17 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφυλοφοβίας - Childit
Now Reading
17 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφυλοφοβίας

17 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφυλοφοβίας

Διαβάζουμε “Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις οικογένειες”

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφυλοφοβίας είναι το εξής: “Οι διώξεις, οι διακρίσεις, η κοινωνική περιθωριοποίηση κατά των ΛΟΑΤΚΙ συνανθρώπων μας σε πολλές περιοχές του κόσμου είναι μια σκληρή, επίμονη πραγματικότητα. Πραγματικότητα που μας αφορά όλους, αφού πλήττει στον πυρήνα της την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συρρικνώνει την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν συχνά ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις σε βάρος τους και περιορισμούς στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας.

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, στέλνουμε και από την Αθήνα το μήνυμά μας. Καταδικάζουμε τις διακρίσεις, τη ρητορική μίσους, τη βία σε βάρος προσώπων λόγω ταυτότητας φύλου, γενετήσιου προσανατολισμού ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του καθενός στην ελεύθερη έκφραση, την ασφάλεια, τον αυτοκαθορισμό και την ίση μεταχείριση.”

Στο “Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις οικογένειες” της Mary Hoffman, σε εικονογράφηση Ros Asquith (απόδοση στα ελληνικά Αντώνης Παπαθεοδούλου) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος βρίσκουμε μία από τις σπάνιες αναφορές για την ελληνική πραγματικότητα σε εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο όπου απεικονίζονται και εμφανίζονται οικογένειες με παιδιά που έχουν δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες.

Στο εξωτερικό από την άλλη κυκλοφορούν πολλά παιδικά βιβλία όχι μόνο για ομόφυλα ζευγάρια ή ομόφυλους γονείς αλλά και για παιδιά που καταλαβαίνουν ότι το φύλο τους είναι λίγο πιο σύνθετο και πολύπλοκο από αυτό που φαίνεται.

Στη χώρα μας δυστυχώς η ομοφυλοφιλία, παρά τα θετικά βήματα που γίνονται ως προς την κατοχύρωση κάποιων στοιχειωδών νομικών δικαιωμάτων, θυμίζει ακόμα εφιαλτικό παραμύθι. Κάθε φορά που τίθεται το θέμα της γονεϊκότητας των ομόφυλων ζευγαριών οι αντιδράσεις είναι κάτι παραπάνω από συντηρητικές και ακραίες και δεν αφορούν δυστυχώς μόνο ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, αλλά υπάρχουν ακόμα και σήμερα νέοι άνθρωποι με σπουδές, που έχουν ταξιδέψει, που έχουν ζήσει και στο εξωτερικό και παρ’ όλα αυτά παραμένουν βαθύτατα ομοφοβικοί.

See Also
Για να τιμήσουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, διαλέξαμε μερικά ποιήματα και τραγούδια και βίντεο για να γιορτάσετε τη μέρα μαζί με τα παιδιά!

Η 17η Μαΐου αναγνωρίστηκε ως Διεθνής Ημέρας κατά της Ομοφοβίας Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας με σκοπό την ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη βία, τις διακρίσεις και την καταπίεση που υφίστανται τα άτομα που δεν είναι straight!

Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει επιλεχθεί γιατί στις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε το συμβολισμό της ημέρας με ψήφισμα στις 19 Ιανουαρίου 2006 και κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ως γονείς αυτό που προέχει είναι η αγάπη και η αποδοχή. Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Στις μέρες μας είναι σημαντικό να κάνουμε πράξη την αποδοχή και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα όχι μόνο στις διεθνείς και τις παγκόσμιες ημέρες αλλά στην καθημερινότητά μας. Έτσι μόνο θα μειωθούν τα κρούσματα βίας και επιθετικότητας, ακόμα και με τη μορφή bulling στα σχολεία σε παιδιά που το φύλο τους εμφανώς διαφέρει από την πλειοψηφία. Έτσι μόνο θα μπορούν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα να κυκλοφορούν χωρίς φόβο γι’ αυτό που είναι και γι’ αυτό που αισθάνονται. Ως γονείς οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, έναν κόσμο όχι μόνο ανεκτικό αλλά και φιλικό προς το διαφορετικό, για να μη φοβούνται ούτε τα παιδιά μας, σήμερα ή αύριο, να είναι ο εαυτός τους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top