TOP

Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού – «Πάνω απ’ όλα, να είσαι η ηρωίδα της ζωής σου, όχι το θύμα»

Φέτος, το θέμα της Διεθνούς Ημέρας του Κοριτσιού είναι «Ψηφιακή γενιά. Η γενιά μας»

Ίσως στις μέρες μας στη χώρα μας να μας κάνει εντύπωση και να αναρωτιόμαστε για τη σημασία και τους λόγους ύπαρξης μιας Διεθνούς Ημέρας για τα Κορίτσια, αλλά δεν είναι πολύ μακρινή η εποχή όπου το να γεννήσεις ή να είσαι κορίτσι δεν ήταν ακριβώς η ευχή όλων ούτε ό,τι καλύτερο μπορούσε να σου συμβεί. Υπήρχαν αρκετά γεωγραφικά διαμερίσματα όπου με τη λέξη «παιδί» εννοούσαν μόνο τα αγόρια… Κι ενώ σίγουρα μπορούν τα σημερινά κορίτσια να είναι σαφώς σε καλύτερη θέση και μοίρα στην Ελλάδα, με το δικαίωμα ψήφου, την κατάργηση της προίκας και άλλες σημαντικές αλλαγές να έχουν συμβεί, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο σε όλα τα κράτη του κόσμου. Από την άλλη, η τρομακτική αύξηση των γυναικοκτονιών αλλά και όλων των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των γυναικών που βιώνουμε την εποχή της πανδημίας κάνουν επιτακτική κάθε προσπάθεια ενδυνάμωσης των γυναικών και των κοριτσιών παγκοσμίως.

Η Διεθνής Ημέρα του Κοριτσιού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Οκτωβρίου για να σηματοδοτήσει τη σημασία των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο. Φέτος, το θέμα της Διεθνούς Ημέρας του Κοριτσιού είναι «Ψηφιακή γενιά. Η γενιά μας».

Το 2021, τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) θα γιορτάσουν την ημέρα για να ενισχύσουν την ποικιλομορφία των τεχνολογικών εφαρμογών και επιτευγμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα διευρύνουν τις δυνατότητες, έτσι ώστε κάθε κορίτσι, αυτή η γενιά κοριτσιών – ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, γλώσσας, ικανότητας, οικονομικής κατάστασης και γεωγραφικής καταγωγής – να αξιοποιήσει το πλήρες δυναμικό της.

 

Η ιστορία της Ημέρας αυτής

Το 1995 στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τις Γυναίκες στο Πεκίνο υιοθετήθηκε ομόφωνα η Διακήρυξη και η Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνο – το πιο προοδευτικό σχέδιο ποτέ για την προώθηση των δικαιωμάτων όχι μόνο των γυναικών αλλά και των κοριτσιών. Η Διακήρυξη του Πεκίνο είναι η πρώτη που εκφράζει συγκεκριμένα τα δικαιώματα των κοριτσιών.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2011, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το ψήφισμα 66/170 για την κήρυξη της 11ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Κοριτσιού, για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των κοριτσιών και των μοναδικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο.

Η Διεθνής Ημέρα του Κοριτσιού εστιάζει την προσοχή στην ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια και προώθησης της ενδυνάμωσης των κοριτσιών και της εκπλήρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

 

Μερικές φράσεις ενδυνάμωσης:

 

«Αν και είναι μικρή, είναι άγρια​​» William Shakespeare.

 

«Μην περιμένετε από τους ηγέτες. Κάντε το μόνοι σας, άτομο σε άτομο» Mother Teresa.

 

«Αν θέλετε να ειπωθεί κάτι, ρωτήστε έναν άντρα. Αν θέλετε να γίνει κάτι, ρωτήστε μια γυναίκα» Margaret Thatcher.

 

«Αν πραγματικά θέλετε να πετάξετε, απλώς αξιοποιήστε τη δύναμή σας στο πάθος σας. Τιμήστε το κάλεσμά σας. Όλοι έχουν ένα. Εμπιστευτείτε την καρδιά σας και η επιτυχία θα έρθει σε εσάς» Oprah Winfrey.

 

«Σε όλα τα μικρά κορίτσια που με παρακολουθούν, μην αμφιβάλλετε ποτέ ότι είστε πολύτιμες και ισχυρές και ότι αξίζετε κάθε ευκαιρία και δυνατότητα στον κόσμο για να κυνηγήσετε και να πετύχετε τα δικά σας όνειρα» Hillary Clinton.

 

«Η μητέρα μου πάντα μου έλεγε “κρύψε το πρόσωπό σου, οι άνθρωποι σε κοιτάζουν”. Θα απαντούσα, “δεν έχει σημασία. Τους κοιτάζω επίσης”» Malala Yousafzai.

 

«Στο μέλλον, δεν θα υπάρχουν γυναίκες ηγέτες. Απλώς θα υπάρχουν ηγέτες» Sheryl Sandberg.

 

«Μια σοφή γυναίκα δεν θέλει να είναι εχθρός κανενός. Μια σοφή γυναίκα αρνείται να είναι θύμα κανενός» Maya Angelou.

 

«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνουμε, είναι να το κάνουμε» Amelia Earhart.

 

«Θαυμάζω τις γυναίκες που μπορούν να είναι φεμινίστριες και να αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών, που πιστεύουν στις δυνάμεις μας ως άτομα και όμως δεν ζητούν συγγνώμη για την ομορφιά» Olivia Wilde.

 

«Πάνω απ’ όλα, να είσαι η ηρωίδα της ζωής σου, όχι το θύμα» Nora Ephron.

Καταχώρησε Σχόλιο