγα, πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα και φέρει πολύ πιο συχνούς κινδύνους σε σύγκριση με τον κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγίτιδας Β. Αν ένας γονιός μπορεί γενικά και από οικονομική άποψη να ασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το παιδί του και στα δύο μέτωπα – και σε πολλά άλλα- τότε καλό είναι φυσικά να το κάνει. Αν όμως ένας γονιός αποφασίζει να μην κάνει προς το παρόν το εμβόλιο μηνιγγίτιδας Β, δεν πρέπει να έχει τύψεις, γιατί περισσότερες πιθανότητες έχει να πιάσει πεντάρι στο λόττο παρά να πάθει το παιδί του μηνιγγίτιδα Β.

 

Για ακόμα πιο πλήρη, αναλυτική ενημέρωση, παραθέτουμε:

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/554011/Green_Book_Chapter_22.pdf

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/294245/JCVI_Statement_on_MenB.pdf

http://www.medicines.org.uk/emc/medicine/28407/SPC/Bexsero+Meningococcal+Group+B+vaccine+for+injection+in+pre-filled+syringe/

http://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/pages/meningitis-b-vaccine.aspx

 

Στέλιος Παπαβέντσης MBBS MRCPCH DCH IBCLC 2017

http://pediatros-thes.gr/

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top