Δεν χρειάζεται να μεγαλώσετε παιδιά που νιώθουν άτρωτα ή ανίκητα
Η σημασία της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ
Ο κορωνοϊός ανέδειξε νέες αρχές, νέες ανάγκες και νέους τρόπους γονεϊκότητας. Έκανε προτεραιότητα το να δημιουργούν οι γονείς το αίσθημα ασφάλειας στα παιδιά, αναγνωρίζοντας ωστόσο το ότι μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε έναν αβέβαιο κι ανασφαλή κόσμο. Η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία έγιναν πολύ σημαντικά μαθήματα τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.
Τα όρια, οι συνέπειες, αλλά και η καθημερινή ρουτίνα απέκτησε πιο ουσιαστική σημασία και πιο χειροπιαστή εφαρμογή. Όσα μέχρι τώρα έμεναν στη σφαίρα της θεωρίας έγιναν πράξη.
Με πολύτιμα εφόδια, οι γονείς καλούνται στη νέα εποχή που εγκαινίασε η πανδημία του κορωνοϊού να συμφιλιωθούν με το ότι δεν μπορούν να ελέγχουν τα πάντα.
Ότι όσο κι αν το επιθυμούν ή το προσπαθούν είναι ανθρωπίνως αδύνατο να προσφέρουν τα πάντα στο παιδί τους ή να τα κρατήσουν μέσα σε μια μαγική και προστατευτική γυάλα. Όχι μόνο άλλωστε κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αλλά δεν θα έκανε καλό μακροπρόθεσμα ούτε στα παιδιά ούτε στην οικογένειά σας.
Πορευθείτε στο μέλλον κρατώντας μέσα σας τη γνώση μιας αληθινής επαφής και μιας ουσιαστικής γνώσης και επαναπροσδιορίστε τα θέλω και τα μπορώ σας σε σχέση με την ανατροφή και το μεγάλωμα των παιδιών.
Αν μέχρι τώρα δίνατε προτεραιότητα στα υλικά αποκτήματα στη διάρκεια του χρόνου που περνάτε με το παιδί σας, προσέξτε: καθώς τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια που απορροφούν τα πάντα γύρω τους, οι πράξεις σας έχουν σημασία.
Αν θέλατε –και αγοράζατε– διαρκώς πράγματα, ίσως να δημιουργήσατε αυτή την προσδοκία και στα παιδιά σας. Περάστε χρόνο μαζί τους, ακούστε τα, μιλήστε τους. Βοηθήστε τα να νιώσουν ασφάλεια.
Κατανοήστε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην επιθυμία και την ανάγκη. Αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη το παιδί σας είναι η επαφή μαζί σας – και τώρα και χθες και αύριο. Τη χρειάζεται περισσότερο από οποιοδήποτε παιχνίδι σας ζητήσει.
Είναι στο χέρι σας να του το δείξετε διακριτικά. Τα παιδιά δεν γεννιούνται κακομαθημένα. Όταν γίνονται κακομαθημένα, συνήθως απουσιάζει η συναισθηματική επαφή με τους σημαντικότερους ανθρώπους στη ζωή τους.
Οι τρόποι ανατροφής των παιδιών είναι ευκαιρία να αλλάξουν προς το καλύτερο. Οι γονείς να γίνουν ακόμα λιγότερο αυταρχικοί και να σέβονται ακόμα περισσότερο τα παιδιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους δίνετε όλα όσα θέλουν. Δεν είναι κακό να τους λέτε «όχι», ακόμα και αν αντιδρούν κλαίγοντας. Μη θυμώνετε που εκφράζουν ένα συναίσθημα – αφουγκραστείτε το ξέσπασμά τους. Μέσα από τις αγκαλιές και την κουβέντα, θα τα βοηθήσετε να καταλάβουν ότι δεν τους ανήκει όλος ο κόσμος.
Η λέξη «προνομιούχος» έχει αποκτήσει κακή φήμη. Ωστόσο είναι καλό το γεγονός ότι τα παιδιά θέλουν το καλύτερο για τον εαυτό τους και έχουν υψηλές προσδοκίες από τη ζωή τους.
Αλλά και τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και οι έφηβοι σας χρειάζονται. Βρείτε την καλύτερη στιγμή να περάσετε χρόνο μαζί τους: τότε που είναι πιο ανοιχτοί στην επικοινωνία μαζί σας. Δείξτε τους ότι είναι σημαντικοί για εσάς. Εφόσον νιώθουν ασφάλεια και αγάπη, θα αναπτύξουν συμπόνοια προς τους άλλους.
Τα δραματικά γεγονότα δημιουργούν μια νέα συνείδηση, διευρύνοντας την αντίληψή μας και τον τρόπο που μέχρι τώρα κατανοούσαμε ή προσεγγίζαμε τον κόσμο. Είναι μια καλή ευκαιρία να απλοποιήσετε την καθημερινότητά σας, να κάνετε πιο ουσιαστικούς τους οικογενειακούς σας δεσμούς, να θέσετε νέες και πιο γερές βάσεις που να εμπεριέχουν ωστόσο τις αρχές της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας.
Και πάνω απ’ όλα μη φοβηθείτε να δείξετε το ότι είστε ευάλωτοι, εύθραυστοι, κι ότι έχετε αγωνίες ή φόβους. Αγκαλιάζοντας τα δικά σας συναισθήματα αγκαλιάζετε και τα συναισθήματα των παιδιών.
Δεν χρειάζεται να μεγαλώσετε παιδιά που να νιώθουν άτρωτα ή ανίκητα, τα παιδιά που γνωρίζουν τους κινδύνους, το γεγονός ότι όλα δεν μπορούν να μοιάζουν πάντα ανέφελα ή παραμυθένια, δεν χάνουν κομμάτι της παιδικότητάς τους, απλώς αποκτούν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, αντιμετωπίζουν καλύτερα τις προκλήσεις και τις αλλαγές και ξέρουν ότι μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη τόσο στους γονείς τους όσο και στις δυνάμεις τους και στον εαυτό τους – κι αυτό είναι ένα από τα πιο πολύτιμα εφόδια που μπορείτε να δώσετε σήμερα στα παιδιά σας.