Now Reading
Γνωρίστε έναν πολλά υποσχόμενο ποιητή, ηλικίας μόλις 4 χρονών

Γνωρίστε έναν πολλά υποσχόμενο ποιητή, ηλικίας μόλις 4 χρονών

Ακούει στο όνομα Nadim Shamma-Sourgen κι είναι έτοιμος να βγάλει την πρώτη του συλλογή!

Τα λόγια του Nadim Shamma-Sourgen, που προκαλούν έναν «ολόκληρο κόσμο γεμάτο αγκαλιές», εντοπίστηκαν από τη συγγραφέα Kate Clanchy και θα δημοσιευτούν το επόμενο καλοκαίρι

Το πρώτο βιβλίο ποίησης του Keats δημοσιεύθηκε όταν ήταν 21 ετών. Η Mary Shelley ήταν 18 ετών όταν άρχισε να γράφει τον Frankenstein. Αλλά και τα δύο νεανικά επιτεύγματά τους επισκιάζονται από το νεότερο αστέρι της ποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου: τον τετράχρονο Nadim Shamma-Sourgen, ο οποίος μόλις έφτασε σε εκδοτική συμφωνία για το πρώτο του βιβλίο.

Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από τα ποιήματα του Nadim όπως το «Coming Home»: (“Take our gloves off / Take our shoes off / Put them where they’re supposed to go. / You take off your brave feeling / Because there’s nothing / to be scared of in the house”), to Love («Βγάλε τα γάντια / Βγάλτε τα παπούτσια / Βάλε τα εκεί που πρέπει να μπούνε. / Άσε έξω το γενναίο σου αίσθημα / Επειδή δεν υπάρχει τίποτα / να φοβηθείς στο σπίτι»), ή το Love: (“Everyone has love / Even baddies”) (“Ο καθένας έχει αγάπη / Ακόμα κι οι κακοί”).

Στο Baddies, ο νεαρός ποιητής εξερευνά την εσωτερική ζωή των κακών λίγο περισσότερο: “Baddies love their baddie friends / Even very baddie ones // Policemen might arrest them / But they’ll still have their love”. «Οι κακοί αγαπούν τους κακούς φίλους τους / Ακόμα και τους πολύ κακούς // Οι αστυνομικοί μπορεί να τους συλλάβουν / Αλλά θα έχουν ακόμα την αγάπη τους».

Ο Nadim ανακαλύφθηκε από τη νικήτρια του φετινού Όργουελ, την ποιήτρια και δασκάλα Kate Clanchy, η οποία συνάντησε τη μητέρα του, Yasmine Shamma, λέκτορα λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Reading, με κοινό ενδιαφέρον τη διδασκαλία σε πρόσφυγες να γράφουν ποίηση. Η Clanchy άρχισε να μοιράζεται μερικά από τα ποιήματα του Nadim στα κοινωνικά μέσα και ο Nadim έδωσε συνέντευξη από τους Sunday Times και Sky News, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Kay Burley τον παρότρυνε να αφαιρέσει το δάχτυλό του από τη μύτη του στο ζωντανή εκπομπή της τηλεόρασης.

Τώρα έφτασε σε εκδοτική συμφωνία με τη Walker Books, η οποία θα κυκλοφορήσει την «εκπληκτική» συλλογή του το επόμενο καλοκαίρι. Ο διευθύνων σύμβουλος της Walker, Denise Johnstone-Burt, είπε ότι την είχε «εκπλήξει το ότι κάποιος τόσο νέος μπορούσε να γράψει τόσο ευαίσθητο στίχο».

«Τα ποιήματα μιλούν για τόσο σημαντικά συναισθήματα, όπως η αγάπη και η μοναξιά, και ο Nadim βρίσκει τις τέλειες λέξεις», πρόσθεσε. «Είναι απλοί, εμπνευσμένοι στίχοι και έχουν τη δική τους σοφία».

Η Clanchy είπε ότι το ψευδώνυμο που είχε δώσει στον Nadim, τον «τεσσάρων ετών ποιητή», τον έκανε να ακούγεται «τρομακτικά πρόωρο». Στην πραγματικότητα, όπως εξήγησε η μητέρα του στο Sky News, εξακολουθεί να μαθαίνει να διαβάζει και να γράφει και της υπαγορεύει τα ποιήματά του.

Δείτε Επίσης

«Δεν έκανα tweet τα ποιήματα γιατί μοιάζουν πολύ με τη δουλειά των ενηλίκων – ήταν επειδή ήταν τόσο καθαρά παιδικά», δήλωσε η Clanchy. «Ο Nadim έχει την πολύ σπάνια ικανότητα να αρθρώνει σε εικόνες τι σημαίνει να είσαι τετράχρονος, να αγαπάς τη μαμά και τα σφάλματα σου, να αναρωτιέσαι για τους κακούς, το μπάνιο και την αγάπη και να  “αφήνεις έξω τον γενναίο σου εαυτό” όταν έρχεσαι από το νηπιαγωγείο. Τα μεμονωμένα ποιήματα είχαν χιλιάδες κλικ στο Twitter, αλλά λειτουργούν ακόμη καλύτερα ως ομάδα επειδή δημιουργούν έναν ολόκληρο κόσμο γεμάτο λάμψη και αγκαλιές. Αυτό θα είναι ένα τόσο ξεχωριστό βιβλίο».

Η εκδοτική αυτή συμφωνία θα κάνει τον Nadim έναν από τους νεότερους συγγραφείς που έφτασαν σε μια συμφωνία για έκδοση βιβλίου. Σύμφωνα με το Guinness World Records, η νεότερη γυναίκα συγγραφέας που κυκλοφόρησε βιβλίο στο εμπόριο είναι η Dorothy Straight, η οποία έγραψε το How the World Began το 1962, σε ηλικία τεσσάρων ετών, αλλά  δημοσιεύθηκε το 1964, όταν ήταν έξι ετών.

Ο ίδιος ο Nadim ακούστηκε ενθουσιασμένος, αν και όχι υπερβολικά, για τη συμφωνία του βιβλίου. «Μου αρέσει να γράφω ποιήματα ειδικά για τη φύση. Νιώθω χαρούμενος που τα ποιήματά μου θα είναι σε ένα βιβλίο », είπε. «Όταν τα ποιήματά μου είναι σε ένα βιβλίο, μπορώ να έχω ένα αντίτυπο;» (ο εκδοτικός του οίκος τον καθησύχασε πάντως για το αντίτυπό του)

(η είδηση προέρχεται από αγγλικά ειδησεογραφικά sites)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top