Now Reading
Γιορτές επί δύο ή δια δύο;

Γιορτές επί δύο ή δια δύο;

Οδηγός για χωρισμένους γονείς κι ευτυχισμένα παιδιά!

Ένα διαζύγιο, ένας χωρισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε για τους γονείς, ούτε για τα παιδιά – πόσο μάλλον στις γιορτές. Ωστόσο ό,τι γίνεται συμβαίνει συνήθως για καλό, οπότε δείτε τα θετικά στοιχεία και μείνετε στη θετική πλευρά της κατάστασης.

Το σημαντικό είναι να συνεχίζετε να έχετε προτεραιότητα τα παιδιά. Οπότε όποιος κι αν είναι ο τρόπος που έχετε χωρίσει πρέπει να βάλετε κοινούς κανόνες και να τους τηρείτε και οι δύο. Μην αφήσετε δικές σας τύψεις να κακομάθουν τα παιδιά. Μην κάνετε διαγωνισμό ποιος θα τους κάνει περισσότερα δώρα – ο Άγιος Βασίλης (αν είναι ακόμα μικρά) καλό είναι να πάει στο ένα από τα δύο σπίτια. Οι υπερβολές και το να μην κακομάθουν ισχύει και για τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών, παππούδες, γιαγιάδες, θείους, θείες – που άθελά του μπαίνουν καμιά φορά σε αυτή τη διαδικασία…

Μοιράστε δίκαια τον χρόνο που θα έχει κάθε γονιός τα παιδιά. Αν είστε από τα ζευγάρια που χώρισαν πρόσφατα αλλά έχουν καλές σχέσεις μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα μαζί – αλλά μόνο αν θέλετε και οι δύο, και με προσοχή να μην περάσετε εσφαλμένες ελπίδες στα παιδιά για επανένωση.

Αν είναι η πρώτη χρονιά που θα στερηθείτε κάποιες μέρες στις γιορτές τα παιδιά, μην πέσετε ψυχολογικά! Δείτε το ως ευκαιρία να ξεκουραστείτε, να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας. Βγείτε έξω, δείτε φίλους. Ή απλώς χαλαρώστε, δείτε σειρές και ταινίες που σας ευχαριστούν. Διαβάστε το βιβλίο σας, χωρίς διακοπές. Κοιμηθείτε! Κοιμηθείτε την ώρα που θέλετε και κυρίως ξυπνήστε την ώρα που θέλετε το πρωί. Σίγουρα θα σας έχουν λείψει κάποιες μικρές αγαπημένες σας συνήθειες που είχατε πριν γίνετε μαμά, ευκαιρία να τις θυμηθείτε και να τις απολαύσετε ξανά… Ένα αναζωογονητικό αφρόλουτρο με κεριά στο μπάνιο και μουσική, ίσως να είναι από αυτά.

Όσο χρονών και να είναι τα παιδιά, όποιες κι αν υπήρξαν οι αιτίες και οι συνθήκες του χωρισμού, όσα χρόνια και να έχουν περάσει είναι σημαντικά τα εξής:

Δείτε Επίσης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα ικανοποιημένο παιδί

  • Μη δηλητηριάζετε τη σχέση του παιδιού με τον άλλον γονιό
  • Να σέβεστε τα αισθήματα του παιδιού σας για τον άλλον γονιό
  • Αν ο άλλος γονιός έχει κάνει οικογένεια, ή έχει σύντροφο – μη μιλάτε άσχημα για αυτό το γεγονός μπροστά στο παιδί
  • Μη μιλάτε υποτιμητικά για τον πρώην σύζυγό σας – στο κάτω κάτω υπήρξε δική σας επιλογή

Ένας χωρισμός δεν σημαίνει το τέλος του κόσμου, ούτε πρέπει ένας από τους δυο σας να επωμιστεί την αποτυχία. Το πνεύμα των εορτών αναδεικνύει την ανάγκη για συγχώρεση, κατανόηση και αγάπη. Τα παιδιά πρέπει να συνεχίζουν να πιστεύουν στην έννοια της οικογένειας ακόμα και όταν η μορφή της οικογένειας αλλάζει. Δεν είναι απαραίτητο να αλλάξετε όλες τις γιορτινές συνήθειες και ιεροτελεστίες επειδή κάποιες από αυτές τις κάνατε παλιά όλοι μαζί. Ούτε βέβαια είναι μεμπτό να εγκαινιάσετε νέες εντελώς δικές σας συνήθειες.

Ό,τι κι αν χωρίσατε στη μέση, μη χωρίσετε ποτέ την αγάπη – αυτή μόνο να την πολλαπλασιάζετε, όχι από ενοχές, όχι από τύψεις, αλλά από… αγάπη!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top