TOP

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Ξέρεις ότι σου κάνει καλό να πίνεις φρέσκους χυμούς και προσπαθείς να στύβεις πορτοκαλάκια. Το γκρέιπφρουτ όμως, ξινούτσικο σου φαίνεται και το αποφύγεις. Δεν έχεις άδικο.

Μόλις διαβάσεις πόσα καλά έχει να προσφέρει στον οργανισμό σου, θα αλλάξεις γνώμη:

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, συνεπώς αρρωσταίνεις λιγότερο.
2. Διατηρεί το μεταβολισμό σου σταθερό, καις λίπος και χάνεις βάρος.
3. Μειώνει την κακή χοληστερόλη.
4. Προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος, του στόματος, του στομάχου, του μαστού. Και του προστάτη, για τον σύντροφό σου.
5. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
6. Το γκρέιπφρουτ προλαμβάνει την πέτρα στα νεφρά.
7. Βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
8. Προλαμβάνει την αρθρίτιδα.
9. Καταπολεμά την ουλίτιδα.
10. Κάνει καλό στην όραση.
11. Ενυδατώνει το δέρμα.

Λοιπόν, πώς σου φαίνεται; Δύο-τρεις φορές την εβδομάδα στύβε μισό γκρέιπφρουτ και ανάμειξέ το στην πορτοκαλάδα σου.

Ούτε που θα σου φανεί η ξινή-στυφή του γεύση!

Τι πρέπει να προσέχουμε

Πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι το γκρέιπφρουτ όπως και άλλα εσπεριδοειδή, λόγω της οξύτητας τους, μπορεί να αποδυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών. Για αυτό είναι καλό μετά την κατανάλωση των εν λόγω φρούτων, να ξεπλένονται τα δόντια με νερό για να αποφεύγεται η επαφή μακράς διάρκειας των οξέων των φρούτων με τα δόντια.

Επίσης ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα, πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους εάν καταναλώνουν συστηματικά γκρέιπφρουτ. Ανάλογα με την περίπτωση ο γιατρός θα προσαρμόσει τη δόση του φαρμάκου.

Ο λόγος είναι ότι το φρούτο αυτό περιέχει ουσίες που παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ορισμένων φαρμάκων (αντιυπερτασικά, στατίνες για τη μείωση χοληστερόλης, ανοσοκατασταλτικά, αγχολυτικά, αντιισταμινικά, αναστολείς της πρωτεάσης που χρησιμοποιούνται κατά του AIDS, αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα).

Συνήθως το γκρέιπφρουτ και ο χυμός του, αυξάνουν στο αίμα τη διαθέσιμη συγκέντρωση των φαρμάκων που επηρεάζονται από αυτό. Υπολογίζεται ότι επηρεάζονται σχεδόν το 60% των φαρμάκων που χορηγούνται από το στόμα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το γκρέιπφρουτ είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φρούτο. Συμβάλλει στην απώλεια βάρους, βοηθά κατά του διαβήτη, το απόσταγμα από τους σπόρους του βοηθά στην ίαση του έλκους στομαχιού και τέλος βελτιώνει ουσιαστικά την ουλίτιδα και μειώνει τον κίνδυνο απώλειας δοντιών.

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνούμε την αρνητική επίδραση της οξύτητας του γκρέιπφρουτ και του χυμού του, στο σμάλτο των δοντιών και τους κινδύνους λόγω παρεμβολών στο μεταβολισμό μεγάλου αριθμού φαρμάκων.  

(Πηγή: https://www.medlook.net/)

 

Οι πιο συνήθεις φαρμακευτικές ουσίες που αλληλεπιδρούν αρνητικά με το γκρέιπφρουτ

  • αλπραζολάμη
  • αμιωδαρόνη
  • ατορβαστατίνη
  • καρβαμαζεπίνη
  • κιλοσταζόλη
  • κλαριθρομυκίνη
  • κολχικίνη
  • δρονεδαρόνη
  • ερυθρομυκίνη
  • φελοδιπίνη
  • φαιντανύλης
  • φεξοφεναδίνη
  • ινδιναβίρη
  • λοραταδίνη
  • λοσαρτάνη
  • λοβαστατίνη
  • nilotinib
  • pazopanib
  • πιμοζίδη
  • ρανολαζίνης
  • σακουιναβίρη
  • sildenafil
  • σιμβαστατίνη
  • ταδαλαφίλη
  • vardenafil
  • βεραπαμίλη

(Πηγή: https://www.drugs.com)

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα φρούτο που ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινολικά συστατικά περιεχόμενό του.

Το narigenin αποτελεί ένα από τα φλαβονοειδή που απαντάται σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις στο γκρέιπφρουτ και στο οποίο έχουν αποδοθεί ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις.

Σε μία μελέτη φάνηκε ότι το παρόν φλαβονοειδές συμβάλει στην επιδιόρθωση του DNA στα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

 

Γκρέιπφρουτ και καρκίνος

Ο κίνδυνος του καρκίνου του προστάτη, ο οποίος αποτελεί το πιο συχνά διαγιγνωσκόμενο τύπο καρκίνου στους άνδρες, αυξάνεται με την ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε τα κύτταρα μας έχουν διαιρεθεί περισσότερες φορές και τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να συμβούν μεταλλάξεις στο DNA μας.

Η επιδιόρθωση του DNA αποτελεί το κύριο μηχανισμό άμυνας του σώματος μας ενάντια στην ανάπτυξη του καρκίνου, δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο απομακρύνονται δυνητικά καρκινογόνες μεταλλάξεις στα κύτταρα.

Έτσι λοιπόν το φλαβονοειδές του γκρέιπφρουτ narigenin φαίνεται να συμβάλλει στην επιδιόρθωση του DNA επάγοντας τη λειτουργικότητα δύο ενζύμων που παίρνουν μέρος σε αυτή. Μάλιστα, τα επίπεδα που η συγκεκριμένη ουσία εκδηλώνει τις δράσεις της εντός των κυττάρων μπορούν να επιτευχθούν μέσω της διατροφής.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες μορφές καρκίνου, η εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη είναι αργή και συχνά αυτός παραμένει μη ανιχνεύσιμος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ τακτικά μπορεί να αποτελέσει ένα τρόπο πρόληψης της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη προωθώντας την αποκατάσταση του κατεστραμμένου DNA στα κύτταρα του προστάτη, εμποδίζοντάς τα από το να εξελιχθούν σε καρκινικά.

(Πηγή: www.neadiatrofis.gr)

Πηγή: ΑllΥou

Καταχώρησε Σχόλιο