Now Reading
Διαβάζοντας δυνατά – κάθε μέρα

Διαβάζοντας δυνατά – κάθε μέρα

Μπορεί η Παγκόσμια Ημέρα Ανάγνωσης – World Read Aloud Day να ήταν στις 1/2 αλλά καλό είναι να την τιμάμε κάθε μέρα

Η 1η/2, ως Παγκόσμια Ημέρα Ανάγνωσης – ή Διαβάζοντας Δυνατά, υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον LitWorld, έναν οργανισμό αφιερωμένο στην ενίσχυση του αλφαβητισμού γενικά στον κόσμο. Αυτός ο οργανισμός θεωρείται συχνά ότι έχει την ευθύνη για τη δημιουργία αυτής της παγκόσμιας ημέρας! Κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά και ενήλικες αγωνίζονται να είναι σε θέση να διαβάσουν, και μέσω των προσπαθειών τους, το LitWorld βοηθά να φέρει το θαύμα του γραπτού λόγου σε αυτούς τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά. Η αποστολή του LitWorld είναι η «ενίσχυση των παιδιών και των κοινοτήτων μέσω της δύναμης των ιστοριών».
Η Παγκόσμια Ημέρα Ανάγνωσης είναι μια μόνο ευκαιρία για να το κάνουν αυτό και το 2018 έκανε μια κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ακόμη πιο διάσημη και ικανή να προσεγγίσει άτομα σε όλο τον κόσμο.

Το 2018 σηματοδότησε την 20ή επέτειο της σειράς Χάρι Πότερ και συνδύασαν το Χάρι Πότερ με το World Read Aloud Day για να βοηθήσουν να εξαπλώσουν τη θαυμαστή εμπειρία της ανάγνωσης στους ανθρώπους παντού διαβάζοντας τα βιβλία του Χάρι Πότερ δυνατά σε τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Διαβάζοντας δυνατά και οφέλη

Σύμφωνα με έρευνα, η ανάγνωση δυνατά έχει πολλά οφέλη για εσάς και την οικογένειά σας! Οι άνθρωποι βρίσκουν μια συναισθηματική απόδραση στις ιστορίες, ειδικά όταν αυτές διαβάζονται μεγαλόφωνα. Διαβάζοντας στο παιδί σας για λίγα λεπτά κάθε μέρα, είναι πιο πιθανό να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους και να μάθουν πώς να εκφραστούν καλύτερα. Τα παιδιά που ξοδεύουν χρόνο διαβάζοντας δυνατά είναι πιο πιθανό να καταλάβουν διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτισμούς, να έχουν ενσυναίσθηση και να εμβαθύνουν τις δεξιότητες φαντασίας τους.

Οι μαθητές που διαβάζουν απέξω τους στην τάξη έχουν επίσης υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ κατανόησης καθώς καταλαβαίνουν το υλικό βαθύτερα και μπορούν να εξηγήσουν τα θέματα πιο γρήγορα. Σε μια σχολική έρευνα, το 98% των εκπαιδευτικών είπε ότι η ανάγνωση δυνατά στην τάξη βοηθά τους μαθητές να συμμετέχουν σε ουσιαστικές συνομιλίες.

Τα οφέλη δεν είναι μόνο για τα μικρά παιδιά. Τόσο οι έφηβοι όσο και οι ενήλικες μπορούν να απολαύσουν την ανάγνωση δυνατά. Οι γονείς που διαβάζουν στα παιδιά τους έχουν καλύτερη συναισθηματική ρύθμιση καθώς και ισχυρότερο δεσμό με τα παιδιά τους. Οι έφηβοι που διαβάζουν δυνατά αποκτούν μια καλύτερη αίσθηση κοινωνικής-συναισθηματικής νοημοσύνης και εμβαθύνουν την κατανόησή τους για τον κόσμο γύρω τους. Είτε είστε παιδί, έφηβος ή ενήλικας, τα οφέλη της ανάγνωσης δυνατά είναι ατελείωτα!

Πιο συγκεκριμένα, μερικά μόνο από τα οφέλη της φωναχτής ανάγνωσης, σύμφωνα με την αμερικανική οργάνωση Reach Out & Read (η οποία μέσα από διάφορα προγράμματα βάζει την αφήγηση σε παιδιατρικές κλινικές και νοσοκομεία στις ΗΠΑ), είναι τα εξής:

-Η αφήγηση φέρνει πιο κοντά παιδιά και γονείς.

-Εμπνέει στα παιδιά ασφάλεια και τρυφερότητα, ιδιαίτερα όταν γίνεται στην αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά.

– Ευνοεί μακροπρόθεσμα την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Κυρίως, τα βοηθάει να αναπτύξουν τις γλωσσικές ικανότητές τους, μεταξύ άλλων εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους, ενισχύοντας την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν ήχους και γράμματα και παρακινώντας τα να μάθουν ανάγνωση και γραφή.

Δείτε Επίσης

-Εμπνέει τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία και το διάβασμα.

-Ταξιδεύει τα παιδιά σε χρόνους και τόπους όπου δεν έχουν βρεθεί ποτέ, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους.

-Βοηθάει τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι ακροατές.

-Ευνοεί στα παιδιά την ανάπτυξη της περιέργειας και της μνήμης.

-Βοηθάει τα παιδιά να ξεπεράσουν μια περίοδο της ζωής τους που χαρακτηρίζεται από έντονο στρες

Ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Ανάγνωσης είναι να κάνετε αυτό ακριβώς, να πάρετε ένα βιβλίο και να το διαβάσετε δυνατά. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, με τα παιδιά σας, ακόμη και με τους φίλους και την οικογένειά σας. Και αν το εντάξετε στην καθημερινότητά σας θα δείτε άμεσα τα εντυπωσιακά του αποτελέσματα και θα γίνει η αγαπημένη οικογενειακή σας συνήθεια.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top