Now Reading
Δημιουργήστε ένα βρεφικό δωμάτιο που βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη του μωρού σας

Δημιουργήστε ένα βρεφικό δωμάτιο που βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη του μωρού σας

Το κύριο μέλημα των γονιών είναι να φτιάξουν για το παιδί τους ένα χώρο που θα αποπνέει αγάπη και ζεστασιά.

Οι περισσότεροι νέοι γονείς έχουν άγχος όταν περιμένουν το πρώτο τους μωράκι και προτιμούν να έχουν ετοιμάσει το δωμάτιο του πριν ακόμα έχει έρθει στο κόσμο. Η όλη αυτή διαδικασία είναι πολύ δημιουργική και τους γεμίζει θετικά συναισθήματα και προσμονή για την ημέρα που θα γεννηθεί το μωρό τους. Το να φτιάξουν ένα δωμάτιο όπου θα νιώθει αγάπη και ζεστασιά είναι το κύριο μέλημά τους και επιλέγουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να το πετύχουν.

Το μωρό σας χρησιμοποιεί και τις πέντε αισθήσεις του -γεύση, αφή, όσφρηση, όραση και ήχο- προκειμένου να μάθει τον κόσμο γύρω του. Δίνοντάς του την ευκαιρία να εκτίθεται στα παραπάνω ερεθίσματα το βοηθάτε να κατανοήσει τον έξω κόσμο.  Με το να διακοσμήσετε ένα βρεφικό δωμάτιο έχοντας αυτό στο μυαλό σας συμβάλλετε στην ανάπτυξή του καθώς και στη δημιουργία ενός χαρούμενου χώρου όπου θα κοιμάται, θα παίζει, θα μαθαίνει και θα αναπτύσσεται.

Όραση: Οι πρώτες του εικόνες

Τα νεογέννητα μπορούν αρχικά να δουν μόνο το άσπρο και το μαύρο χρώμα μέχρι το τέλος του τρίτου μήνα της ζωής τους, οπότε είναι πλέον σε θέση να διακρίνουν όλα τα χρώματα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα χρώματα έχουν πολύ μεγάλη επιρροή στη διάθεση, στα συναισθήματα και στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Έρευνες δείχνουν ότι τα διαφορετικά χρώματα επηρεάζουν το σφυγμό, την αναπνοή, το μεταβολισμό, τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, τον ύπνο, τη μνήμη, την επίδοση στο σχολείο για τα πιο μεγάλα παιδιά. Μάθετε λοιπόν ποιοι είναι οι κατάλληλοι συνδυασμοί χρωμάτων για τη σωστή ψυχολογία του μωρού σας και διακοσμήστε ανάλογα το δωμάτιό του, βάζοντας χρώμα στις πρώτες του εικόνες. Το σίγουρο είναι ότι ο χώρος του μωρού σας πρέπει να είναι ήσυχος, ζεστός και με απαλό φως.

Απαλό μπλε παιδικό δωμάτιο

Το μπλε λειτουργεί σαν φυσικό ηρεμιστικό στο σώμα και μπορεί ακόμη και να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Αυτό είναι μια καλή είδηση για τους γονείς που αγωνίζονται να βάλουν το μωρό τους σε κανονικό πρόγραμμα ύπνου. Επιλέξτε ένα παλ γαλάζιο αλλά με πιο ζεστούς τόνους, για να μην ψυχραίνεται ο χώρος.

Χαριτωμένο πράσινο δωμάτιο

Ένα χρώμα που συχνά θεωρείται το πιο γαλήνιο από όλα τα χρώματα, το πράσινο είναι μια δημοφιλής επιλογή για το υπνοδωμάτιο, ιδιαίτερα στις πιο ανοιχτές αποχρώσεις του. Το πράσινο της μέντας είναι τόσο απαλό και φρέσκο, ώστε καθίσταται το ιδανικό χρώμα για παιδικό δωμάτιο αγοριού ή κοριτσιού – είναι αρκετά γλυκό για να ηρεμήσει το μωρό σας, ιδιαίτερα σε εκείνες τις περιπτώσεις που απλά δεν θα ηρεμεί με τίποτα, αλλά και αρκετά όμορφο ώστε να το απολαμβάνετε και εσείς.


P108F-Αναζητήστε το χρώμα της Vivechrom

Γλυκό γκρι δωμάτιο

Το γκρι μπορεί να φαίνεται μια ασυνήθιστη ή βαρετή επιλογή για ένα βρεφικό δωμάτιο, αλλά μπορεί να είναι εκπληκτικά ήπιο και απαλό. Βάψτε σε διαφορετικούς τόνους του γκρίζου τοίχους, ξύλινα έπιπλα και αξεσουάρ και φροντίστε να συμπεριλάβετε χουχουλιάρικα υφάσματα όπως φλις κουβέρτες.

Βρεφικό δωμάτιο με λιλά τοίχους

Το λιλά δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα που μπορεί να πείσει ακόμα και τα πιο γκρινιάρικα μωρά ότι ήρθε η ώρα για έναν υπνάκο. Επιλέξτε μια θερμή, γλυκιά απόχρωση που να μην είναι πολύ έντονη και ταιριάξτε τη με γκρίζο-πράσινο για ένα εξαιρετικά χαλαρωτικό συνδυασμό.

Αν θέλετε να εμπνευστείτε από τον τρόπο που μπορείτε να δημιουργήσετε ένα παραμυθένιο βρεφικό δωμάτιο μόνοι σας δείτε το βίντεο να πάρετε ιδέες!

Μην ξεχνάτε ότι το μωρό σας θα περνάει την περισσότερη ώρα της ημέρας σε αυτό το χώρο και θα κοιτάζει πάνω, οπότε σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο έντονο φως στο ταβάνι και μη διστάσετε να βάψετε και το ταβάνι με ένα χρώμα Vivechrom της επιλογής σας!

Tips: Αν χρειάζεστε επιπλέον συμβουλές για τα χρώματα του βρεφικού ή παιδικού δωματίου κατεβάστε το Vivechrom Visualizer app και δείτε άμεσα πώς θα φαίνεται το δωμάτιο του μωρού σας πριν το βάψετε! Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε μόνο οικολογικά χρώματα για το βρεφικό και το παιδικό δωμάτιο, όπως το Neopal Eco, που είναι διαθέσιμο σε όποιο χρώμα θέλετε να βλέπει το μωρό σας.
Αν θέλετε μπορείτε να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό της Vivechrom εδώ, όπου 8 τυχεροί κερδίζουν χρώματα Vivechrom αξίας 100€ για να καλωσορίσετε το μωρό σας!

Ακοή: Τα πρώτα του ακούσματα

Δείτε Επίσης

Τα μουσικά παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να εξερευνήσουν τον κόσμο μέσα από τον ήχο. Ιδανικά μπορείτε να έχετε ένα φορητό cd player ώστε μέσα από μουσική και ήχους το μωρό σας να αποκτήσει τα μουσικά ερεθίσματα που χρειάζεται. Επιπλέον, η φωνή της μητέρας είναι από τους αγαπημένους ήχους του μια και το γεμίζει ασφάλεια. Οπότε μη διστάσετε να ξεκινήσετε τα νανουρίσματα ή αργότερα τα παραμύθια καθώς συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξή του και στην καλλιέργεια μιας αίσθησης ασφάλειας στο δωμάτιό του με τη βοήθεια της αίσθησης της ακοής.

Γεύση και αφή

Έρευνες έχουν δείξει πως με το χάδι και το άγγιγμα ο εγκέφαλος των μωρών λαμβάνει θετικά ερεθίσματα απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξή τους. Κάθε θηλασμός, τάισμα, αγκαλιά που κάνετε με το μωρό σας δημιουργεί ένα μοναδικό δέσιμο μεταξύ σας. Η αφή και η γεύση το βοηθούν να εξερευνεί σχήματα, υφάσματα, επιφάνειες και γεύσεις, καθώς του προσφέρουν τα απαραίτητα ερεθίσματα για τη σωστή ανάπτυξή του. Κάποια παιχνίδια σε έναν ασφαλή χώρο μέσα στο δωμάτιο, είναι καλό να υπάρχουν.

Όσφρηση: Οικείες και αγαπημένες μυρωδιές

Η όσφρηση είναι η πιο αναπτυγμένη αίσθηση από την πρώτη στιγμή κιόλας της γέννησης ενός παιδιού. Αναμφισβήτητα, η πιο αγαπημένη μυρωδιά του μωρού δεν είναι άλλη από αυτήν της μητέρας του. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και άλλες μυρωδιές που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία μιας οικείας ρουτίνας χαλάρωσης και ύπνου. Η μυρωδιά αιθέριου ελαίου λεβάντας ή γιασεμιού σε κάποια σημεία του δωματίου ή στο μπανάκι του βοηθάει το μωρό να χαλαρώσει.

Είναι σημαντικό να συμβάλετε με τον καλύτερο τρόπο στην τελειοποίηση των πέντε αισθήσεων του μωρού σας μια και τότε αρχίζει η πραγματική επικοινωνία με το περιβάλλον του.

Σαμπά Ναταλί

Παιδοψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top