Για πόσο ακόμα θα με χρειάζεσαι; - Childit
Now Reading
Για πόσο ακόμα θα με χρειάζεσαι;

Για πόσο ακόμα θα με χρειάζεσαι;

Μαμά σημαίνει πολλά περισσότερα από το να είμαι «χρήσιμη»

Ως μαμάδες έχουμε μάθει να συνδέουμε την ύπαρξή μας με τις βιοτικές ανάγκες του παιδιού, αυτό σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει τη σχέση που χτίζουμε με τα παιδιά μας. Όμως καλό είναι από την αρχή ακόμα να μην αφήσουμε αυτό το στοιχείο της ανάγκης να καθορίσει πλήρως ούτε την ιδιότητα ούτε τον μητρικό μας ρόλο και κυρίως το είδος επαφής που θέλουμε να έχουμε μαζί τους.

Ήδη πριν αποκτήσουμε παιδιά είναι σημαντικό να έχουμε μέσα μας ψάξει τους λόγους για τους οποίους θέλουμε να γίνουμε μητέρες. Η προσφορά, η χρησιμότητα, όσο σημαντικοί λόγοι κι αν είναι ας μην αποτελούν τον βασικότερο.

Το να εστιάζουμε στην ικανοποίηση των αναγκών του παιδιού δίνει μια ιδιαίτερη δυναμική στη σχέση μας με το παιδί που μπορεί ωστόσο να οδηγήσει όσο εκείνο μεγαλώνει σε αισθήματα ματαίωσης και ακύρωσης. Είναι απαραίτητο για την ψυχική της υγεία, μια μαμά να μη δίνει στον ρόλο της χρηστική αξία. Σαφώς μια μαμά, κάθε μαμά, είναι απαραίτητη για το παιδί της, με την ίδια ωστόσο βαρύτητα που είναι και ο μπαμπάς του απαραίτητος.

Αν ρίξουμε όλο το βάρος στο πώς να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες ενός παιδιού είναι σαν να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Η ικανοποίηση των αναγκών δεν είναι ο σκοπός ούτε το μέσο για να φτάσουμε στο παιδί. Είναι κάτι απαραίτητο και φυσικό όπως το να υπάρχει εξασφαλισμένο οξυγόνο για να αναπνέει. Ο ρόλος της μαμάς είναι να κοιτάζει πέρα από τις βιοτικές ανάγκες. Να ετοιμάζει το παιδί να γίνει αυτόνομο και ανεξάρτητο. Να το στηρίζει αλλά όχι να στηρίζεται πάνω του. Να το προετοιμάζει για το αύριο κι όχι να καθυστερεί το μέλλον.

Μπορεί το παιδί να είναι σημαντικό κομμάτι της ύπαρξής σας αλλά δεν πρέπει να είναι το κέντρο ή όλη σας η ζωή. Δεν είναι υγιές ούτε για τη μαμά, ούτε για το παιδί, ούτε για την οικογένειά της, ακόμα κι όταν η οικογένεια είναι μονογονεϊκή.

See Also

Πώς θα καταφέρετε να έχετε μια υγιή και μη χρησιμοθηρική σχέση με το παιδί σας:

  • Μοιράστε τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες με τον σύντροφό σας, ήδη από όταν το παιδί είναι μωρό
  • Διατηρήστε τα ενδιαφέροντά σας και σε όσο μεγαλύτερο βαθμό μπορείτε τη ζωή και την καθημερινότητά σας που είχατε προτού γίνετε μαμά
  • Όσο μεγαλώνει το παιδί βρείτε δημιουργικούς τρόπους να απασχολείστε
  • Να φροντίζετε τον εαυτό σας παράλληλα με το μεγάλωμα του μωρού
  • Μη νιώθετε τύψεις για το χρόνο που θέλετε να διαθέσετε μόνο στον εαυτό σας
  • Μη χάσετε την ερωτική σας ζωή – το ότι γίνατε γονείς μη σας αποξενώσει ως συντρόφους
  • Βρείτε κοινό χρόνο για δραστηριότητες όλοι μαζί, ως οικογένεια
  • Διατηρήστε τους φίλους σας
  • Συνεχίστε να εργάζεστε ή μοιράστε το χρόνο σας και σε άλλες ασχολίες πέρα από την ανατροφή του παιδιού

Ένα παιδί για να γίνει ανεξάρτητο και ολοκληρωμένη προσωπικότητα χρειάζεται μια ισορροπημένη μαμά και μια οικογένεια ισχυρή που να του δίνει δύναμη να στέκεται στα πόδια του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top